„A legsatnyábbikból lehet jáger…” – Tamási Miklós: Pillanat című művének magyarországi ősbemutatója

„Óra, óra, de minek is vóna nékünk?” – hangzott fel érces hangon a dal a karzaton helyet foglaló hallgatóktól, amikor bejelentették a darab kezdésének csúszását, az énekszóval feloldva a várakozás feszült perceit, mosolyt csalva a már a színpadon lévő, szerepe szerint kötögető színésznő arcára is. A darab magyarországi ősbemutató volt, de valószínűleg a steingrubeni induló éneklése is ősbemutatónak számít színházi falak közt.

Aztán elkezdődött az előadás. A darab a selmecbányai Magyar Királyi Bányászati és Erdészeti Főiskola 1918-as Magyarországra menekülésének centenáriumi ünnepségére került bemutatásra a Soproni Egyetem felkérésére.

A legnagyobb derültséget a tót szolgálóleány, Borka szájába adott szavak:  „A legsatnyábbikból lehet jáger…” – okozták, amikor arról beszél, hogy majdan születendő gyermekei bányászok lesznek, esetleg az egyik választhat más hivatást.

A szerző és a darabot rendező művész magával ragadóan mozgatja szereplőit az élet nagy, univerzális kérdései (a menni vagy maradni) és a valójában kicsinek látszó, de a nagy egészben összeadódó személyes sorsok kérdései (mi lesz most a titokban, valétára Tempus-szal hímzett szalaggal?) között.

A mű ugyan látszólag egy este és egy család története, de valójában az elmúlt 100 évé, és az egész Magyarországáé. Az egyetemi polgárok részére igazi katarzis lehet megélni azt, hogy az intézmény történelmében, ebben a költözésben, ebben az elmúlt 100 évben mennyire tükröződik vissza hazánk történelme egy pillanatba, egy (könny)cseppe sűrítve. 

A vastaps után érkezik Pataki András, a színház igazgatója, akinek a köszöntője után Dr. ifj. Sarkady Sándor időtartamában rövid, de tartalmilag annál nagyobb ívű beszédében mutatja be a darab szövegét tartalmazó könyvet, és a hozzá készített tanulmányait. Külön köszönettel élve Merevlemez irányába.

Az előadást Prof. dr. Náhlik András rektor társaságában megtekintette Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város Polgármestere is. 

 

A darab végén egy pillanatra megállt az idő, éppen egy sakklépés közepén: a figura ott maradt a levegőben: nem derült ki, hogy hová került, és hogy melyik figura is volt az: egy könnyen tovább álló futó, egy szilárd bástya, vagy éppen egy stratégiailag gyakran oly fontos gyalog? Ezt már mindenkinek magában kell eldöntenie.

 

(fotó: sopronmedia.hu)

 

A Soproni Egyetem köszönetet mond a darab színreviteléért:

Sopron Megyei Jogú Város támogatásáért, 

Pataki Andrásnak, a Pro Kultúra Sopron és a Soproni Petőfi Színház igazgatójának,

Pápai Lászlónak, a darab rendezőjének,

a szereplőknek:

 

         Nélbay, professzor………………………….………………….Major Zsolt

         Kati, a leánya………………………………………………………Simon Andrea

         Kovács István, erdészhallgató…………….…………..Savanyu Gergely

         Cseresnyés professzor…………………………………………Farkas Tamás

         Borka, fiatal tót szolgáló……………………………………….Demeter Helga

         Diák ……………………………………………………………………..Marosszéki Tamás  

         Fény és hangosítás:…………………………………………….Szarka László

 

A sopronmedia.hu tudósítása, Griechisch Tamás szokásosan magas színvonalú fényképeivel:

http://www.sopronmedia.hu/cikkek/pillanat-osbemutato-a-selmeci-evfordulon

A Soproni Petőfi Színház honlapján:

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1129-pillanat-a-szinhazi-klubban.html

 A darab szereplőjének, Savanyu Gergelynek személyes hangvételű Facebook bejegyzése:

https://www.facebook.com/Savanyu-Gergely-Hivatalos-oldala-418408001588416/