100 éves a Soproni Egyetem Botanikus Kertje – Jubileumi ünnepség

Jubileumi ünnepséggel, emlékfaültetéssel és szakmai konferenciával vette kezdetét a Soproni Egyetem 100 éves Botanikuskertjének születésnapi rendezvénysorozata. A kertben régi fotók és dokumentumok felhasználásával nyílt szabadtéri kiállítás.

Az Egyetem Botanikus kertje 100 éve szolgálja a soproni felsőoktatást, kötelességünk fejleszteni és megőrizni értékeit. Vízhálózatának, útjainak, növényzetének karbantartása és modernizálása folyamatos feladat – mondta el köszöntő beszédében Prof. Dr. Fábián Attila. A Soproni Egyetem rektora személyes emlékeiről is beszélt, felidézve régi professzorait.

Követendő elődeink jövőbe vetett hite – hangsúlyozta ünnepi beszédében Zambó Péter, erdőkért és földügyekért felelős államtitkár. Nem magától értetődő, hogy itt ünnepelhetünk a Botanikus Kertben- emlékeztetett - mindig generációk kemény munkája alapozza meg a jövő egyetemét. 1922-ben egy vesztes háború után, tele fájdalommal, de mégis a jövőbe vetett hittel, lassan szerveződött újjá az élet az egyetemen. Ekkor már több mint 300 beiratkozott hallgatója volt az intézménynek, abból 200 erdőmérnök hallgató. Ma pedig már a magyar erdő- és fagazdálkodás meghatározó szereplője a Soproni Egyetem.  A Botanikus Kert egyszerre kutató labor, tanterem, természeti érték és a diákélet helyszíne. A kert 100 éve a jövő építésének a története.

Az ünnepség keretében Prof. Dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora díjakat adott át a Botanikus Kert fejlesztésében és megőrzésében nagy szerepet vállaló oktatóknak, munkatársaknak: Bolgár Józsefné Dr. Belá Mária okleveles erdőmérnöknek, Dr. Kocsó Mihály okleveles erdőmérnöknek, Prof. Dr. Sitkei György akadémikusnak, Prof. Dr. Bartha Dénes okleveles erdőmérnök és erdészeti növényvédelmi szakmérnöknek, Márkus Lászlóné kertész technikusnak és Cserpes Tamás okleveles kertészmérnöknek. Posztumusz emlékdíjat kapott Ezer Lászlóné, Lóth Annamária okleveles kertészmérnök és Barabits Elemér erdőmérnök, dísznövény nemesítő, a Soproni Egyetem botanikus kertjének egykori vezetője.

A Botanikus Kert vezetősége ez év elején felhívást intézett a lakossághoz, hogy küldjék el a kerthez kötődő relikviáikat, fotóikat. Az összegyűlt emlékek és a Soproni Egyetem Központi Levéltárának régi dokumentumainak felhasználásával született meg a „Botanikus Kert Szelleme” című kiállítás. Péterfalvi Ágnes, a Botanikus Kert vezetője üdvözlő beszédében elmondta: a hely szelleme segíti az embert megélni a kertet, belehelyezkedni a csodába és megőrizni azt. A kiállított képek hozzájárulnak a „Botanikus Kert Szellemének” megidézéséhez.

 

A szabadtéri tárlaton láthatjuk az épületeket a 20. század elején, a régi alaprajzokat.  A fotókon egykori hallgatók dolgoznak, szórakoznak. Megelevenedik az üvegház felújítása, a nyolcvanas évek fafaragó táborának hangulata. Igazi időutazás várja az érdeklődőket a Ligneum Látogatóközpont feletti sétányon.

 Az ünnepség szakmai konferenciával folytatódik a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Brunszvik Nagytermében. A tanácskozás címe: „A Botanikus Kert szerepe és funkciói a XXI. században”

Szó lesz majd többek közt a selmeci és a soproni Botanikus Kertek történetéről, a Soproni Egyetem fenntarthatósági törekvéseiről, az arborétumok, gyűjteményes kertek sokrétű szerepéről a vízgazdálkodásban illetve a kutatásban. Csütörtökön délután vezetett sétára várja a résztvevőket a Botanikus Kertben Dr. ifj. Sarkady Sándor. A tudományos kutató a kert elfeledett Erzsébet forrásának történetéről tart előadást a helyszínen.

A szombati napon családi programokkal, kézműves vásárral és zenés programokkal várják a Botanikus kertbe érkező látogatókat.

A Sopron TV tudósítása az ünnepségről:

Fotók: Pluzsik Tamás