30 éves a Selmeci Társaság

30 éves jubileumát ünnepelte a Selmeci Társaság. Az ünnepi hétvége eseményeiről dr. ifj. Sarkady Sándor beszámolóját közöljük. 

A SELMECI TÁRSASÁG 30 éves jubileuma 2019. november 8-10.
(kötetlen beszélgetés, emlékközgyűlés)

E sorok íróját az ST jelenlegi elnöke invitálta meg a rendezvényeikre. Az első napon (november 8-án) megtekinthettem az ST otthonát az E épület alagsorában. Otthonosan berendezett szobái, konyhája van az egyesületnek. Vidám nagy karikatúrák a falakon, kisebb karikatúrákkal fűszerezve. Elhelyezésre került az előtérben „Az EGYÜTT A LENGYELEKKEL” 1956-os hasonmás tábla is. A vitrinikben korsók, valétaszalagok sorakoznak. (Nem titkolt céljuk az egyik helyiséget múzeumnak szeretnék berendezni) Az esti vacsorához kiolvasztották a szarvas hús kockákat. Majd szorgalmasan pucolták hozzá a hagymát. Többen tarokkoztak, illetve a bajárat előtt felállítottak egy sátrat. Árusításra került az ST szépen megtervezett kitűzője. Majd sor került jubileumi gyufacímkék felragasztására a kis papírdobozokra (a szép grafika Zsidy Emese a Tündéri Imázs munkája egyben ő rajzolta a jubileumi korsó díszeit is. )


A másnapi közgyűlésre az Ifjúsági Házban (volt KISZ-ház) került sor. A délelőtti és délutáni közgyűlésen ott voltak hárman az alapítók közül. Két erdő és egy faipari mérnök. Ez kibővült az ifjabb nemzedék 5 elnöke, egy alelnöke valamint a jelenlegi tagság létszámával. A programokról dióhéjban. Az elnöki köszöntő után a ST alapító alelnöke Dr. Jánoska Ferenc a. Beatles vetítésével nyűgözte le a nézőket. Vetítésre került az ST hőskora. Felhívta a figyelmet mire kell ügyelni a mai tagságnak. Mi az, amin változtatni és jobbítani kell. Ezután Frank mérnök úr kisüsti ajándéka került szétosztásra a megjelentek között. (a borító címkéjét az ő hallgató korából való felvétele díszítette) – akkor, amikor először járt Selmecen. Wachter Zoltán faipari mérnök úr felszólalásában felhívta a figyelmet erdő és faipari mérnökök testvériségére. Elhozta és átadta a társaságnak a 30 éve őrzött dokumentumait egy kis dossziéban. Ezek az általuk szerkesztett egyetemi lapok különszámai voltak. Utoljára e sorok írója átadta az elnöknek és az ST könyvtárosának Tamási Miklós munkáját, amit sajtó alá rendezett. Valamint Rétfalvi László szeretett Firmánk ajándékát, a Kapocs periodika 69. számát. Ebben Laci bátyánk megköszöni az ST tagságának, hogy őt szerkesztői munkájáért oklevéllel tüntette ki. Az elnök beszélt az ST mai tevékenységéről (igyekeznek jó kapcsolat kiépíteni a város polgáraival) és terveikről. Még karácsony előtt szeretnék megjelentetni a Vérzivatar c. kisregényt, Pittner Tivadar Tódor volt emh. tollából.
Néhányan a ház előterében, hogy egy jót tudjunk ebédelni, friss nokedlit szaggattak – így készült el a finom bivalypörkölt. A délutáni közgyűlés megszavazta az ST himnuszát, mert az még nem volt a társaságnak. Mi az ST himnusza? – legyen egyelőre meglepetés. Sajnos az ST szakestélyén, ahol nagy számban voltak a hallgatók, a tudósító nem tudott részt venni.

Dr. ifj. Sarkady Sándor ST tiszteletbeli tag (2008- )