Beszámoló a 2017-es Emlékhét eseményeiről

Az óvoda ebben az évben ünnepli névadója – Lewinszky Anna születésének 151. évfordulóját. Ebből az alkalomból 2017. febr. 20–24. között került megrendezésre hagyományos Emlék Hét, amelyet a 2005-ös névadó ünnepség óta minden év februárjában rendeznek meg. Az esemény Lewinszky Anna halálának évfordulójához kapcsolódik. 

Az Emlék Hét célja egyrészt az emlékezés és tisztelgés a nagy előd előtt, másrést az, hogy a gyermekkel megismertessék Anna nénit, az ő munkásságát és megidézzék a kort, amiben élt. Az óvoda Pedagógiai Programjában jelentős szerepet kap a hagyományőrzés. Az évek során változatos módon hozták közelebb Anna néni korát.
Az idei mottója „Régi viseletek Anna néni korából” volt. A hét során sokféle ruha gyűjt össze. egyrészét kiállították, hogy minden érdeklődő megtekinthesse, másrészét magunkra öltötték. Az óvoda alapítványának támogatásából, szoknyák és mellények készültek a közös ünnepléshez.
Hétfőn az óvoda dolgozói elhelyezték a megemlékezés koszorúját a Szent Mihály temetőben.
Kedden a Juventus ifjúsági fúvósai adtak hangversenyt.
Szerdán Hámori Sándor rábaközi viseleteiből álló kiállítása nyílt meg. A viseletek megtekintése mellet. megmegtanultak egy kedves népdalt is, amely a hét során gyakran felcsendült. „Egy rózsafán megszámláltam száz rózsát..”
Csütörtökön volt a hét jelentős eseménye az emlékünnepség, ahol az óvoda apraja és nagyja közösen ünnepel. A rendezvényt a Benedek Elek Pedagógiai Kar tehetséges hallgató tették színesebbé. Ekkor kerülnek átadásra az óvoda saját alapítású kitüntetései is. Idén az óvoda kiváló dolgozója Pruzsinsky Réka német nemzetiségi vezetőpedagógus, az Aranykapu Tagóvodából, kiváló dolgozója pedig Bodnárné Szlankó Zsuzsanna pedagógiai asszisztens lett. lett.
A hét Nemzetiségi nappal zárult.  A csoportokban helyi magyar és német hagyományok elevenedtek meg tájjellegű ételekkel, zenével, tánccal.
A programot közös táncház zárta, amelyhez a Testvériség néptáncegyüttes fellépése hozta meg a kedvet..
Az idei rendezvény átnyúlt a következő hétre is.
Hétfőn az aranykapus óvodások látogattak el a „Anna néni óvodájába."
Kedden az I. évfolyamos hallgatóknak az óvodavezető mutatta be Lewinszky Anna munkásságát.

Kozák Tamásné, óvodavezető