A szarvas új élete

 

Várady Sándor Megsebzett szarvas című alkotását öt évtizedel ezelőtt, 1971 őszén szállították le és helyezték el az Erdészeti és Faipari Egyetem Botanikus kertjének 40-es parcellájában.

Az 1970-ben készült, 200 cm-es, életnagyságú vörösréz lemez domborítással készült szobor közkeletű neve a hallgatóság és Sopron város közönsége előtt: „Tökönlőtt szarvas”. A koncepció szerint a műalkotás a létezés lényegét fogalmazza meg, a kompozíciói a szépség dicsérete,  az élet és az elmúlás összegzése.

A szobor kisplasztikaként készült el először 1968-ban (vörösrézlemez 45,5 · 28,5 · 39 cm³; fekete gránit 2,5 · 30 · 22 cm³; jelzés az állat tomporán vésve: Várady Sándor/1968). A kisplasztika több kiállításon is bemutatásra került. A kisplasztika az 1970-ben elkészült életnagyságú szobor előtanulmányának tekinthető. A Népszabadság 1970. augusztus 27-i száma a 7. oldalán tudósít arról, hogy a Mezőgazdasági Múzeumban kiállítás nyílt a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium (MÉM) megbízásából meghirdetett mezőgazdasági témákkal kapcsolatos képzőművészeti alkotások készítésére kiírt pályázatra nevezett művekből. Várady Sándor alkotását a miniszter 15 000 Ft-os első díjjal jutalmazta.

A szobornak az Egyetem Botanikus kertjében történő elhelyezéséről már 1970-ben keletkeztek iratok. 1971-ben került kialakításra és átadásra a Vadgazdálkodási Tanszék gyűjteménye, amely az 1971-es Vadászati Világkiállítás egyik hivatalos vidéki bemutatóhelye volt. Szóbeli közlések valószínűsítik, hogy ezen gyűjtemény kialakításának „részeként” került szóba a szobor soproni elhelyezése. Az időponthoz kötődést valószínűsítik az 1970-ben kelt levelek. 

Végül a szobor tájképileg tökéletes helyen, az E épület mögötti tisztás szélén került elhelyezésre, mint ahogy az az 1971 telén készült képen is látható:

Sajnos az eltelt közel ötven év nyomot hagyott a szobor állapotán. Az agancsai letörtek, az egyik el is tűnt. A talapzatba rögzítés pontján a vörösréz korrodálódott, ami miatt a szarvas a bal oldalára dőlt, és az oldala valamint a feje behorpadt. A jobb melső láb térdizületből hiányzik, és a bal csülök is eltűnt.

 

A szarvas jelenleg nem található a helyén (GPS: 47.68118, 16.57376). 2020. október 29-én Bartos Mihály Tamás fém-szakrestaurátor műhelyébe szállíttatott, ahonnan szakszerű kezelést kapva megújulva fog visszatérni 2021 novemberének közepén. Előtte tesz egy „vendégszereplést” a 2021-ben megrendezendő Egy a Természettel – Vadászati és Természeti Világkiállításon. Az alkotás restaurálást az Egy a Természettel Nonprofit Kft. finanszírozza. (A galériában a szobor kiemeléséről és elszállításáról készült fotók láthatók.)