Dr. Fodor Tamás polgármester köszöntője a Sopron & Selmec 100 évfordulóra

Tisztelt Látogató!

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében szeretettel köszöntöm Önt a Soproni Egyetem selmeci-soproni hagyományokat ápoló, jubileumi honlapján.

Nagytiszteletű elődöm, a kiváló polgármester, Dr. Thurner Mihály éppen száz éve, 1918-ban került Sopron város élére. Nemcsak Sopron, hanem az egész ország, az egész magyarság számára is nagyon nehéz, történelmi pillanatban. Vesztes és véres háború után, a legyőzöttek számára szörnyű békediktátum előtt. A szinte megoldhatatlan feladatok ellenére jövőbe látó és ezért tenni tudó polgármesternek bizonyult.

Építő várospolitikájának fontos eleme volt Sopron iskolaváros szerepének az erősítése. Erőfeszítéseit történelmi siker koronázta: 1919. április 28-án itt, Sopronban kezdhette meg működését a nagyhírű Akadémia.

A tanárok és a diákok hamar megszerették városunkat, hiszen a lelkes fogadtatás, a város vezetőinek és lakóinak szeretete megkönnyítette számukra a letelepedést. Sopron természeti környezete is sokban emlékeztette őket régi Alma Materükre, Selmecre.

Nem is gondolták még akkor, hogy hamarosan fegyverrel kell küzdeniük azért, hogy itt maradhassanak. E sorsdöntő időben az Akadémia hallgatói egy emberként, s vérüket áldozva küzdöttek azért, hogy Sopron magyar maradhasson. Ők úgy mondták: „Sopron a vérrel szerzett alma máter.”

A Hűség Városa nem felejtette el a véráldozatukat, emléküket azóta is kegyelettel őrizzük.

Sopron városa pedig az egyetemnek azóta is otthona, ahol megértésre, megbecsülésre és talán a legfontosabbra, szeretetre talált.

100 éve, hogy a Hűség Városa befogadta az Akadémiát. Ez idő alatt, nem feledve selmeci hagyományait, gyökereit, Sopron és a soproniak részévé vált.

Örömmel tölt el, hogy oktatók és hallgatók egyaránt büszkék arra, hogy a Soproni Egyetemen oktatnak illetve tanulnak, s nemzedékről nemzedékre, évfolyamról évfolyamra viszik tovább az Akadémiai szellemiséget.

Kívánom, hogy a Selmec & Sopron 100 emlékév során méltó módon emlékezzünk a múltra, s legyünk büszkék Akadémiánkra!

 

Dr. Fodor Tamás

Polgármester

Sopron Megyei Jogú Város