Duális képzések

A duális képzés nem más, mint az egyetemi képzés és a vele párhuzamosan folyó szakmai gyakorlati képzés, melynek célja, hogy a hallgatóink tapasztalt szakemberek iránymutatásai alapján megismerkedhessenek leendő szakmájuk gyakorlati kérdéseivel.

A hallgatóknak vállalati tartózkodásuk alatt lehetőségük nyílik elméleti tudásuk gyakorlati tudássá történő elmélyítésére, mely így sokkal komplexebb ismeretet biztosít számukra (technológia megismerése, kreativitás, felelősségvállalás, csapatmunka, szakmai nyelv, stb.), készség szintre fejleszti az elméleti tudás alkalmazását.

A hallgatók, akik az egyetemi 26 hét mellett 22 hetet töltenek egy évben a vállalatnál, a végzést követően több éves gyakorlattal és munkatapasztalattal fognak rendelkezni, melyek az elhelyezkedést, vagy éppen a gyakorlat helyszínéül szolgáló vállalatnál maradást nagymértékben segítik. Fontos, hogy a képzés során a hallgatók fizetést is kapnak, s ezzel tanulmányaik költségeit fedezni tudják. A díj mértéke hetente - minimum - a minimálbér 65 százaléka. Ez segíthet például azoknak, akik nem szeretnének diákhitelt felvenni, de a szüleik nem tudják teljes egészében finanszírozni az egyetemi tanulmányokat.

A Soproni Egyetemen számos duális képzéssel várjuk hallgatóinkat:

  • Az országos szinten egyedülálló, unikális faipari képzésünk (Simonyi Károly Kar) lehetőséget biztosít a végzést követően a biztos elhelyezkedésre. A faipar Magyarországon a kiemelt iparágak közé tartozik, a szakemberek iránti kereslet folyamatos. A végzett mérnökeink a duális képzés segítségével gyorsabban lesznek alkalmasak az elsődleges faipar (fűrészipar, lapgyártás) és a továbbfeldolgozó ipar (bútor-, ajtó-, ablak-, burkolatgyártás, faépítészet) cégeinek vezetésére, termelési folyamatok szervezésére, irányítására. BSc. és MSc. képzésen is várjuk a hallgatókat.
  • mechatronikai képzésünk (Simonyi Károly Kar) során a gépészettel, az automatikával, informatikával, elektronikával, és gyártástechnológiával ismerkedhetnek meg a hallgatók. Ezen komplex ismereteket a vállalati szakemberek segítenek elmélyíteni, és megmutatni a valós, gyakorlati fortélyokat.
  • gazdálkodási és menedzsment duális képzésen (Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar) gyakorlati  gazdálkodási, szervezési és vezetési ismeretek megszerzésével alkalmassá válhatsz k nagyobb multinacionális cégeknél felmerülő feladatok ellátására. Főbb partnereink a térség meghatározó termelő- és multinacionális vállalatai, ahol gyakorlati tudást szerezhetsz a logisztika, menedzsment, HR és vállalatirányítás területén.
  • pénzügy és számvitel duális képzés (Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar) elméleti ismeretei mellett közepes és nagyvállalatok valós pénzügyi és számviteli feladatival, sajátosságaival ismerkedhetnek meg hallgatóink, multinacionális környezetben. 
  • Turizmus–vendéglátás duális alapképzés (Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar) az ország legmarkánsabban fejlődő turisztikai régiójában várja a turizmus iránt érdeklődő jelentkezőket. Partnercégeink közt több térségi szálloda található, ahol a hallgatók már a kezdetektől fejleszthetik gyakorlati tudásuk, számos feladatkör megismerése által. 
  • A környezetmérnöki alapképzési (BSc) és a környezetmérnöki mesterképzési (MSc) szakon (Erdőmérnöki Kar) egyetemünk - az egyik legrégebbi hazai képzőhelyként - azok számára kínál versenyképes tudást, akik hivatásszerűen kívánnak tenni a környezet védelméért. A hallgatók komplex természettudományos, ökológia, műszaki, gazdasági és menedzsment ismereteket szereznek. Partnercégeink között jelentős hazai és multinacionális energetikai szolgáltató, közmű- és mélyépítő, víz- és csatornamű, valamint hulladékgazdálkodó vállalatok biztosítják a gyakorlati ismeretek elmélyítését a megelőző és kárelhárítási tevékenységek, hulladékszegény és energiahatékony technológiák működtetése esetén.

A duális képzésekről minden információt megtalálsz a http://dualis.uni-sopron.hu oldalon