Duális képzések

A duális képzés nem más, mint az egyetemi képzés és a vele párhuzamosan folyó szakmai gyakorlati képzés, melynek célja, hogy a hallgatóink tapasztalt szakemberek iránymutatásai alapján megismerkedhessenek leendő szakmájuk gyakorlati kérdéseivel.

A hallgatóknak vállalati tartózkodásuk alatt lehetőségük nyílik elméleti tudásuk gyakorlati tudássá történő elmélyítésére, mely így sokkal komplexebb ismeretet biztosít számukra (technológia megismerése, kreativitás, felelősségvállalás, csapatmunka, szakmai nyelv, stb.), készség szintre fejleszti az elméleti tudás alkalmazását.

A hallgatók, akik az egyetemi 26 hét mellett 22 hetet töltenek egy évben a vállalatnál, a végzést követően több éves gyakorlattal és munkatapasztalattal fognak rendelkezni, melyek az elhelyezkedést, vagy éppen a gyakorlat helyszínéül szolgáló vállalatnál maradást nagymértékben segítik. Fontos, hogy a képzés során a hallgatók fizetést is kapnak, s ezzel tanulmányaik költségeit fedezni tudják. A díj mértéke hetente - minimum - a minimálbér 15 százaléka. Ez segíthet például azoknak, akik nem szeretnének diákhitelt felvenni, de a szüleik nem tudják teljes egészében finanszírozni az egyetemi tanulmányokat.

A Soproni Egyetemen jelenleg öt duális képzéssel várjuk hallgatóinkat.

  • Az országos szinten egyedülálló, unikális faipari képzésünk (Simonyi Károly Kar) lehetőséget biztosít a végzést követően a biztos elhelyezkedésre. A faipar Magyarországon a kiemelt iparágak közé tartozik, a szakemberek iránti kereslet folyamatos. A végzett mérnökeink a duális képzés segítségével gyorsabban lesznek alkalmasak az elsődleges faipar (fűrészipar, lapgyártás) és a továbbfeldolgozó ipar (bútor-, ajtó-, ablak-, burkolatgyártás, faépítészet) cégeinek vezetésére, termelési folyamatok szervezésére, irányítására.
  • A mechatronikai képzésünk (Simonyi Károly Kar) során a gépészettel, az automatikával, informatikával, elektronikával, és gyártástechnológiával ismerkedhetnek meg a hallgatók. Ezen komplex ismereteket a vállalati szakemberek segítenek elmélyíteni, és megmutatni a valós, gyakorlati fortélyokat.
  • A Turizmus–vendéglátás duális alapképzés (Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar) keretén belüli speciális modulok megfelelnek a hazai és nemzetközi trendeknek, mindez az ország legmarkánsabban fejlődő turisztikai régiójában. Partnercégeink közt számos szálloda található, ahol a szálloda- és egészségturizmus iránt érdeklődő diákok már a kezdetektől fejleszthetik gyakorlati tudásuk, számos feladatkör megismerése által.
  • A Pénzügy és számvitel duális képzés (Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar) elméleti ismeretei mellett kis-, közepes és nagyvállalatok valós pénzügyi és számviteli feladatival, sajátosságaival ismerkednek meg hallgatóink. Multinacionális partnercégeinknél a multinacionális vállalati kultúra is elsajátítható.
  • A Gazdálkodási és menedzsment duális képzésen (Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar) gyakorlati  gazdálkodási, szervezési és vezetési ismeretek megszerzésével alkalmassá válsz kis- és közepes vállalatoknál, vagy akár nagyobb multinacionális cégeknél felmerülő feladatok ellátására. Főbb partnereink a térség meghatározó termelő- és multinacionális vállalatai, ahol gyakorlati tudást szerezhetsz a logisztika, menedzsment, HR és vállalatirányítás területén.

A duális képzésekről minden információt megtalálsz a http://dualis.uni-sopron.hu oldalon