Egyetemi sportélet

Egyetemünk sportegyesülete - a SMAFC
Az egyesület tanárelnöke: Prof. Dr. Takáts Péter oktatási rektorhelyettes (a SMAFC 1969-évi Magyar Kupa győztes kosárlabdacsapat volt tagja)
Ügyvezető elnöke: Szlávik Gábor (testnevelő tanár)

Történeti visszatekintés
A Selmecbányai Bányászati és Erdészeti Akadémián 1860-ban hazánkban elsőként indult meg az ifjúság körében szervezett rendszeres sportélet. A SMAFC hazánk legidősebb még ma is működő sportegyesülete, mely túlélt két világháborút és jó néhány rendszerváltást.
A természetjáró és az úszó szakosztállyal alakult meg az egylet, volt időszak mikor tizenkét működő szakosztályt tudhatott magáénak. Napjainkban hét szakosztállyal büszkélkedhetünk, melyek ténylegesen funkcionálnak, évről évre megfelelő eredményekkel gazdagítva a patinás klubot. Különösen büszkék lehetünk arra, hogy az állami támogatások megszűnésének ellenére egyetemi egyesületként talpon tudtunk maradni ebben az elanyagiasodott sportvilágban.

Versenysport tevékenység
A SMAFC-ban, versenyszerűen sportolhatnak a hallgatóink. Itt a cél nem csak a fizikai állóképesség szinten tartása, hanem egy magasabb szintű, tömegsport és versenysport megvalósítása. Edzőink, csapatvezetőink segítségével megteremtjük a magas szintű, színvonalas műhelymunka feltételeit.

A SMAFC minőségi versenysport szakosztályai és vezetői:
1. Karate, szakosztályvezető: Polyák József
Eredmények: Soós Krisztina kétszeres Európa-bajnok
Demeter Zsolt országos bajnok
Válogatott versenyzők száma: 9 fő
Utánpótlás: 6 korcsoportban 110 fő Sopronban
55 fő vidéken

2. Kosárlabda (női szakág, férfi szakág), szakosztályvezető: Szlávik Gábor
1996-tól közel 20 éves szünet után újra az NB I-ben szerepel csapatunk, bizonyítva azt, hogy egyetemi tanulmányok mellett is lehet magas szinten csapatsportágat űzni. Hagyományosan kupacsapat a SMAFC, a nagy elődök nyomdokait követve az országos kupaküzdelemben majd minden évben nyolc közé kerültünk, búcsúztatva jó néhány profi klubbot. A nemzeti bajnokságban is egyre jobban szerepelünk, melynek eredményeképpen évről évre játszunk a profi ligáért (melybe 2000-ben bele is kóstoltunk).
A csapat fejődése töretlen és a megfelelő szakmai munka következtében az NB-I.B-ben:
2005-ben 16. hely
2006-ban 10. hely
2007-ben 3. hely (bronzérem)
2009-ben 1. hely (aranyérem)
fémjelezte a teljesítményünket, melyet a rájátszásban nyújtott kiváló eredménnyel sikerült elérnünk. A MEFS (Magyar Egyetemi és Főiskolai Sport) keretei között megrendezett bajnokságban, a négyes döntőbe jutó egyetemi csapatunk Debrecenben (2007) II. helyezést elérve ezüstérmes lett, és két játékosunkat Balogh Gergőt és Karácsonyi Zsoltot beválasztották az All Star csapatba.
A leányok is kitettek magukért, mivel a SMAFC női egyetemi kosárlabda csapata a Miskolcon megrendezett Universitas Kupán (2007) szintén II. helyezést, ezüstérmet szerzett. A sikereken felbuzdulva 2007/2008 NB II. bajnokságban SMAFC-NYME néven indult el női kosárlabda csapatunk, melyet veretlenül nyert meg. A vezetés úgy döntött, hogy a csapatot elindítja a 2008/2009 NB/I-B bajnokságban, így már két minősített kosárlabda csapattal rendelkezik a soproni campus.
Utánpótlás tekintetében különböző korosztályokban 6 csapattal, több mint 100 fő kosárlabdázó sportolóval rendelkezünk.

3. Lovas, szakosztályvezető : Tomka Iván
2000-ben került a lovas szakosztály élére. Személyében olyan sportember került a szakosztály élére, akinek vezetése alatt újra bekerült a magyarországi lovas társadalom vérkeringésébe a szakosztály. Rendkívül örvendetes módon heti rendszerességgel a hallgatók is bekapcsolódtak, megismerkedtek testnevelési óra keretén belül e csodálatos sportággal. A hallgatók részére nyári táborozási lehetőséget biztosít szakosztályunk.

4. Sakk, szakosztályvezető: Tschik Lajos
Az 1980-as években a megyei bajnokságban, 1992-től OB II. bajnokságban szerepel csapatunk.

5. Sí, szakosztályvezetők: Dr. Varga Mihály, Kondorné Szenkovics Mariann
A legnagyobb sikerek: Koch Ágnes 1987. Japán, VB II. hely,
Koch Éva olimpikon (Lillehammer), gyepsí VB II hely.
A jelenlegi legfontosabb szakosztályi feladat az utánpótlás nevelés erősítése. A sí sport tömegsport jellegének megőrzése, a sí sportot kedvelők és versenyezni szándékozók igényeinek kiszolgálása. Szakosztályi létszám: 25 fő felnőtt, 25 fő utánpótlás.

6. Tájfutás, szakosztályvezető: Molnár Tibor
Jelenleg 35 igazolt versenyzővel rendelkezik a szakosztály, ebből 8 fő ért el II. o. minősítést. Az Országos Hosszútávú Bajnokságon és a Rövidtávú OB-n Dedinszky Imre 4.-4. helyezést ért el, a szenior egyesületi Váltóbajnokságot egyesületünk váltója nyerte.

Jövőkép
Célunk a hallgatók sport iránti igényének felkeltése és lehetőség szerint az egyes szakosztályok munkájába való bekapcsolása. Az állami támogatások megszűnésével csak az egyetem és a karok támogatására építhetünk, valamint pályázati pénzekre. Úgy gondoljuk, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem nem nélkülözheti minőségi sportot, hiszen bizonyos fokig a jó sportolók példaképei a hallgatóságnak. Másfelől hozzá kell tartoznia az egyetem arculatához a SMAFC sporteredményeinek sajtóban való állandó jelenléte. A kosárlabdacsapat kiváló eredményei szükségessé teszik egy főszponzor támogatásának elnyerését, különös tekintettel a hamarosan 150 éves sportkör 2010. évi jubileumi ünnepségére.