Együttműködési megállapodás – Fókuszban a tehetséggondozás és az üzleti képzések népszerűsítése

Együttműködési megállapodást kötött a Nyugat-Magyarországi Egyetem (NYME) és a Soproni Szakképzési Centrum (SSzC). A megállapodást kedden délelőtt írta alá az Egyetem képviseletében prof. dr. Faragó Sándor rektor és dr. Fábián Attila dékán, a Soproni Szakképzési Centrum részéről Králik Tibor főigazgató a soproni Liszt Ferenc Kulturális Központban.

kezfogas
Hatékonyságot jelent a közép- és felsőfokú oktatás összekapcsolása
A tavaly alakult SSzC négy soproni, egy fertődi és egy kapuvári szakképző tagintézménnyel működik, köztük faipari, gépészeti, képzőművészeti, informatikai és üzleti szakképzéseket kínáló iskolákkal. Azoknak a tanulóknak, akik később felsőoktatási intézményben folytatnák a szakma elsajátítását, számos pozitívummal jár a november 15-én köttetett megállapodás, mellyel hosszú távú együttműködési szándékukat nyilvánították ki az intézmények vezetői.
A megállapodás értelmében a két intézmény a jövőben eszközeit és lehetőségeit egyesítve dolgozik azon, hogy hatékony tehetséggondozás és pályaorientáció valósulhasson meg a tagintézményekben. A tervezett programok között közös szakmai konferenciák szervezése, hazai és nemzetközi tanulmányi és szakmai versenyekre való felkészítés is szerepel, emellett az Egyetem vállalja a Centrum tagintézményeiben dolgozó pedagógusok továbbképzését, mind módszertani, mind pedig szakmai vonatkozásban. Az intézmény vezetői a jövőben közös pályázati tevékenységet valósítanak meg, és összehangolják beiskolázási és oktatási programjaikat is.
Králik Tibor főigazgató elmondta: az új intézményi struktúra rugalmas, a gazdasághoz szorosan kötődő, vállalkozó szellemű intézményrendszert jelent, amelynek egyik fő célja piacképes tudást biztosító képzések nyújtása, emellett a soproni felsőoktatás stabil bemeneti bázisát is jelentik a tagiskolákban végzett diákok. Prof. Dr. Faragó Sándor rektor hozzátette: az Egyetem karai és a tagintézmények korábban is szoros kapcsolatot ápoltak, a mostani megállapodás viszont új alapokra helyezi a már működő együttműködéseket. Az intézményi szintű partnerséggel a középiskolától a munkaerőpiacig közvetlenül összehangolhatóvá válik a képzéseken részt vevők oktatása a vállalatok elvárásaival.
Vonzó életpályát jelentenek az üzleti képzések
Az intézményei megállapodás keretein belül a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (LKK) és a Porpáczy Aladár Szakgimnázium egy, az üzleti képzésekre fókuszáló partnerségi megállapodást is aláírt.
A gazdasági pályák továbbra is stabil, vonzó jövőképet jelentenek a fiataloknak – mondta Dr. Fábián Attila, a LKK dékánja, aki hozzátette: a kar képzéseire idén 21%-kal többen nyertek felvételt, mint tavaly, kiemelkedően jól teljesítettek a pénzügyi és turisztikai ágazathoz kapcsolódó képzések. Mindkét területen várja a munkaerőpiac a jól képzett, a vállalati életpálya minden szakaszában megfelelően helyt állni képes szakembereket, ezekre az elvárásokra pedig a kar olyan programokkal válaszol, amelyek értékőrző garanciát jelentenek a munka világában.
Közös programokat indít a két intézmény
A megállapodás értelmében Kar és a Szakgimnázium összehangolja a beiskolázási stratégiáját, segítik egymás képzéseinek, programjainak népszerűsítését. A két intézmény szakmatanulási programot dolgoz ki az egyetemi hallgatók részére, emellett biztosítani fogják – a Benedek Elek Pedagógiai Kar munkatársainak bevonásával – a szaktanárok továbbképzését is, tovább növelve ezzel a szakképzés minőségét, a továbbtanuló diákok elméleti felkészültségét és a szakképzés presztízsének javulását.
A Soproni SZC Porpáczy Aladár Szakgimnáziummal köttetett megállapodás után a Kar folytatni fogja a bázisiskolai együttműködések bővítését csak a soproni, és a tágabb régióban is – zárta a dékán.
 
Iszak Noémi