Életüket is áldozták a hazáért - a Nyugdíjasegyetem előadása

Életüket is áldozták a hazáért

Hosszan tartó vastapssal jutalmazták dr. ifj. Sarkady Sándor „A legendás Ifjúsági Kör Sopronban" című előadását a nyugdíjasegyetemen.
sopron

dr. ifj. Sarkady Sándor– A selmecbányai Akadémia Ifjúsági Körének soproni története az Akadémia 1919-es soproni letelepedésével kezdődött. A Bánya-, Kohó- és Erdőmérnök-hallgatók Ifjúsági Köre jelentősége abban rejlett, hogy a selmecbányai diákhagyományokat ápolta Sopronban: a haza- és szakmaszeretetet, a bajtársiasság és a testvériség szellemét. Ennek ékes példája, hogy az ágfalvi csatában két egyetemista is hősi halált halt az osztrákokkal vívott csatában. A küzdelmek nem voltak hiábavalók: ezek nyomán vált lehetővé a nevezetes 1921-es népszavazás, amely által Sopron és környéke magyar maradhatott – emelte ki nagy sikerű előadásában dr. ifj. Sarkady Sándor, a Soproni Egyetem Központi Könyvtár és Levéltára főigazgatója, aki elsőként dolgozta fel könyv alakban az Ifjúsági Kör átfogó soproni históriáját. Kezdetben Trianon sokkja, a szociális és gazdasági nehézségek rányomták bélyegüket tevékenységére. Ugyanakkor az Ifjúsági Kör valódi diákönkormányzatként működött. A tisztviselők a példás módon, legjobb képességük, tudásuk szerint dolgoztak. Nemcsak az ország, hanem külföldi diákegyesületekkel is kapcsolatokat alakítottak ki. 1945 után a Kör továbbra is ragaszkodott önállóságához, a hagyományok tiszteletéhez és a polgári értékrend vállalásához. Egyes politikai erők az egyesület ellehetetlenítésére törekedtek. Végül 1948-ban feloszlatta magát az Ifjúsági Kör, amelynek emléke örökké él a diákok – és a soproniak – lelkében.

dr. ifj. Sarkady Sándor

– Lányunk, Gabriella is tanult az egyetemen, így még nagyobb érdeklődéssel kísértem az előadást. Szüleimtől, nagyszüleimtől is sokat hallottam az egyetem selmeci gyökereiről, így megelevenedtek emlékeim Sarkady Sándor kiváló és lelkes előadása nyomán. Nagyra becsülöm őt, több könyvem is van tőle, dedikáltan is – mondta az értekezésről Ignácz Miklósné.

A program elején átadták az előző előadás kvízkérdéseire helyesen válaszolók között kisorsolt Kisalföld-könyveket, a Magyar radír és a Gyógyító ételek címűt. A szerencse Makk József és Bakócainé Balázs Irén soproni hallgatóknak kedvezett.

(forrása: Kisalföld)