ELHUNYT DR. G. RICHARD POTTS (1939–2017) EGYETEMÜNK TISZTELETBELI DOKTORA

A Soproni Egyetem mély fájdalommal tudatja, hogy honoris causa doktora (2007), a The Game & Wildlife Conservation Trust nyugalmazott vezérigazgatója Dr. G. Richard (Dick) Potts DSc. 2017. március 30-án 78 éves korában elhunyt. Temetése 2017. április 25-én lesz Fordingbridge-ben (Sussex, U.K.).

 

Dr. Potts több évtizedes szakmai és baráti kapcsolatot ápolt Egyetemünk Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézetével, támogatva annak kutatási tevékenységét. Egyetemünk – osztozva a család és a The Game & Wildlife Conservation Trust gyászában – megőrzi tiszteletbeli doktora emlékét.

­­­­­­­­­­­­­­­­


Dr. G. R. Potts 1939-ben született az Egyesült Királyság béli Richmondban (North Yorkshire). 1958-1962 között zoológiát tanult a Durhami Egyetemen (University of Durham). Közben 1960-1961-ben kutatásokat végez a Feröer-szigeteken. 1965-ben doktorált (PhD) az üstökös kárókatona (Phalacrocorax aristotelis) populációdinamikájából, amely munkát a későbbiekben is folytatta és kiterjesztette a tengeri ökoszisztémákban megjelenő inszekticidek hatásaira is. A peszticidek hatásainak kérdése kezdetben ugyancsak súlypontja volt 1968-ban kezdett fogoly-kutatásainak is. Rengeteget utazott és sok országban oktatott, pl. Olaszországban, és az USA-ban.

1965-ben kezdett dolgozni a Durhami Egyetemen, mint tudományos munkatárs (Research Associate) és a zoológia tanára (lecturer). 1968-ban tudományos főmunkatárs (Senior Scientific Officer) lett. Ekkor kezdett el foglalkozni a Sussex Downs-i fogolypopuláció vizsgálatával, amely a maga nemében a leghosszabb – csaknem 50 éves – monitoring. 1976-ban lett a The Game Conservancy Trust kinevezett kutatási igazgatója, 1991-ben vezérigazgató helyettesnek léptették elő, egyúttal az Allerton Research and Educational Trust Farm Management Committee elnöke lett. 1992-2002 között a The Game Conservancy Trust – Európa legnagyobb vadbiológiai kutatóintézete (100 fő, ebből 67 kutató, éves 5 millió £ = 1,9 milliárd Ft költségvetés) vezérigazgatója. Haláláig a GWCT konzultánsa és független tanácsadó volt hazájában, Spanyolországban, Ausztriában, Dániában és Oroszországban.

Elnöke volt a World Pheasant Association-nak, alelnöke a British Ornithologists Union-nak, elnöke a C.I.C. Small Game Commission-nak, a Trustee of the African Game Research and Education Trust-nek. Sok, a természeti erőforrásokkal és természetvédelemmel foglalkozó kormányzati tanácsadó testületnek és tanácsnak volt a tagja, ugyanilyen szerepet vállal a The Wildfowl and Wetlands Trust-nél, a British Trust for Ornithology-nál és a British Ornithologist Union-nál. Az European Journal of Wildlife Research szerkesztőbizottságának is tagja volt.

Kutatási eredményeit mintegy 100 tudományos közleményben tette közzé, közülük a legismertebb a „The Partridge: Pesticides, Predation and Conservation”, amellyel elnyerte az Egyesült Államokban a legrangosabbnak tartott, a The Wildlife Society „Év Könyve” Díjat. Számos tudományos és szakmai elismerést kapott munkássága során. 2012-ben jelent meg „Partridges” című sikerkönyve.

Dr. Potts Rockbourne-ben, Salisbury mellett élt, felesége Olga természetfestő.