Ezüst és bronzérem jutott csapatainknak a VII. Országos Felsőoktatási Vadászvetélkedőn

A Soproni Egyetemet érte az a megtiszteltetés, hogy az idei évben rendezője lehetett a VII. Országos Felsőoktatási Vadászvetélkedőnek 2018. április 20-21-én.

A hagyományos verseny lehetőséget kíván teremteni a felsőfokú tanintézmények részére, hogy egy országos vetélkedő során összemérjék hallgatóik szakmai tudását. A vetélkedő további célja a felsőoktatási intézmények közötti kapcsolatok szorosabbá fűzése és új kapcsolatok kiépítése. A vetélkedő egyéni és csapat versenyszámokból állt.

A vetélkedő egyben emlékverseny is volt, a Soproni Egyetem tavalyi esztendőben elhunyt hallgatója, Rakonczai Péter emlékére, aki sokat tett azért, hogy ez az esemény itt kerülhessen megrendezésre. Az eredményhirdetésen megjelent és díjat adott át Péter családja is.

Vadászvetélkedő

A versenyen előzetesen 5 egyetem 7 csapata jelezte indulását, végül a startvonalnál öt csapat sorakozott fel. A vetélkedő programjában szerepeltek elméleti (pl.: szakmai- és vadászetikai teszt, vadászkutya és vadászkürtjel felismerés), és gyakorlati (pl.: lövészet, csapda felállítás, vadászvendég kísérés) feladatok. Az eseményt Pap László, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgató-helyettese és Prof. Dr. Náhlik András, a Soproni Egyetem rektora nyitotta meg.

Rektor úr megtekintette a gyakorlati feladatok helyszíneit, a koronglövészetet egy sorozat erejéig maga is kipróbálta, ahol hibátlanul teljesített, valamennyi lövése sikeres volt.

Vadászvetélkedő

A gyakorlati feladatok elvégzésére pazar helyszínnek bizonyult a Göbös-major Ökoturisztikai Központ, ahol a Magyalosi Lőtér munkatársai nagy szakértelemmel vezették a lövészeti versenyszámokat. Másnap a Soproni Egyetem termei és Botanikus Kertje vált a verseny színterévé.

A díjátató ünnepségen Ugron Ákos Gábor a Földművelésügyi Minisztérium Helyettes Államtitkára köszöntötte a résztvevőket, a soproni rendezésről a versenyt életre hívó Gödöllői Vadászati Szakkollégium elnöke, Szakács Dóra szólt elismerő szavakat. A díjakat Prof. Dr. Bidló András dékán, a támogatók és az Egyetem képviselői adták át.

A verseny eredménye:

Csapatverseny:Vadászvetélkedő

  1. Szent István Egyetem - Gödöllő 1. csapata
  2. Soproni Egyetem Erdőmérnök csapata - Gál Balázs, Józsa Tamás, Németh Gergely, Skripek Sándor
  3. Soproni Egyetem Vadgazda mérnök csapata - Békési Evelin, Kaszás Marcell, Kohl József, Soós Norbert

 

Egyéni verseny: 

  1. Kiss Tamás
  2. Vajnai Zoltán
  3. Papp László

 (valamennyien Gödöllő 1. csapatából)

 

Különdíjak: 

Rakonczai Péter Emlékdíj a gyakorlati feladatokban legjobban szerepelt versenyzőnek: Kiss Tamás
Herman Ottó Szakkollégium Különdíja a növénytan felismerésben és a szakmai elméleti tesztben legjobban szerepelt versenyzőnek: Skripek Sándor – Soproni Egyetem Erdőmérnök hallgató

A verseny támogatói voltak: a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt., Szombathelyi Erdészeti Zrt., Zalaerdő Zrt., a NÉBIH, az Ember az Erdőért Alapítvány,  a Hunttrophy vadászati oldal, a Soproni Polgári Lövész Egyesület, Ziegner Jagd vadászbolt.     

Köszönet illeti a Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézet munkatársait a vetélkedő sikeres lebonyolításához nyújtott segítségükért: Dr. Jánoska Ferenc docens a zsűri elnökeként munkálkodott, Dr. Sándor Gyula docens, Dr. László Richárd docens, Dr. Winkler Dániel docens, Tari Tamás kutató és Bende Attila doktorandusz a feladatok összeállításában és lebonyolításában működött közre.

Vadászvetélkedő

Külön köszönet azoknak a hallgatóknak, akik segítették a verseny lebonyolítását, valamint az eseményt végig kísérő  Soproni Egyetem Vadászkürtöseinek Baráti Körének. 

A verseny létrejöttében, megszervezésében és lebonyolításában kiemelkedő szerepet játszott Éliás Tibor erdőmérnök hallgató, a Herman Ottó Szakkollégium elnöke.