Főhajtás a második ágfalvi összecsapás hősei előtt

A második ágfalvi összecsapás (1921. szeptember 8-ára virradóra ) a nyugat-magyarországi felkelés fontos ütközete volt. Ennek a "csatának" köszönhető, hogy Sopron és környéke népszavazással dönthetett hovatartozásáról.

 

Machatsek Gyula erdőmérnök-hallgató, Szechányi Elemér bányamérnök-hallgató és Pehm Ferenc önkéntes, pénzügyi tisztviselő vérét adta azért, hogy Sopron magyar föld maradhasson. 

A tisztelet jeleként egyetemünk és a soproni önkormányzat szervezésében minden évben csendes főhajtással emlékezünk a három hősre és egyben annak a maroknyi, javarészt főiskolásokból álló felkelőcsapat hősies tettére, amely hazaszeretetből, áldozatkészségből adott példát. 

Egyetemi ünnepségünket szeptember 7-én tartottuk a Botanikus-kertben az Őrtüzek emlékműnél. 

Binder Bálint erdész valétaelnök emlékező beszédében elmondta, hogy ennek az ütközetnek a résztvevői nem azzal a tudattal ébredtek, hogy azon a napot történelmet írnak, mégis a magyar és a soproni történelem legfényesebb lapjaira kerültek az összecsapás hősei. 

Az emlékműnél elhelyezte a megemlékezés koszorúját az Egyetem és az Erdőmérnöki Kar nevében Dr. Alpár Tibor rektorhelyettes, Prof. dr. Bidló András dékán Dr. Czupy Imre dékánhelyettes, a Selmeci Társaság, az Erdész Valétabizottság és az Ürmös Táncegyüttes. 

 

A rendezvény Dr. Cziráki József mellszobránál zárult. Az intézmény egykori rektora a 70-es években komoly szerepet vállalt, hogy megmaradjon az utókornak az Őrtüzek nevű alkotás. Unokája, Cziráki Gábor tartott előadást nagyapjáról a mellszobornál, majd Dr. Alpár Tibor rektorhelyettessel megkoszorúzták azt.