Hirek

Kutatók éjszakája a Soproni Egyetemen - 2022

Létrehozva: 2022.09.26 09:30

Szeptember utolsó péntekén a Soproni Egyetem karai újra megnyitják kapuikat a tudomány és kutatás iránt érdeklődőknek a Kutatók Éjszakája programhoz csatlakozva.

Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Szórakoztató, inspiráló előadásokon, játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével. Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie Akciói által kezdeményezett rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt.

 A Soproni Egyetemen is változatos programok várják az érdeklődőket szeptember 30-án. Az intézmény szellemiségét tekintve „zöld egyetem”, tevékenységeinket a környezettudatosság jellemzi.

A Környezet- és Természetvédelmi Intézetben például kémiai kísérleteket fognak látni az érdeklődők. Arra is választ adnak a kutatók, hogyan viselkedik a "száraz jég" és miért kerül máglyára a gumimaci!

Az Egyetem 100 éves Botanikus Kertjében éjszakai túra lesz! Érdemes túlélőcsomaggal és zseblámpával érkezni.  

Az Erdővédelem Tanszéken a makroszkópos fényképezés csínját bínját tanulhatják meg gyerekek és felnőttek. A Faipari Mérnöki Karon még mélyebbre mennek a szakemberek, hiszen a mikrovilág felfedezését mutatják be, elektronmikroszkóp segítségével.

Nyitva lesz az Egyetem műemlékkönyvtára is, ahol évszázados kincsekre lehet bukkanni.  Az Egyetem Központi Könyvtára ezen a délutánon féléves ingyenes beiratkozási lehetőséget biztosít a középiskolásoknak és felnőtteknek.

A Benedek Elek Pedagógiai Kar munkatársai sétára hívnak mindenkit 17 órai kezdettel. Annak erednek nyomába, hogy kik voltak a poncichterek vagyis miért hívták a németajkú szőlősgazdákat babtermelőknek. Hamuban sült babos pogácsával vágnak neki a soproni poncichternegyednek és közben választ adnak a kérdésekre.

A Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar Erzsébet utcai székházában délután négytől várják a vendégeket. Aki ide belép este kilencig válogathat az érdekességek közül: szabadulószoba, kézműves foglalkozás, pénzvizsgálat szerepel a programok között és az ősi igazság is napvilágra kerül: „nem mind arany, ami fénylik”!

Várják tehát a felnőtteket, középiskolásokat és legkisebbeket is a Soproni Egyetemen szeptember 30-án délutántól egészen estig.  

A Soproni Egyetem programjai részletesen az alábbi linken olvashatók:

Kutatók Éjszakája – 2022. szeptember 30. - október 01. (kutatokejszakaja.hu)

Tovább

Erdei kirándulás a nemzetközi hallgatók részvételével

Létrehozva: 2022.09.26 08:10

2022. szeptember 24-én szombaton a Soproni Egyetem első- és felsőbbéves külföldi hallgatói fedezhették fel a soproni erdőt. A Stipendium Hungaricum Program mentorhallgatóinak szervezésében megvalósuló kirándulás kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy az új hallgatók megismerkedhessenek egymással, valamint felsőbbéves hallgatótársaikkal. A gyönyörű őszi időben egymás társasága mellett a napsütést, a természet látványát és hangjait is élvezhették a résztvevők. A Sörházdombi-kilátó építészete lenyűgözött mindenkit, majd a Károly-kilátóra felmászva csodálatos kilátás tárult Sopronra és a változatos hangulatú és színvilágú őszi erdőre.

 

Tovább

Nagy sikerű Családi Nap a 100 éves Botanikus Kertben

Létrehozva: 2022.09.25 15:21

Több százan kicsik és nagyok vették birtokukba szeptember 24-én, szombaton a Botanikus kertet, amely ezen a napon Családi Napra várta a város polgárságát és az idelátogatókat. A nagy sikert aratott rendezvényről minden generáció élményekkel gazdagodva távozott.

Tovább

„A Botanikus Kert szerepe és funkciói a XXI. században” – konferencia a Soproni Egyetemen

Létrehozva: 2022.09.25 08:28

A centenáriumi ünnepi eseménysorozat részeként tartottak szakmai találkozót, a gyűjtemények XXI. századi szerepéről. A tanácskozásra az ország minden részéből érkeztek szakemberek, akik saját szakterületük szemszögéből tartottak színvonalas, minden részletre kiterjedő prezentációkat.

Tovább

Sikeres információs nap a Soproni Egyetem külföldi hallgatói számára

Létrehozva: 2022.09.23 22:10

Több mint 60 külföldi hallgató vett részt a 2022. szeptember 21-i Információs napon, amelyet azzal a céllal rendeztek meg, hogy alapvető ismereteket szerezzenek a magyar jogszabályokról és megkönnyítsük az adminisztrációs feladataikat.

Tovább

A Soproni Egyetem és Sopron Megyei Jogú Város együttműködésében íródik a városi sportkoncepció

Létrehozva: 2022.09.23 16:17

Gyakorlati és nemzetközi színtéren is tapasztalt szakemberek készítik Sopron sportstratégiáját.

Sopron Megyei Jogú Város megbízásából a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karának oktatói és kutatói a város sportszakembereivel közösen készítik Sopron következő időszakra szóló sportkoncepcióját. A stratégia terv kialakításában a városi sportélet felelős vezetői mellett az egyetem sportszakmai, és az ahhoz kapcsolódó szakterületeken jártas munkatársai vesznek részt.

Tovább

Kvíz – fedezd fel, járj utána és nyerj!

Létrehozva: 2022.09.22 21:27

Idén ősszel 100 éves Egyetemünk Botanikus Kertje!

Nap, mint nap sétálsz benne, egyetemi éveid során szinte együtt élsz különleges növényvilágával, de vajon mennyire ismered? Tedd próbára tudásodat a 100 éves jubileum alkalmából a 2022. szeptember 23. és október 7. között szervezett online kvízjátékon!

A kvíz kitöltésében segítségedre lehet a Botanikus kert oldala, készülj fel előre A BOTANIKUS KERT ISMERTETŐJÉVEL!

 

A játék és a Botanikus Kert megismerésének örömén kívül a kvízjátékban résztvevő hallgatók között október 10-én nyereményeket sorsolunk.

A játékot szeptember 23-tól ITT éred el.

"Fedezd fel, járj utána és – nyerd meg!”

Kvíz szabályzat: ITT

 
Tovább

100 éves a Soproni Egyetem Botanikus Kertje – Jubileumi ünnepség

Létrehozva: 2022.09.21 16:42

Jubileumi ünnepséggel, emlékfaültetéssel és szakmai konferenciával vette kezdetét a Soproni Egyetem 100 éves Botanikuskertjének születésnapi rendezvénysorozata. A kertben régi fotók és dokumentumok felhasználásával nyílt szabadtéri kiállítás.

Tovább