Hirek

Pótfelvételi a Soproni Egyetemen 2021

Létrehozva: 2021.07.23 14:23

Az egyetem idén is számos képzést hirdet meg a pótfelvételi eljárás kertében, ahol nem csak költségtérítéses, hanem állami támogatással is megkezdhetők a tanulmányok. Érdemes ezekről tájékozódni az egyetem weboldalán, a pótfelvételi jelentkezési időszaka július 29-én kezdődik augusztus 8-ig tart, és hagyományosan a felvi.hu honlapon keresztül lehet pályázni a Soproni Egyetem képzéseire.  

Tovább

Gratulálunk a felvetteknek: 804 fát ültetünk!

Létrehozva: 2021.07.23 14:02

A Soproni Egyetemen ez volt az első teljes felvételi időszak, melyet az intézmény a modellváltás után, már alapítványi formában működve bonyolított le, és a tavalyi eredményeket jelentős mértékben túlszárnyalva, 19 %-os növekedést elérve, összesen 804 hallgatót vett fel képzéseire.

Tovább

Elindult a modellváltás kormányzati honlapja

Létrehozva: 2021.07.13 13:51

 

Az aktuális honlapról első kézből tájékozódhat a magyar felsőoktatási modellváltás híreiről! Legyen Ön a leginformáltabb! 

www.modellvaltas.kormany.hu

Tovább

Az agrár-erdészet a fenntartható mezőgazdálkodás egyik lehetősége

Létrehozva: 2021.07.07 09:32


Magyarországon közel 700.000 hektár olyan kedvezőtlen adottságú mezőgazdasági terület található, amelyek hasznosítására jó lehetőséget kínál az innovatív módszerek bevezetése. Egy most záruló kutatási projekt keretében a Soproni Egyetem által vezetett konzorcium az agrár-erdészeti rendszerek hazai adaptációjának, ezen keresztül a fenntartható mezőgazdálkodás megalapozásának lehetőségeit kutatta.

Tovább

Új néven folytatja tovább az SKK: Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar

Létrehozva: 2021.07.02 11:24


A Soproni Egyetem modellváltásával kapcsolatban a Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar 2021. július 1-től

Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar

néven folytatja tevékenységét.

 

Tovább

Bemutatkozik a Soproni Egyetem új logója

Létrehozva: 2021.07.01 15:42


A Soproni Egyetem új logójában ligatúraként egy klasszikus pajzsos címer körvonalait formázó, Sopront szimbolizáló S betű foglalja magába az Universitasra utaló U betűt. A címerben megjelenik nagy múltú egyetemünk alapítási éve, az 1735-ös évszám is.

Tovább

Új szervezeti struktúrában működik tovább a Soproni Egyetem

Létrehozva: 2021.07.01 14:38


Jelentős szervezeti modellváltást hajtott végre az alapítványi működést követően a fenntarthatóságot zászlójára tűző Soproni Egyetem. A fenntarthatóság gondolata nemcsak a képzések és kutatási területek újragondolásában, hanem a fenntartható módon működtethető intézmény kialakítása területén is érvényesül. 2021 július 1-től új, egyszerűbb szervezeti struktúra lép életbe, amely új, és újra kinevezett kari vezetők irányításával hivatott a 21. század kihívásaira választ adó oktatási és kutatási kínálatát erősíteni.

Tovább

A FA EZER ARCA - MEGJELENT DR. GERENCSÉR KINGA ÚJ KÖNYVE

Létrehozva: 2021.06.30 08:32


Újabb izgalmas kiadvánnyal örvendeztette meg a fák iránt lelkesedő olvasóközönséget intézetünk nyugalmazott oktatója, Dr. Gerencsér Kinga címzetes egyetemi tanár. A könyv bemutatja az élő fa és az erdő nem anyagi szolgáltatásait, melyek elengedhetetlenek mind a környezetvédelem, mind a lakosság életminőségének szempontjából. Tájkép formáló szerepén túl megtudhatjuk, hogy milyen pozitív hatásai vannak a negatív ionoknak, amelyek az erdő levegőjében felszaporodnak és mi az „erdőfürdőzés”, milyen lombkorona házak, hotelek és éttermek vannak, mi az élőfaszobrászat, milyen gyógyhatásai vannak a faölelésnek, a fák leveleiből és virágaiból készített teáknak, krémeknek, fürdőknek, és melyik fa termése mire jó, valamint a fák nedvei milyen kincseket rejtenek. Megismerhetjük mennyiféle alapanyag készíthető testéből, hogy miért a jövő nyersanyaga a fa, hogyan ihlette meg Gauidit egy nyírfasor a kőkatedrális megalkotásánál, milyen előnyei vannak a fából való építkezésnek, hogy a fatermékekben megkötött CO2 van és ha minél több fát ültetünk és használunk fel, annál többet teszünk klímánk védelméért. Rácsodálkozhatunk mennyi féle formában és színben jelenik meg tárgyainkban, hogyan szolgálja kikapcsolódásunk, szellemi, fizikai feltöltődésünk és mindennapi életünk szebbé, barátságosabbá tételét, milyen kreatív ötletek születtek különleges felhasználásuk során, és mi mindent rejt magában vegyi felhasználása. Különleges élményt nyújt az új kutatási eredményeken alapuló kuriózumokba való betekintés. Még sorolhatnánk a számtalan felhasználási lehetőséget, melyet ez a csodálatos anyag rejt magába. Inkább idézzünk a rektori ajánlóból: 

Tovább