Hirek

Pótfelvételi a Soproni Egyetemen 2021

Létrehozva: 2021.07.23 14:23

Az egyetem idén is számos képzést hirdet meg a pótfelvételi eljárás kertében, ahol nem csak költségtérítéses, hanem állami támogatással is megkezdhetők a tanulmányok. Érdemes ezekről tájékozódni az egyetem weboldalán, a pótfelvételi jelentkezési időszaka július 29-én kezdődik augusztus 8-ig tart, és hagyományosan a felvi.hu honlapon keresztül lehet pályázni a Soproni Egyetem képzéseire.  

Tovább

Gratulálunk a felvetteknek: 804 fát ültetünk!

Létrehozva: 2021.07.23 14:02

A Soproni Egyetemen ez volt az első teljes felvételi időszak, melyet az intézmény a modellváltás után, már alapítványi formában működve bonyolított le, és a tavalyi eredményeket jelentős mértékben túlszárnyalva, 19 %-os növekedést elérve, összesen 804 hallgatót vett fel képzéseire.

Tovább

Elindult a modellváltás kormányzati honlapja

Létrehozva: 2021.07.13 13:51

 

Az aktuális honlapról első kézből tájékozódhat a magyar felsőoktatási modellváltás híreiről! Legyen Ön a leginformáltabb! 

www.modellvaltas.kormany.hu

Tovább

Az agrár-erdészet a fenntartható mezőgazdálkodás egyik lehetősége

Létrehozva: 2021.07.07 09:32


Magyarországon közel 700.000 hektár olyan kedvezőtlen adottságú mezőgazdasági terület található, amelyek hasznosítására jó lehetőséget kínál az innovatív módszerek bevezetése. Egy most záruló kutatási projekt keretében a Soproni Egyetem által vezetett konzorcium az agrár-erdészeti rendszerek hazai adaptációjának, ezen keresztül a fenntartható mezőgazdálkodás megalapozásának lehetőségeit kutatta.

Tovább

Új néven folytatja tovább az SKK: Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar

Létrehozva: 2021.07.02 11:24


A Soproni Egyetem modellváltásával kapcsolatban a Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar 2021. július 1-től

Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar

néven folytatja tevékenységét.

 

Tovább

Bemutatkozik a Soproni Egyetem új logója

Létrehozva: 2021.07.01 15:42


A Soproni Egyetem új logójában ligatúraként egy klasszikus pajzsos címer körvonalait formázó, Sopront szimbolizáló S betű foglalja magába az Universitasra utaló U betűt. A címerben megjelenik nagy múltú egyetemünk alapítási éve, az 1735-ös évszám is.

Tovább

Új szervezeti struktúrában működik tovább a Soproni Egyetem

Létrehozva: 2021.07.01 14:38


Jelentős szervezeti modellváltást hajtott végre az alapítványi működést követően a fenntarthatóságot zászlójára tűző Soproni Egyetem. A fenntarthatóság gondolata nemcsak a képzések és kutatási területek újragondolásában, hanem a fenntartható módon működtethető intézmény kialakítása területén is érvényesül. 2021 július 1-től új, egyszerűbb szervezeti struktúra lép életbe, amely új, és újra kinevezett kari vezetők irányításával hivatott a 21. század kihívásaira választ adó oktatási és kutatási kínálatát erősíteni.

Tovább

A FA EZER ARCA - MEGJELENT DR. GERENCSÉR KINGA ÚJ KÖNYVE

Létrehozva: 2021.06.30 08:32


Újabb izgalmas kiadvánnyal örvendeztette meg a fák iránt lelkesedő olvasóközönséget intézetünk nyugalmazott oktatója, Dr. Gerencsér Kinga címzetes egyetemi tanár. A könyv bemutatja az élő fa és az erdő nem anyagi szolgáltatásait, melyek elengedhetetlenek mind a környezetvédelem, mind a lakosság életminőségének szempontjából. Tájkép formáló szerepén túl megtudhatjuk, hogy milyen pozitív hatásai vannak a negatív ionoknak, amelyek az erdő levegőjében felszaporodnak és mi az „erdőfürdőzés”, milyen lombkorona házak, hotelek és éttermek vannak, mi az élőfaszobrászat, milyen gyógyhatásai vannak a faölelésnek, a fák leveleiből és virágaiból készített teáknak, krémeknek, fürdőknek, és melyik fa termése mire jó, valamint a fák nedvei milyen kincseket rejtenek. Megismerhetjük mennyiféle alapanyag készíthető testéből, hogy miért a jövő nyersanyaga a fa, hogyan ihlette meg Gauidit egy nyírfasor a kőkatedrális megalkotásánál, milyen előnyei vannak a fából való építkezésnek, hogy a fatermékekben megkötött CO2 van és ha minél több fát ültetünk és használunk fel, annál többet teszünk klímánk védelméért. Rácsodálkozhatunk mennyi féle formában és színben jelenik meg tárgyainkban, hogyan szolgálja kikapcsolódásunk, szellemi, fizikai feltöltődésünk és mindennapi életünk szebbé, barátságosabbá tételét, milyen kreatív ötletek születtek különleges felhasználásuk során, és mi mindent rejt magában vegyi felhasználása. Különleges élményt nyújt az új kutatási eredményeken alapuló kuriózumokba való betekintés. Még sorolhatnánk a számtalan felhasználási lehetőséget, melyet ez a csodálatos anyag rejt magába. Inkább idézzünk a rektori ajánlóból: 

Tovább

2021.06.26. KÖZPONTI DIPLOMAOSZTÓ KARI TANÁCSÜLÉS

Létrehozva: 2021.06.29 10:18


A Soproni Egyetem szenátusa és a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar kari tanácsa 2021. június 26-án 10.00 órai kezdettel tartotta diplomaosztó nyilvános tanácsülését.

Tovább

Soproni Egyetem a Tündérfesztiválon

Létrehozva: 2021.06.29 09:23


Július 26-27-én szervezték meg egy év kihagyás után a Tündérfesztivált a soproni Erzsébet-kertben, melyen a Soproni Egyetem, a Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar hallgatói, valamint a TAEG Zrt. munkatársai is részt vettek. Kreatív feladatokkal, játékkal és pólónyomással várta a Soproni Egyetem a kicsiket és nagyokat egyaránt. Szerencsére látogatókból és jó időből sem volt hiány. Ezúton is köszönjük a szervezőknek, hogy a Soproni Egyetem is részt vehetett a fesztiválon így a kis manóknak és tündéreknek is minőségi szórakozást nyújthatott.

Tovább

Soproni Egyetem - az ország legkülönlegesebb egyetemi campusa

Létrehozva: 2021.06.28 15:29
 
2125 szavazattal - és óriási fölénnyel - nyert a Soproni Egyetem főépülete az eduline.hu oktatási portál által indított „Melyik az ország legkülönlegesebb egyetemi campusa?” szavazáson.
 
 
Tovább

Emléktáblát avattak Dr. Roller Kálmán tiszteletére

Létrehozva: 2021.06.24 15:05


A Geo-Environ Környezetvédő Egyesület és a Soproni Egyetem együttműködésében 2021. június 24-én, ünnepélyes keretek között felavatták az egyetem egykori rektora, Dr. Roller Kálmán emléktábláját.

Tovább

Prof. Dr. Bartha Dénesről közölt portrét a Soproni Téma

Létrehozva: 2021.06.23 13:34


Prof. dr. Bartha Dénes, a Soproni Egyetem Növénytani és Természetvédelmi Intézetének intézetigazgatójával készített interjút a Soproni Téma. Prof. Dr. Bartha Dénes többek között mesélt kicsit gyerekkoráról illetve családfájáról. 

Tovább

Osztatlan Agrárképzésben a Soproni Egyetem hallgatóinak a kilátásai a legjobbak

Létrehozva: 2021.06.23 11:47

 

A vg.hu (Világgazdaság) összeállított egy összefogó elemzést arról, hogy a frissen végzett egyetemisták milyen területeken, milyen fizetésre számíthatnak a jövőben. A Világgazdaság az összegző adatok alapján megállapította, hogy osztatlan agrárképzésben a Soproni Egyetemen végzett hallgatók büszkélkedhetnek a legnagyobb átlagkeresettel. 

Tovább

Dr. Lakatos Ferenc a szúfertőzöttség témájában nyilatkozik az M5 műsorán

Létrehozva: 2021.06.22 08:45

 

A Soproni-hegység erdeiben rendkívül komoly kárókat képes okozni a szú. A szakemberek figyelmüket és energiájukat arra fordítják, hogy ezen pusztítást megállítsák, vagy mértékét csökkentsék. Ennek kapcsán volt az M5 TV vendége Dr. Lakatos Ferenc a Soproni Egyetem rektorhelyettese, aki bemuttata a soproni erdőben a lúcfenyvesek- és a rovarcsapdák kialakulását.

Tovább

Sivatagi Show a Sopron TV híradójában

Létrehozva: 2021.06.21 13:10

 

Számos programmal készült a Soproni Egyetem az elsivatagosodás és kiszáradás elleni küzdelem világnapján. Kui Bíborka a Soproni Egyetem munkatársa többek között azt is elmondta, a Föld hány százalékát sújtja most valamilyen szinten az elsivatagosodás és mit tehetünk a probléma megelőzésének érdekében. A Botanikus Kertben lévő sétát Cserpes Tamás vezette az érdeklődők számára.

Tovább

Középpontban a kutatók - NKFI Hivatal kiadványa

Létrehozva: 2021.06.21 12:30


A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kiadványt jelentetett meg a kutatói életpálya egyes szakaszaira kínált pályázati lehetőségeiről.

Tovább

A Soproni Egyetem hallgatójának asztrófotói a Kisalföld újságban

Létrehozva: 2021.06.21 10:56


Imre Péter, a Soproni Egyetem faipari mérnök szakos hallgatója hihetetlen szépségű fotókat készít az éjszakai égboltról, melynek kapcsán a kisalfold.hu cikket készített vele.

Tovább

Sikeresen zárult a Sopron-Kolozsvár 2021. Terméktervezői Workshop

Létrehozva: 2021.06.18 10:04


Nyolc napos nagyon intenzív munka után lezárult a Soproni Egyetem és a Kolozsvári Művészeti és Design Egyetem közös workshopja. 

Tovább

INTERJÚ Fehér Ágnes OTDK NYERTESSEL

Létrehozva: 2021.06.18 09:03


Fehér Ágnes idén vett részt először OTDK-versenyen, amit rögtön első hellyel is zárt, a Tanulás-és Tanítástani-Tudástechnológiai Szekción belül, A sajátos nevelési igényűek tanításának módszertana tagozatában. Ágnes 2018-ban óvodapedagógusként végzett a Benedek Elek Pedagógiai Karon, majd továbbtanult neveléstudomány mesterszakon, melyet idén fejez be, illetve egy másik intézmény gyógypedagógia-logopédia szakirányán jövőre fog diplomázni.

Tovább

Mi jár a gyermekek fejében? - Interjú Kántor Zsuzsanna OTDK nyertessel

Létrehozva: 2021.06.17 12:58


Eredményesen szerepelt a Benedek Elek Pedagógiai Kar hallgatója, Kántor Zsuzsanna, a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencián, amely 2021. április 20-22-én került megrendezésre. Zsuzsanna óvodapedagógusként végzett a Soproni Egyetemen, jelenleg szakmájában dolgozik Balatonkenesén. Tervei között szerepel - többek között - a neveléstudományi mesterképzés elvégzése, illetve a jövőben szívesen kutatna is. Zsuzsanna dolgozata, amely a „Mi jár a gyermekek fejében? A koragyermekkori tanulás szülői és óvodapedagógusi szemmel” címet kapta, első helyezést ért el az OTDK-n.  

Tovább

MACHATSEK GYULÁHOZ KÖTHETŐ DOKUMENTUMOKKAL GYARAPODOTT LEVÉLTÁRUNK

Létrehozva: 2021.06.16 14:07


Az 1921. szeptember 8-i második ágfalvi csatában hősi halált halt soproni főiskolás, Machatsek Gyula (1899–1921) hagyatékának darabjaival bővült egyetemünk Központi Levéltárának állománya. A két egyedi, rendkívüli történeti értékkel bíró kordokumentumot a hős erdőmérnök-hallgató húga, dr. Machatsek Lúcia tanárnő, majd Szemerey Tamás, a Soproni Egyetem nyugalmazott mestertanára őrizte meg, akinek levéltárunknak tett felajánlását ezúton is hálásan köszönjük.

Tovább

Roller Kálmán emléktábla avatás - Meghívó

Létrehozva: 2021.06.16 08:50

 

A Geo-Environ Környezetvédő Egyesület és a Soproni Egyetem együttműködésében 2021. június 24-én, Dr. Roller Kálmán emléktáblát avatunk, melyre tisztelettel várunk minden kedves érdeklődőt. Roller Kálmán vezetésével menekült Kanadába a főiskola hallgatóinak és oktatóinak egy része az 1956-os szabadságharc leverése után; neki köszönhető, hogy Vancouverben, az University of British Columbián létrehozott Sopron Divisio keretében, magyar nyelven szerezhettek erdőmérnöki diplomát a kivándorolt diákok. Erdészeti kutatásai nemzetközi szinten elismertté tették, emellett haláláig a torontói magyar csoport oszlopos tagja volt. Munkássága elismeréseként a Nyugat-magyarországi Egyetem díszpolgári kitüntetést adományozott számára. Az emléktábla avatással tisztelgünk előtte és a hallgatók, oktatók 1956-os forradalomban és az azt követő időszakban tanúsított szakmai és emberi helytállása előtt.

Tovább

Sivatagi Show Újragondolva a Botanikus Kertben

Létrehozva: 2021.06.15 08:32

 

Az elsivatagosodás és a kiszáradás elleni küzdelem világnapja alkalmából invitálja Önöket a Soproni Egyetem Botanikus kertje, a Sivatagi Show újragondolva című rendezvényére!

Tovább

Elstartolt a Sopron-Kolozsvár 2021 Terméktervezői Workshop

Létrehozva: 2021.06.11 11:42


Június 9-16 között az ipari termék- és formatervező mérnöki szak hallgatói a kolozsvári Művészeti és Design Egyetem hallgatóival közösen bizonyíthatják terméktervezői tudásukat és kreativitásukat.

Tovább