Hirek

Dr. habil. Varga László, a Benedek Elek Pedagógiai Kar dékánja a Sopron TV vendége volt

Létrehozva: 2021.04.21 09:06


A Benedek Elek Pedagógiai Kar vezetője, Dr. habil. Varga László a Sopron TV MOZAIK műsorában nyilatkozott az online oktatás eddigi tapasztalatairól, a közelmúltban kidolgozott kari stratégiáról,  továbbá a legújabb képzésekről, különös tekintettel a Gyógypedagógia és Kommunikáció és médiatudomány alapszakokról. A Kar dékánja beszélt két új, akkreditáció előtt álló, szakvizsgával záruló pedagógus szakirányú továbbképzésről is. Ezek a képzések - a Hitéletre nevelés az óvodában és az Erdőpedagógia - országosan egyedülállóak lesznek. A Kar távlati céljai között szerepel – többek között - a Spanyol nyelv az óvodában specializáció szakmai koncepciójának kidolgozása.

Tovább

GYETKÓ SZILVIA VADGAZDAMÉRNÖK KÜLÖNDÍJA AZ OTDK AGRÁRTUDOMÁNYI SZEKCIÓJÁBAN

Létrehozva: 2021.04.19 09:25


 Idén az Állatororvostudományi Egyetem adott otthont a konferencia első állomásának, az Agrártudományi Szekciónak. Ahogy az összes Szekcióban,
úgy itt is rengeteg tagozat közül, összesen 27 témából válogathattak az érdeklődők.

Tovább

Megjelent a 2021/2022 tanévi ÚNKP pályázat

Létrehozva: 2021.04.19 00:00

Az Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) kiírta a 2021/2022 évi ÚNKP, a „Tehetséggel fel!” és a Bólyai+ pályázatokat. A pályázatok támogatója az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

 • A pályázat 2021. április 19-án nyílt meg, amelynek részletes leírása, dokumentációi kategóriánként külön-külön az alábbi hivtkozáson érhetők el:
  http://www.unkp.gov.hu/
 • A pályázatok benyújtásának határideje:
  ÚNKP pályázat esetén: 2021. május 20.
  "Tehetséggel fel" pályázat esetén: 2021. június 28.
  Bólyai+ pályázat esetén: 2021. június 22.
   
 • Felhívjuk a figyelmet, hogy idén is kizárólag elektronikus formában nyújthatók be a pályázatok.
  A részletes egyetemi szabályozás és a feltöltő felület hamarosan elérhetővé válik.

Minden érdeklődőnek sikeres pályázást kívánunk!

Tovább

Bechtold Fülöp hallgatónk sikere az OMDK versenyen

Létrehozva: 2021.04.15 14:21


Az OMDK az ország egyik legnagyobb presztízsű művészeti seregszemléje, ahol a magyar (határon innen és túl) művészeti felsőoktatás legtehetségesebb, legmotiváltabb hallgatói mérhették össze tudásukat és alkotói szemléletüket.

Tovább

Walden 50 - megjelenés az M5 Erdei Utakon műsorában

Létrehozva: 2021.04.12 10:36

 

Az M5 televízión futó "Erdei Utakon Reviczky Gáborral" című műsor legutóbbi adásában nagy terjedelemben foglalkozott a walden újbóli viselésének 50. évfordulójával.  

Tovább

Soproni Dal - közösségi versmondás a Soproni Egyetem részvételével

Létrehozva: 2021.04.12 09:58

 

A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. és a Sopron Media jelentette meg a Magyar Költészet Napján azt a kisfilmet, melyben a szereplők Vitéz Somogyvári Gyula: Soproni Dal című versét szavalják el. A film tiszteleg a Soproni Népszavazás résztvevői előtt, a szavazás centenáriumi emlékéve alkalmából. 

Tovább

Félidőben jár a Ped-Ing-Toy Projekt

Létrehozva: 2021.04.08 11:14

A félév kezdetén indult, óvodapedagógus hallgatók és az ipari termék- és formatervező mérnökhallgatók közös játék készítő és tervező projektje félidőnél jár. Az egy-egy témakörhöz (orvos, kertész, tűzoltó, iskola, sport, vízi közlekedés, öltözködés) illeszkedő figurák lassan testet öltenek, s a hozzájuk kapcsolódó játékok műszaki tervezése is a végéhez közeledik.

Tovább

Tisztújítás a SMAFC közgyűlésén

Létrehozva: 2021.03.31 11:44


A megváltozott struktúrájú Soproni Egyetem és a SMAFC korábbi vezetése azzal a szándékkal, hogy megszilárdítsa Európa egyik legrégebbi sportegyesületének jövőjét, tisztújítást kezdeményezett a SMAFC-nál. A keddi közgyűlés Horváth Józsefet választotta elnöknek.

Tovább

Online külföldi tanulásért is járhat ösztöndíj - a Tempus Közalapítvány közleménye

Létrehozva: 2021.03.23 10:39


A Tempus Közalapítvány kuratóriumának döntése értelmében mostantól az online teljesített kurzusokért és az így megszerzett kreditekért is jár ösztöndíj a legtöbb nemzetközi tapasztalatszerzést támogató programban. Az intézkedés egyedi és átmeneti jellegű, a 2021/2022. tanév őszi szemeszterének végéig lehet részt venni úgynevezett virtuális mobilitásokon.

Tovább

A VADÁSZATI TURIZMUSSAL KAPCSOLATOS NEMZETKÖZI KUTATÁSBAN VESZ RÉSZT AZ Erti

Létrehozva: 2021.03.22 21:17


A Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézete finn, szerb és cseh partnereivel együttműködve három évre szóló támogatást nyert a vadászati turizmussal kapcsolatos kutatásokhoz. Ez a speciális turisztikai terület, amelyben Magyarország kétségkívül kiemelt szerepet játszik, folyamatosan átalakul a környezetünkben zajló gazdasági, társadalmi és környezeti változások hatására. A kutatók célja a jelenleg zajló folyamatok feltárása és jobb megértése, valamint az eredmények közvetítése a döntéshozók és az oktatás felé.

Tovább

Erdők világnapja: Magas színvonalú oktatás szükséges az erdők pusztulásának megakadályozására

Létrehozva: 2021.03.20 11:08


Magas színvonalú oktatás és kutatás szükséges az erdők pusztulásának megakadályozására

Az erdei életközösség fontosságára és az erdőkkel kapcsolatos ismereteink bővítésének szükségességére hívja fel a figyelmet a Soproni Egyetem március 21-én, az Erdők Világnapja alkalmából. A fél éve alapítványi formában működő intézmény a fenntarthatóságot állította képzéseinek középpontjába. Olyan felsőoktatási és kutatási bázis kiépítése kezdődött meg Sopronban, amely a természeti erőforrások, köztük az erdők hosszú távú kezeléséhez és hasznosításához teremti meg az alapokat.

Tovább

Március 21. az erdők világnapja - Lakatos Ferenc nyilatkozata

Létrehozva: 2021.03.19 10:36


2013 óta minden évben március 21-én, a csillagászati tavasz kezdetén, az ENSZ Közgyűlésének döntése alapján ünnepeljük az erdők világnapját. A világnap kapcsán a Soproni Egyetem rektorhelyettese, prof. dr. Lakatos Ferenc nyilatkozott a Sopron TV Mozaik című adásában. 

Tovább

Ünnepi gondolatok - Mit üzen nekünk 2021 MÁRCIUSA?

Létrehozva: 2021.03.15 08:31

 

2021 március idusán meghajtjuk a zászlót a márciusi ifjak örök emlékének adózva.

Tisztelgünk a polgári átalakulás soproni képviselői előtt. Nem feledjük a város németajkú nemzetőreit és soha nem halványulhat el Murmann Sámuel nemzetőr őrnagy emléke, aki szabadságharcunk egyik első vértanúja lett.

Tovább

Érkezik a tavasz Botanikus Kertünkbe és Arborétumainkba is!

Létrehozva: 2021.03.12 11:31

 

A védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló hatályos kormányrendelet szerint a  külterületen, illetve a  települések belterületén található parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak, azok az e rendelet hatálybalépésekor hatályos jogszabályi rendelkezések szerint látogathatóak.

Tovább

Az Erdészeti és Faipari Képzést Támogató Alapítvány pályázati felhívása

Létrehozva: 2021.03.11 10:54

 

     

Az Erdészeti és Faipari Képzést Támogató Alapítvány pályázatot hirdet a Soproni Egyetem  hallgatói és 35 év alatti oktatói és kutatói részére.

            - külföldi egyetemeken történő rész- és továbbképzéssel,

            - kutatási programok külföldön folytatásával,

            - külföldi és belföldi szakmai tanulmányutakkal,

            - konferenciákon való részvétellel,

            - egyéb, nemzetközi kapcsolatokkal összefüggő támogatás nyújtására,

            - továbbá a diákhagyományokkal kapcsolatos tevékenység támogatására,

figyelembe véve az alapítvány alapító okiratában megjelölt célokat, az alábbiak szerint.

Tovább

Ötven éve viselhetik újra egyenruhájukat a soproni egyetemisták

Létrehozva: 2021.03.10 11:05

 

A Soproni Egyetem hallgatói pontosan 50 évvel ezelőtt, 1971. március 10-én tartott szavazáson tették le voksukat a walden viselése mellett, így a két évtizedes tiltás után viselhettek újra egyenruhát az egyetemisták. Azóta a campuson és a soproni utcákon is büszkén hordják a Soproni Egyetem hallgatói ezt az öltözetet, hirdetve, hogy ők a selmeci-soproni diákhagyományok hű őrzői és éltetői.

Tovább

Erdészeti Tudásközpontot terveznek

Létrehozva: 2021.03.09 09:59


A Soproni Egyetem és a Kisalföldi Agrár Szakképzési Centrum kezdeményezésére erdészeti tudásközpont kialakítását tervezik. Az ágazati oktatási intézmények és a gazdálkodó szervezetek bevonásával elindított kezdeményezés célja a minél inkább gyakorlatorientált képzés megvalósítása a hazai erdők kezelésében érintett szakterületeken.

Tovább

Boldog Nőnapot Kívánunk!

Létrehozva: 2021.03.08 08:30

 

Szeretettel köszöntjük Nőnap alkalmából a hölgyeket!

Tovább

50 éve történt: valéta- és díszkorsó avatás az erdész-faipari szakestélyen

Létrehozva: 2021.03.01 09:29

 

1971. március 5-én az Erdészeti és Faipari Egyetem akkor ötödéves végzős erdő és faipari mérnökhallgatói szalagavató szakestélyükön valéta és díszkorsót avattak. Erről alapítólevelet készítettek. 

Tovább

Megújulás a fenntarthatóság jegyében - Soproni Egyetem a Magyar Gazda műsorában

Létrehozva: 2021.02.22 09:35

 

Az MTVA M1 magazinműsora, a Magyar Gazda forgatott egyetemünkön a közelmúltban. A felvétel apropóját az szolgáltatta, hogy az Erdészeti Tudományos Intézet csatlakozásával számos téren bővülnek mindkét szervezet lehetőségei. Az adásban szóba kerül az Egyetem megújulása, valamint az ERTI-ben zajló klímakutatás és precíziós projektek. 

Tovább

Óvodapedagógus és ipari termék- és formatervező hallgatók játékkészítő projektje

Létrehozva: 2021.02.19 13:44

 

A félév kezdetével (2021. február) elindult az óvodapedagógus hallgatók (BPK, 1. évfolyam G4S-SP csoport) és az ipari termék- és formatervező mérnökhallgatók (SKK, 2. évfolyam) közös játékkészítő és játéktervező projektje.  

Tovább

Felkerült a centenáriumi emlékév lobogója a Soproni Egyetemre

Létrehozva: 2021.02.18 11:05

 

A Soproni Egyetem főépületére is kikerült az 1921-es népszavazásra emlékeztetető centenáriumi zászló. A lobogót dr. Farkas Cipriántól, Sopron Megyei Jogú Város  polgármesterétől prof. dr. Fábián Attila az egyetem rektora és Tóth Bálint, a hallgatói önkormányzat elnöke vette át az egyetem dékánjainak, és a Selmeci Társaság tagjainak jelenlétében.

 

Tovább

Dr. Sándor Gyula a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. új vezérigazgatója

Létrehozva: 2021.02.12 12:44


2021. február 15-től Dr. Sándor Gyula erdőmérnök veszi át a Sopron környéki erdőket kezelő TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezetését. A társaság a Soproni Egyetem modellváltásának keretében januártól került a Soproni Egyetemért Alapítvány tulajdonába azzal a céllal, hogy megfelelő gyakorlati lehetőséget biztosítson a természeti erőforrások fenntartható kezelésének oktatását középpontba állító intézmény hallgatói számára.

Tovább

Sikeresen befejeződött a „Soproni Egyetem képzéseinek népszerűsítése, a MATEMI bevezetése” projekt

Létrehozva: 2021.02.09 11:26

 

Lezárult az EFOP-3.4.4-16-2017-00027 számú, „QUALITAS” - A Soproni Egyetem képzéseinek népszerűsítése, a MATEMI program bevezetése című pályázati program.

A projekt finanszírozásához az Európai Unió és Magyarország Kormánya összesen 137 610 851 forinttal járult hozzá. A projekt megvalósításában a Soproni Egyetem mellett az IAESTE - Magyar Mérnökhallgatók Egyesülete és az Országos Erdészeti Egyesület vett részt.

Tovább