A Magyar Tudomány Ünnepe Széchenyi István emléknapja

A Magyar Tudományos Akadémia Nagycenken, a Széchényi-mauzóleumban emlékezett meg az alapító gróf Széchenyi Istvánról. Az ünnepségen Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke – aki ebben a minőségében először vett részt a nagycenki megemlékezésen – beszédében a tudomány jövőformáló szerepéről szólt.

Gróf Széchenyi István sírját megkoszorúzta Freund Tamás elnök és Kollár László főtitkár az MTA részéről, Lakatos Ferenc és Katona György rektorhelyettesek a Soproni Egyetem képviseletében, Ábrahám István vezérigazgató és Bánáti László parkerdei és kommunikációs igazgató a TAEG Zrt. részéről, valamint Borovics Attila, az Erdészeti és Tudományos Intézet igazgatója. 

A hagyományoknak megfelelően sor került a sopronpusztai Akadémai Emlékerdőben a 195. hársfa elültetésére is. Az idei évben az Akadémai Emlékerdő létesítését kezdeményező, 2019-ben elhunyt Solymos Rezső akadémikus emlékére is elültetésre került egy fa, és elhelyezésre került egy emléktábla.  

A résztvevőket Lakatos Ferenc rektorhelyettes köszöntötte, aki beszédében elmondta: „Ha visszatekintünk 1825-re, Selmecbányára, arra a városra, ahol a Soproni Egyetem elődje működött, akkor olvashatjuk az akkori feljegyzésekben, hogy számos fejlesztés történt: ekkor állították be a mai fogalmaink szerinti első gőzgépet, és a bányászati technika haladását jelentő, a síneken járó bányakocsikat is ekkor alkalmazták először. Ebben az évben, ebben az ipari- és technológiai fejlődést hozó időszakban tartotta fontosnak gróf Széchenyi István a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását. Most, amikor már nem a gőzgépek az ipari forradalom, a technológia változásának mozgatórugói, hanem a digitalizáció, egy valami nem változott: a tudomány szerepe továbbra is megkerülhetetlen világunkban.” 

Kollár László, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy aki fát ültet, az bízik a jövőben. A 2019-ben elhunyt Solymos Rezső életútjáról, tevékenységéről Mátyás Csaba akadémikus emlékezett meg, felelevenítve többször hangoztatott programját: „Az erdőt be kell hozni az Akadémiára – és az

Akadémiát ki kell vinni az erdőre!” 

Az Akadémiai Emlékerdő 195., valamint Solymos Rezső emlékfáját Freund Tamás, Kollár László, Ábrahám István, Mátyás Csaba, Lakatos Ferenc és Borovics Attila ültették el.