A brazil ABRUEM rektori delegációja a Soproni Egyetemen

Az MRK meghívására 2018. június 25. és július 6. között Brazília egyik meghatározó, 45 egyetemet tömörítő rektori szövetsége, az ABRUEM (Brazilian Association of Rectors of State and Municipal Universities) látogatott Magyarországra, ennek a látogatásnak a keretében felkeresték a Soproni Egyetemet is. 

 

 Az 1991-ben alapított szervezet célja az együttműködés fenntartása, kapcsolattartás és fontos felsőoktatási kérdések megvitatása a szervezet tagjai között. Éves külföldi szakmai látogatásuk helyszínéül idén – az MRK és Magyarország brazíliai Nagykövetségének kezdeményezésére – Magyarországot választották. A magyar-brazil felsőoktatási kapcsolatok elmélyítése céljából egy húsz fős rektori delegációval érkeztek Budapestre, melyet Aldo Nelson Bona, a rektori szövetség elnöke vezetett.

 

 A látogatás során tizennégy magyar intézménybe látogattak el a rektorok országszerte, ahol szakmai egyeztetésekre került sor. Az első héten a Szent István Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Közép-európai Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, és a Soproni Egyetem campusaira; a második héten a Semmelweis Egyetemre, az Állatorvostudományi Egyetemre, a Miskolci Egyetemre, az Eszterházy Károly Egyetemre, a Nyíregyházi Egyetemre, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetemre látogattak el a rektorok.

 

A Soproni Egyetemen tett látogatás alkalmával elmondták, hogy partnerek lennének közös képzésekben a pedagógia, a faipar,  az erdészet, és a közgazdaságtan területén.

  

Együttműködési lehetőségeket keresnek továbbá a fenntartható erdőgazdálkodásban, a klímaváltozás kihívásainak kezelésében, mind a képzésben mind pedig a kutatásban is. Külön kiemlték, hogy a nagy hozzáadott értékű fafeldolgozás is érdeklődésük fókuszában áll.


A program során megismerkedtek a Soproni Egyetem karain folyó képzésekkel, a karok vezetőivel és nemzetközi ügyekért felelős munkatársaival. A küldöttéség fogadásában segítségünkre volt a Juliana Araujo, aki Brazíliából érkezett a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karra. A bejárás során érintették a Ligneumot és az az NRRC-t is. A kiváló hangulatú soproni látogatás városnézéssel zárult.