A Soproni Egyetem idén is kiterjeszti a valóságot a Strand Fesztiválon

A Soproni Egyetem idén augusztusban immár negyedszer vesz részt a Strand Fesztivál Civilpartjának programjában, ám idén még az eddigieknél is izgalmasabb programmal várják a fesztiválozókat.

 

Az Egyetem által tervezett és most már élesben futó MATEMI program keretében azt a célt tűzték ki maguk elé a szakemberek, hogy minél több általános és középiskolás fiatallal kedveltessék meg a matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai tantárgyakat. Ennek érdekében a célcsoport számára könnyen érthető, izgalmas kerettörténetet találtak ki: a játékosok az applikáció segítségével különböző tudományágakhoz kapcsolódó kérdéseken keresztül egy jövőben játszódó történet részévé válnak, amelyben a cél a világ megmentése az elbutulástól. Az applikáció ingyenesen letölthető androidos készülékekre: uni-sopron.hu/ar

Magyarország Kormányának és az Európai Uniónak támogatásával, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében másfél éves munkával fejlesztették ki speciális mobiltelefonos applikációjukat, amely az „augmented reality” elvein alapszik. A kiterjesztett valóság (augmented reality, röviden AR) a szabad szemmel látható valóság olyan virtuális kibővítése, amikor a felhasználó valamely mobil eszközön kamerájának segítségével tájékozódik a valós világban úgy, hogy mobil eszközének képernyőjén egy virtuális világ elemeit láthatja, a valóság elemeire épülve. A virtuális elemek különböző funkciót tölthetnek be: információt szolgáltathatnak a felhasználónak, térbeli tájékozódási támogatást adhatnak, vagy speciális környezetben a célszoftver függvényében akár oktatási funkciót is elláthatnak. Az oktatásba illeszthetőség mellett kiemelt szempont, hogy az AR játékosságot sugall. Segítségével komolyabb problémák, tudományterületek is megismertethetők a célkorosztály tagjaival; egyfajta „játszva tanulás”. Az AR az információtechnológia egyik legjobban formálható eszköze az MTMI területek népszerűsítésének.

A Strand Fesztivál Civilpartján „személyesen” is találkozhatnak Matemivel és Atomyval az érdeklődők. Emellett természetesen ismét részt lehet venni szabadtéri, ügyességi és logikai társasjátékokban is, amelyek évek óta nagy kedvencnek számítanak a fesztiválozó közönség körében.

Akit bővebben érdekelnek a programok és az applikáció, érdemes ellátogatnia a Soproni Egyetem honlapjára, Facebook oldalára, vagy keress fel Matemi és Atomy Facebook, Instagram vagy Youtube oldalát! A stranfesztivál oldalán pedig a civilpart programjai között tekinthetőek meg a Soproni Egyetem idei programjai.