Áder János köztársasági elnök a Soproni Egyetemen

Jó szerencsét! – egyetemünk hagyományos köszöntésével üdvözölte dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a Soproni Egyetem polgárait nagy érdeklődéssel kísért előadásán. Elmondta, hogy ennek a köszönésnek a hagyományokon túl még a közelgő vizsgaidőszak szempontjából is jelentősége van.

Az eseményen megjelent dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere, az előadáson egyetemünk valamennyi kara képviseltette magát, és vendégeink voltak a Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti, Környezetvédelmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjai is.

Az rendezvény prof. dr. Náhlik András, egyetemünk rektorának bevezetőjével kezdődött, aki beszédében röviden kitért arra, hogy az intézményünkben folyó oktatási-kutatási munka számos területen összefügg a környezetvédelem és a fenntarthatóság kérdésével, így különösen aktuális, hogy ebben a témakörben érkezett hozzánk előadásával köztársasági elnök úr.

Dr. Áder János interaktív, a közönség gyakori bevonásával zajló prezentációjában (a hallgatók okostelefon segítségével szavazhattak, válaszolhattak különböző kérdésekre, valamint nyilváníthattak véleményt egyes témákban) kitért a a túlnépesedés okozta kihívásokra, a klímaváltozás eddigi és a jövőben várható hatásaira és a vízgazdálkodással kapcsolatos kérdésekre. A hidroszféra hozzáférhető felszíni édesvíz készletének arányát Vargovics Máté erdőmérnök hallgató segítségével érzékletesen szemléltette.

Előadásának egyik fő vonulata a magyar erdészeti szakemberek teljesítmények méltatása volt.  Elmondta, hogy az elmúlt száz év következetes munkájának köszönhetően az erdőterületek nagysága Magyarországon a duplájára nőtt, és a jelenlegi értékről fel akarunk menni 27 %-ra. Nem nagyon találunk erre példát Európában sem, de a világ más táján sem.

Felhívta a hallgatók figyelmét, legyenek erre nyugodtan büszkék, hogy ennek a területnek lesznek részesei végzett hallgatóként, erdőmérnökként.

 

Elnök úr előadásában kitért az egyetemről 1956-ban Vancouverbe emigrált oktatók és hallgatók szerepére Kanada erdőművelésének fejlesztésében, külön is prof. dr. Grátzer Miklós tevékenységére.

 

Az előadás után Áder János a helyszínen ismerkedett meg a Soproni Egyetemen zajló „Green Bee” projekttel, mely méhcsaládokon alapuló környezeti monitoring rendszer fejlesztését tűzte ki célul. Prof. dr. Lakatos Ferenc, dr. Rétfalvi Tamás és dr. Kovács Zoltán, a projekt kutatóinak vezetésével a Soproni Egyetem Botanikus Kertjében megtekintette azokat a kaptárakat, melyek „okos kaptárként” adatokat szolgáltathatnak a partner vállalatok környezeti teljesítményének értékeléséhez. A látogatáson vendégeink voltak a program támogatóiként egyik legfontosabb projekt partnerünknek, a világ egyik vezető autógyártó vállalatának képviselői is.

Ezt követően bemutatásra kerültek az NRRC laborjában azok az analitikai technikák, melyek használatával elemzik és értékelik a begyűjtött mintákat. A laborban prof. dr. Bidló András dékán, valamint Bolodár-Varga Bernadett, Dr. Rétfalvi-Szabó Piroska és dr. Horváth Adrienn segítségével ismerkedett Elnök úr az itt folyó tevékenységgel.

 

A hivatalos program következő állomása a Ligneum látogatóközpont volt, ahol Orbán Júlia és Bende Attila mutatta be a központ tevékenységét.

 

A szakmai program végén prof. dr. Náhlik András rektor és Skala János kancellár mondott köszönetet dr. Áder Jánosnak a színvonalas és közérthető előadásért, a Soproni Egyetem meglátogatásáért, az esemény záróakkordja pedig a kanadai UBC „Soproni Divízió” emlékeinek közös megtekintése volt.