Egyetemünkön megrendezésre került a "Az erdők szén-anyagcseréje" workshop

2017. április 11-12-én workshopot rendezett a Soproni Egyetem "Az erdők szén-anyagcseréje" címmel a Ligneum Látogatóközpontban. A rendezvény szervezői dr. Peter Rademacher, az Erdészeti és Faipari Kutatóközpont vezetője, és prof. dr. Lakatos Ferenc, az Erdőmérnöki Kar dékánja voltak.

Erre a nemzetközi eseményre összesen 45-en (csaknem ötvenen) látogattak el, nemcsak Magyarországról, hanem Németországból is, ugyanis a workshop nem titkolt céljai közé tartozott a magyar és német kutatók közti kapcsolat megújítása és megerősítése. Ennek ellenére a workshop munkanyelve angol volt, mivel az utóbbi évtizedekben az angol nyelv terjedt el a tudományos életben.

 

A workshop magába foglalt mintegy 21 előadást 4 szekcióra leosztva. Magyarországról nemcsak a Soproni Egyetem oktatói és kutatói, hanem az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), a Gemenc Zrt. és a Silvanus Csoport Kft. is képviseltette magát. Ellátogattak hozzánk több német egyetemről is: Erfurtból, Drezdából, Münchenből, Freiburgból, Göttingenből, Hamburgból, emellett a Thünen Kutatóintézet és a Bajorországi Erdészeti Kutatóintézet kutatói is bemutatták munkájukat.

 

A workshop témái közé tartozott a erdők szénmegkötése, az üvegházhatást okozó gázok termelődése és megkötése, ültetvényes erdőgazdálkodás, az akác szerepe a szénmegkötésben, erdők vízgazdálkodása, a dendromassza hasznosítása, a klímaváltozása hatása, szénmegkötés vizsgálata talajban, erdősítés hatása a talaj széntartalmára, humusztartalom csökkenésének vizsgálata, és az évtizedek alatt gyarapodott magyar-német együttműködések eredményeinek bemutatása.

 

A rendezvény keretében egy idén induló EFOP projektmegnyitót is tartottak.

A regisztrált résztvevők két szakmai tanulmányúton is részt vehettek. Kedden a soproni hegységekbe látogattak el Hidegvízvölgybe és egy kísérleti területre, szerdán pedig madárlesen és talajszelvény vizsgálaton vehettek részt az érdeklődők. 

 

Pozsgayné Fodor Fanni