Építési Irányelv Konferencia a Soproni Egyetemen

2019. május 16-án Dr. Andor Krisztián, a Soproni Egyetem Simonyi Karának Műszaki Mechanika és Tartószerkezetek Intézet igazgatójának szervezésében a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) Építési Tagozatának éves kötelező továbbképzésként Építési Irányelv Konferencia került megrendezésre Egyetemünkön. 

A konferenciára 59 fő Sopron térségében tevékenykedő építési szakértő, műszaki vezető és műszaki ellenőr regisztrált. Az építőiparban a szabályozást részben az építési irányelvek mentén végzik. A kormány az új építési irányelvek kidolgozásával az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft-t (ÉMI), melynek kollégái ezen a konferencián adtak elő a soproni kollégákkal együtt.
 
Az ÉMI műszaki igazgatója, Szabó Zsuzsanna is az előadók között volt, aki közös együttműködés megteremtéséről egyeztetést folytatott Dr. Magoss Endrével A Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar dékánjával, mely során a kiterjedt kapcsolatokkal rendelkező ÉMI-vel egy olyan együttműködési megállapodást hoznak tető alá (először kari, majd egyetemi szintűt), mely révén a két intézmény a laboratóriumi vizsgálati kapacitását részben összehangolja.
 
A konferencia köszöntőjében prof. dr. Náhlik András rektor kiemelte, hogy az építésügyi irányelvek ismeretei immár a Soproni Egyetem Simonyi Karán is aktuálissá váltak a februárban ténylegesen megindított Építész MSc képzés révén, tehát bátran kijelenthető, hogy térségünk építész-építési-műszaki gondozását is vállukra vették.
Nem újdonságról van szó, hanem az egykori erdőmérnöki és faipari mérnöki képzésben Winkler Oszkár által elindított, majd Kubinszky Mihály által tovább gondozott folyamatot újraindításáról. 
Ezt a megváltozott, digitális és modern építési szabályozásban nem csupán gondozzák, hanem fejlesztik és meghatározzák is, elsősorban az építőipari vonatkozású erdészeti és faipari területeken, ahol a legotthonosabban mozognak, és ahol elismertek is, mert a statikusok és építészek főként betonból, téglából és acélból terveznek. Az a teória, hogy Magyarország területén kevés a fa és ezért arra nem lehet építőipart felhúzni, mára megbukott, pl. bécsi faszerkezetű fehőkarcoló: Ho-Ho (Holz-Hochhaus) és még sorolhatnánk.
 
A rektori köszöntőt követően Bánáti László a TAEG Zrt. kommunikációs és parkerdei igazgatója a parkerdei építési beruházásokról beszélt: Károly-kilátó mellett létesülő lombkorona-tanösvény, Erdő-háza projektekről.
 
A konferencia során Dr. Andor Krisztián intézetigazgató előadásában a soproni Csik Ferenc uszoda egyik íves rétegelt ragasztott tartójának laboratóriumi töréstesztjét követhették élőben a résztvevők.