Faépítészeti alkotótábor a Soproni Egyetemen

Ígéretes eredményekkel zárult szeptember 21-én a PANFA Klaszter által a Soproni Egyetem Ligneum látogatóközpontjában szervezett INNOWOOD INNOVATION CAMP. A tábor öt napja alatt a Soproni Egyetem, a Mödling Höhere Technische Lehranstalt és a győri Széchenyi István Egyetem hallgatói, több mint 70-en alkottak, ötleteltek együtt.

 

A második alkalommal megrendezett alkotótábor a PANFA Klaszter, a Holzcluster Steiermark, az Insitut für Innovations- und Trendforschung - Graz és az FH Burgenland közös InnoWood projektjének része, mely az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország  Program “InnoWood” ATHU059 projektjének keretében valósult meg.

 

A tábor fókuszában a faépítészet állt, az osztrák-magyar vállalkozókból, InnoWood projektpartnerekből, egyetemi tanárokból álló leendő zsűri november elején választja majd ki a győzteseket. A csapatok által készített plakátok október 12-14-én Budapesten a Hungexpón, az Otthonteremtési kiállítás és vásáron lesznek megtekinthetőek.

 

A résztvevő osztrák és magyar diákok a tábor lezárásaként népes hallgatóság előtt prezentálták projektjeiket és mutatták be makettjeiket. A májusi gyakorlathoz hasonlóan a 15 csapat tagjai is voksoltak a számukra legszimpatikusabb tervekre.

 

A tervek tartalmas elképzeléseket vonultatnak fel.

A Premium Home  egy konténerszerű ház, amely a mozdonyfordító forgózsámoly szerkezete alapján 90°-on kihajtható. A pendrive inspirálta, és a természet közelségének megélését célozza.

A The Steg egy horgászok számára tervezett fedett stég, tárolóhellyel, sátorszerűen elfüggönyözhető pihenőhellyel.

A Bröd egy kenyértartó inspirálta szaunaház vagy kibővített kerti élettér. Tolóajtós, oldalai üvegből készülnek, rétegragasztott bordákkal merevített tartószerkezete rétegelt lemez burkolatot kap.

A Reading is Good projekt a sharing economy trendre épít. Könyvcsere programhoz terveztek egy kihúzható könyvtartó dobozzal ellátott padot és egy fesztiválokra is alkalmas olvasókört.

A Velit Piano az iskola előtti várakozás problémájára ad választ. A gyerekek egy kültéri zongora belsejébe ülhetnek be, míg szüleikre várnak, amelynek nyitott fedele árnyékot nyújt, színes billentyűi dallamokkal szórakoztatják a kicsiket.

Az Over the Top a 10 emeletes panelházak tetejére szánt, a konténerlakások inspirálta faszerkezetes moduláris lakásrendszer, amely megfizethető megoldást jelenthet a Sopront sújtó belső migráció problémájára. Közösségi tereket és a fagerendák közé helyezhető előregyártott lakáspaneleket tartalmaz.

Az Extend egy bővíthető nyaralóház, melynek lakótere két oldalon kitolható falakkal tervezett. Hajlított gerenda tartóelemekkel, lábakra emelt faszerkezetes ház, lamellarendszere eltolható.

A Unique Organic hordozható, közösségteremtő fesztiválbútor, amely függőágyakkal, párnákkal biztosítja a fesztiválok látogatóinak kényelmét, és különböző mintázatokban összeépíthető.

A Convivium a Páneurópai Piknik helyszínére, a 30. évfordulóra, a határvonalra tervezett, hídszerű pihenőház, játékos és informatív elemekkel.

A GeoBox egy leemelhető zöldtetővel ellátott terasz, családi házhoz csatlakoztatható, vagy akár hétvégi telken önmagában alkalmas piknikhely. Teteje napelemekkel is bővíthető, sínrendszeren mozgatható ülőrésze  árnyékba vagy a napra húzható.

A High5 7 eleme egy teljes kört ad ki, de változatos mintázatban elhelyezhetőek. Különböző színű és magasságú pihenőhelyei tárolóhelyként is funkcionálhatnak.

A Garden Box kerti pihenőház fala teljes hosszában kinyitható, könnyen összerakható, többféle terasz modullal, infravörös fűtéssel, mozgatható bárpulttal.