Jövőbe fektetett ismeretek - rendhagyó órák a Soproni Tankerületi Központ intézményeiben

A Soproni Tankerületi Központ EFOP-3.2.5-17-2017-00028 számú „Pályaorientáció, kiemelten az MTMI készségek és kompetenciák fejlesztése a Soproni Tankerületi Központ Intézményeiben” című projektben az elmúlt oktatási félévben megkezdődött a Rendhagyó tematikus tanórák c. program, amely még további négy féléven keresztül mutatja be a továbbtanulás előtt álló fiataloknak a műszaki, természettudományos, matematikai és informatikai pályák izgalmas lehetőségeit, szépségeit.

A tavaszi félévben - Jövőbe fektetett ismeretek címmel - a Soproni Egyetem oktatói, kutatói vállalkoztak a korosztály számára érthető, inspiráló alternatív tanórák megtartására különböző tudományterületekről.
Jelenleg a Fertő-táj Általános Iskola 6., 7. és 8. osztályos diákjai, a Peresztegi Általános Iskola ugyancsak 6., 7. és 8. osztályos diákjai, valamint a Soproni Széchenyi István Gimnázium 11. évfolyamos tanulói hallgathatták meg az előadásokat. Ebben a félévben közel 200 fiatalhoz jutottak el az előadók. Valamennyi előadást nagy siker és figyelem kísérte, így örömmel tájékoztathatjuk az érdeklődőket, hogy az alternatív tanórák a későbbiekben más intézményekbe is eljutnak, és természetesen további izgalmas előadásokkal bővül a paletta félévről félévre.
Divós Ferenc, fizikus Alternatív és nukleáris energia címmel kezdeményezett közös gondolkodást az energetikáról. Miért tervezi Magyarország új atomerőművi blokkok építését? Miért utasítja el ugyanezt Ausztria? Honnan származik a mindennapi életünket mozgásban tartó energia? Hogyan tudunk gazdálkodni az energiával? További hasonló, mindenkit érintő kérdésekre kerestek választ a tanulókkal.


Kovács Gábor, molekuláris genetikus a Modern molekuláris genetika című tanóráján megismerkedtek a DNS fogalmával, hogyan épül fel és hogyan működik az. Mi történik, ha egy hiba keletkezik benne és ez hogyan vezet betegségek kialakulásához? Milyen módszerek alkalmasak ennek kimutatására a kezdetektől az új-generációs műszerekig? Néhány szó esett a kapott adatok mennyiségéről és ezek kiértékeléséhez szükséges informatikai és szakember háttérről.


Tatai Sándor gépészmérnök a Robotok körülöttünk tanóráján a valódi robotok sokféleségéről, azok működéséről, hasznosságáról esett szó: Milyen robotokat készítenek? Hogyan fognak meg egy tárgyat a robotok? Hogyan tudnak az ember mellett dolgozni? A jövő lehetőségeit is igyekeztek az órán feltárni.


Zalavári József, Ferenczy Noémi díjas formatervező Mi is az a DESIGN? témát mutatta be interaktív tanórán. Mit tervezünk valójában, amikor tervezünk? Művészet-e a design avagy tudomány? A szép tárgyaink hasznosak-e és hasznosak-e a szépek? Mire is használjuk a tárgyainkat és miért van mindenből egyre több? ...és miközben védjük a természetet, hogyan változtatjuk a strandpapucsunkat pulóverré? Ilyen és hasonló a tanulók által feltett kérdésekre találtak választ az izgalmas órán.

 


A Rendhagyó tematikus tanórák ősszel visszatérnek Sopron és vidéke iskoláiba!
 
Alpár Tibor, szervező