Kutatók éjszakája a Soproni Egyetemen - 2022

Szeptember utolsó péntekén a Soproni Egyetem karai újra megnyitják kapuikat a tudomány és kutatás iránt érdeklődőknek a Kutatók Éjszakája programhoz csatlakozva.

Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Szórakoztató, inspiráló előadásokon, játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével. Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie Akciói által kezdeményezett rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt.

 A Soproni Egyetemen is változatos programok várják az érdeklődőket szeptember 30-án. Az intézmény szellemiségét tekintve „zöld egyetem”, tevékenységeinket a környezettudatosság jellemzi.

A Környezet- és Természetvédelmi Intézetben például kémiai kísérleteket fognak látni az érdeklődők. Arra is választ adnak a kutatók, hogyan viselkedik a "száraz jég" és miért kerül máglyára a gumimaci!

Az Egyetem 100 éves Botanikus Kertjében éjszakai túra lesz! Érdemes túlélőcsomaggal és zseblámpával érkezni.  

Az Erdővédelem Tanszéken a makroszkópos fényképezés csínját bínját tanulhatják meg gyerekek és felnőttek. A Faipari Mérnöki Karon még mélyebbre mennek a szakemberek, hiszen a mikrovilág felfedezését mutatják be, elektronmikroszkóp segítségével.

Nyitva lesz az Egyetem műemlékkönyvtára is, ahol évszázados kincsekre lehet bukkanni.  Az Egyetem Központi Könyvtára ezen a délutánon féléves ingyenes beiratkozási lehetőséget biztosít a középiskolásoknak és felnőtteknek.

A Benedek Elek Pedagógiai Kar munkatársai sétára hívnak mindenkit 17 órai kezdettel. Annak erednek nyomába, hogy kik voltak a poncichterek vagyis miért hívták a németajkú szőlősgazdákat babtermelőknek. Hamuban sült babos pogácsával vágnak neki a soproni poncichternegyednek és közben választ adnak a kérdésekre.

A Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar Erzsébet utcai székházában délután négytől várják a vendégeket. Aki ide belép este kilencig válogathat az érdekességek közül: szabadulószoba, kézműves foglalkozás, pénzvizsgálat szerepel a programok között és az ősi igazság is napvilágra kerül: „nem mind arany, ami fénylik”!

Várják tehát a felnőtteket, középiskolásokat és legkisebbeket is a Soproni Egyetemen szeptember 30-án délutántól egészen estig.  

A Soproni Egyetem programjai részletesen az alábbi linken olvashatók:

Kutatók Éjszakája – 2022. szeptember 30. - október 01. (kutatokejszakaja.hu)

Az Erdőmérnöki Kar programja:

 

A Benedek Elek Pedagógiai Kar Programja