LVIII. Bányamérő Továbbképző és Tapasztalatcsere

Az OMBKE (Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület) Bányamérő Szakcsoportja és a Magyar Bányamérő Alapítvány a Soproni Egyetem közreműködésével június 5-7. között Sopronban rendezi meg hagyományos, immár 58. alkalommal sorra kerülő Bányamérő Továbbképző és Tapasztalatcsere rendezvényét.

Az esemény keretében június 5-én a Soproni Egyetemen tettek látogatást a rendezvény résztvevői, ahol az egyetem rektora, prof. dr. Náhlik András a szenátusi teremben tartott tájékoztatót az egyetem működéséről, céljairól és gondosan ápolt hagyományairól. Ezt követően a résztvevők megemlékeztek a Bányamérés és a Geodézia egykori neves professzorairól, Dr. Tárczy-Hornoch Antalról és Sébor Jánosról.

A Bányászhimnusz közös eléneklésével vette kezdetét a június 6-i tanácskozás. Dr. Havasi István, a Bányamérő Szakcsoport elnöke bevezetőjében visszaemlékezett a korábbi soproni találkozókra, és bemutatta a nap szakmai programját. A tapasztalatcsere a „Történetünk 100 éve – 1919-2019” kerettéma köré épül.

Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere a vendégváró és vendégszerető város nevében köszöntötte a találkozó résztvevőit, beszédében felelevenítette a 100 esztendővel ezelőtti, Selmecről történt költözés körülményeit és az ebben meghatározó szerepet játszó Sopronyi-Thurner Mihály akkori polgármester, Laehne Hugó földművelésügyi államtitkár és Gr. Klebelsberg Kunó művelődési és közoktatási miniszter tevékenységét. Kiemelte, hogy a költözés akkor ideiglenes jelleggel történt, de mára már Sopron város és a Soproni Egyetem elválaszthatatlanul összeforrott.

Prof. dr. Náhlik András, a Soproni Egyetem rektora szólt az erdészeti felsőoktatás idén ünnepelt 210. évfordulójáról, visszatekintett az egykor párhuzamosan folyó bányászati és erdészeti képzésre. A bányász és az erdész szakma együvé tartozásának, közös gyökereinek bemutatásához dr. Mihalovits János egykori rektor szavait hívta segítségül, aki az egységet egy bűvös szóban, egy titokzatos talizmánban látta: abban a lelki atmoszférában, amit Selmecbánya levegője jelent.

Dr. Hatala Pál, az OMBKE elnöke az egyesület megújításáról beszélt, dr. Fancsik Tamás pedig az MBFSZ-t érintő aktuális kérdésekről szólt.

 

A találkozó résztvevői a csütörtöki szakmai tanácskozás után pénteken Brennbergbányát és a Görbehalmi Bányászati Múzeumot keresik fel.