Magyar Asztalos Tanulmányi Verseny a Soproni Egyetemen

A jövő szakmai utánpótlása ma formálódik. Ha ösztönözzük a szakmák után érdeklődő fiatalokat és elismeréssel díjazzuk, értékeljük a szakmai fejlődésüket, valójában saját jövőbeni munkatársainkat neveljük ki. És ez a folyamat most kezdődik!

A Magyar Asztalos Tanulmányi Verseny, az ország egyetlen asztalos csapatversenye, mely 2018-ban már a hetedik alkalommal került megrendezésre a Magyar Asztalos újság kiadója az X-Meditor Kft., az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség, a Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar, valamint Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara összefogásában.

A verseny kiváló lehetőség volt arra, hogy az asztalos/faipari szakképzésben részt vevő iskolák végzős diákjai megmérettessék magukat, találkozzanak a beszállító cégekkel, a szakmát kiszolgáló szakemberekkel, egyetemi oktatókkal, olyan új anyagokkal és technológiákkal ismerkedjenek meg, amire az oktatás keretein belül kevésbé van lehetőségük. A versenyen részt vevő diákok felkészültségükön túl, csapatmunkáról, és a szakma szeretetéről tettek tanúbizonyságot.

A döntőben egy kisbútort kellett a csapatoknak elkészíteniük a biztosított alapanyagokból adott tervdokumentáció alapján, valamint további speciális szakmai feladatok megoldása is várt a diákokra.

 Amíg a diákok a versenyfeladatokkal foglalatoskodtak, addig a kísérő tanárok tartalmas szakmai programokon vehettek részt.

 

A  versenyt a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Sághy Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma csapata nyerte.  

A csongrádi fiatalok, Hegyi Ferenc Arnold, Tóth Károly Levente és Varga Sándor Máté az októberi, írásbeli forduló eredménye alapján a 15. helyen csúsztak be a döntőbe, ahol a vizsgamunkájuk és a szponzorok által hozott feladatok megoldása alapján vihették el a legjobbnak járó elismerést a második helyezett Budapesti Komplex SzC Kozma Lajos Faipari Szakgimnáziumának egyik csapatát és a harmadik, a Budapesti Komplex SzC Kaesz Gyula Faipari Szakgimnázium és Szakközépiskola egyik csapatát megelőzve. Utóbbiak, valamint a soproni Roth, a pécsi Simonyi és a székesfehérvári Vörösmarty 2-2 csapattal érkezett a Soproni Egyetem tanműhelyébe.