Magyar felsőoktatási delegáció Kazahsztánban

Magyar felsőoktatási delegáció vett részt a Tempus Közalapítvány szervezésében 2017. június 23-27. között azon a nemzetközi felsőoktatási vásáron Asztanában és Almatyban, melyet a Kazahsztánban megrendezett II. EU-s és Közép-Ázsiai Oktatási Miniszterek Csúcstalálkozójához kapcsolódóan szervezett meg az „Association of Kazakhstan President’s Bolashak International Scholarship Fellows” elnevezésű szervezet a kazah Oktatási és Tudományos Minisztériummal együttműködésben (Ministry of Education and Science of the Republic of Kazakhstan). A két ország felsőoktatási kapcsolatainak jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a magyar delegációban tíz felsőoktatási intézmény és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is képviseltette magát.

Az eseményt Asztanában, a kazah fővárosban Yerlan Sagadiyev oktatási miniszter nyitotta meg (Yerlan Sagadiyev - Minister of Education and Science of the Republic of Kazakhstan), aki ellátogatott a „Study in Hungary” magyar nemzeti standra is. Elmondta, hogy nagy jelentőségű a kazah diákok számára a Stipendium Hungaricum ösztöndíj program nyújtotta lehetőség, mely iránt egyre nagyobb az érdeklődés, ezért nagyörömmel üdvözli, hogy a magyar partner az idei évtől megnövelte a rendelkezésre álló ösztöndíjas helyek számát. A delegáció programjába bekapcsolódott Baranyi András nagykövet úr is, aki köszöntötte azon érdeklődőket, akik a magyar felsőoktatásról és ösztöndíj lehetőségekről szóló előadást jöttek meghallgatni, majd megtekintette a magyar kiállítói standokat is.

 

Az eseménysorozat Almatyban folytatódott, ahol számos kiemelkedő felsőoktatási intézmény működik, így annak ellenére, hogy a vásár már a vizsgaidőszak lezártát követően zajlott, nagy számban látogattak a magyar standra a külföldi mobilitás és magyar ösztöndíj lehetőségek iránt érdeklődő diákok. Emellett nagyon sok szülő tájékozódott középiskolás gyermekével a magyarországi továbbtanulási feltételeiről, a magyar felsőoktatási intézmények képzéskínálatáról. A stand látogatói között több oktató és nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatárs is megfordult, akik intézményük számára keresetek hazánkból partner intézményeket különös tekintettel az Erasmus+ együttműködésekre.


A felsőoktatási vásár rangját emelte, hogy Asztanában jelenleg zajlik a 2017-es világkiállítás (Word’s Fair EXPO 2017), melyen nemrégiben nyitotta meg kapuit a magyar pavilon is.