V. Meghívásos Faipari Szakmai Verseny és Workshop a Soproni Egyetemen

 

A Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara öt évvel ezelőtt kötött szerződést bázisiskoláival annak érdekében, hogy az egyetem - lehetőségeihez képest - hozzájáruljon a faipari szakiskolák képzésének sikerességéhez, illetve, hogy a bázisiskolák bekapcsolódhassanak az intézmény életébe.

Ekkor merült fel a gondolat, hogy az iskolák és az egyetem közti együttműködést ne csak oktatói és vezetői szinten alakítsák ki, hanem a kapcsolatot terjesszék ki a középiskolai diákokra és az egyetemi hallgatókra is. Ennek a gondolkodásnak lett az eredménye az évente immár hagyományosan megrendezésre kerülő meghívásos faipari szakmai verseny és workshop, ahol a középiskolák csapatai és az egyetem csapata mérik össze szakmai tudásukat elméleti és gyakorlati szinten egyaránt. Közben a kar vezetése és a kísérő tanárok számára lehetőség nyílik megvitatni a faipari ágazati szakképzés aktuális kérdéseit is.

 Az idei versenyen nyolc iskola 11 csapata sorakozott fel a Ligneumban rendezett megnyitón. 

 

Dr. Alpár Tibor, a Soproni Egyetem rektorhelyettese megnyitójában elmondta, hogy fontos, hogy a középiskolások a verseny keretében fedezzék fel az egyetemet és egy kicsit a várost is. Dr. Farkas Ciprián, Sopron Megyei Jogú Város Polgármestere bátorította a versenyzőket, hogy ismerkedjenek meg a város atmoszférájával és továbbtanuláskor válasszák a Soproni Egyetemet.

Kováts Árpád, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara titkára pedig annak a reményének is hangot adott, hogy a jövőben, mint kamarai tagokat üdvözölheti majd a versenyzőket.

  

Az elméleti, valamint a támogató cégek által összeállított feladatok után a verseny második napján már igazi gyakorlati próbatétel várt a résztvevőkre: egy sakkasztalt kellett elkészíteniük.

 

A szervezők, valamint a zsűri értékelése alapján az idei évi volt az utóbbi esztendők egyik legszínvonalasabb versenye, ritkaság, hogy ennyi jó munka készüljön el a rendelkezésre álló rövid időben. Így a helyezések sorsát inkább az elméleti fordulókban nyújtott teljesítmény döntötte el. A versenyt dr. Fehér Sándor, a Soproni Egyetem docense szervezőként, még Tóth György, a Soproni Egyetem tanműhelyének vezetője a zsűri elnökeként értékelte.

 

A program Európai Uniós támogatással, az EFOP-3.6.1-16-2016-00018 projekt keretében valósult meg.

 

A verseny eredménye: 

1.BKSZC Kozma Lajos Faipari Technikum és Szakképzőiskola II. csapata - Budapest

2. BKSZC Kaesz Gyula Faipari Technikum és Szakképzőiskola II. csapata - Budapest

3. Soproni Egyetem, Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar

 

 

Különdíjak:

 

Asztalos Szakma különdíja (Leitz hungária Szerszám Kft.):

BKSZC Kozma Lajos Faipari Technikum és Szakképzőiskola II. csapata – Budapest

 

Vízer díj:

BMSZC Simonyi Károly Technikum és Szakképzőiskola Pécs

 

Kiváló gyakorlati munka:

BKSZC Kaesz Gyula Faipari Technikum és Szakképzőiskola I. csapata – Budapest

 

 

Köszönjük támogatóinknak:

JAF-Holz Ungarn Kft.

Szolvegy Kft.

Leitz Hungária Szerszám Kft.

Roto Elzett Vasalatkereskedelmi Kft.

 

A zsűri tagjai voltak:

 

A zsűri elnöke: Tóth György, a Faipari Tanüzem vezetője

A zsűri tagjai:

- Árkossy Tamás, az Árkossy Kft. tulajdonosa

- Csercsics Antal, a Csercsics Faipari Kft. tulajdonosa

- Baranyai Pál asztalosmester

- Szili József asztalosmester