NEMZETKÖZI FÉLÉVNYITÓ RENDEZVÉNY A SOPRONI EGYETEMEN

Nemzetközi félévnyitó rendezvény2019. február 18-án, hétfő délután került sor az immár hagyományosnak számító nemzetközi rendezvényünkre, melynek ezúttal több apropója is volt, így több vonalon és néven hirdettük meg:

  • SPRING SEMESTER WELCOME DAY, mert köszöntöttük a tanév tavaszi szemeszterére európai partnerintézményekből érkezett CEEPUS és Erasmus hallgatóinkat és kazah vendéghallgatókat.
  • INTERNATIONAL CULTURAL EVENT, mert Erasmus és Stipendium Hungaricum hallgatóink jóvoltából folytattuk az országokat, kultúrákat bemutató előadássorozatot.

A „NEMZETKÖZIESEDÉS ITTHON – TÖLTS EGY DÉLUTÁNT ERASMUS ÉS STIPENDIUM HUNGARICUM HALLGATÓINKKAL!” felhívásnak is pozitív visszhangja volt a hallgatóság körében, ahogy a Harrer csokoládé jutalommal kecsegtető felhívásnak is: a farsangi hangulat kedvéért többen érkeztek jelmezben, ill. népviseletben, nemzeti viseletben.

Rendezvényünknek ezúttal a média is különös figyelmet szentelt, mivel az Indonéz Köztársaság Budapesti Nagykövetségének három képviselője is megtisztelte jelenlétével az eseményt, melynek kezdetén Sándor Márta külügyi főelőadó köszöntötte és mutatta be a vendégeket és kari képviselőket, majd dr. Alpár Tibor kutatási és külügyi rektorhelyettes úr üdvözölte a megjelenteket, és tartott rövid előadást Egyetemünkről.

Ürmös TánckörA program Nagy Réka első évfolyamos BPK-s hallgató előadásával indult. Ő vállalta, hogy megismerteti a külföldi diákokat a magyar farsangi hagyományokkal. Ezt követően az LKK alapképzésén tanuló Stipendium Hungaricum ösztöndíjas hallgatók közül a kenyai Edwin Monte, majd az SKK francia partnerintézményéből egy szemeszterre érkezett Erasmus hallgató, Seiller Camille mutatta be hazáját, városát és küldő intézményét. Kár, hogy az üvegfalakon bejutó napsugarak rontották a kivetítőn megjelenő képélményt. Meglepetés produkcióval elsőként az EMK-s hallgatókból álló Ürmös Tánckör szolgált. Táncbemutatójuknak nagy sikere volt. A vendéghallgatók némelyike alkalomadtán csatlakozik majd próbáikhoz is.

A szünetben készítettünk egy csoportképet a nap emlékére. A szendvicsek és sütemények mellett a magyar és a külföldi fiatalok kötetlenül tudtak beszélgetni, barátkozni.

Az esemény második felében bemutatkoztak az új külföldi hallgatók, majd a tavaszi szemeszter programterveibe avattuk be a jelenlévőket. A bécsi ENSZ-város meglátogatásának és egy balatoni kirándulás terve nagy tetszést aratott. Igazi fénypontja volt a napnak az LKK alapképzésén tanuló két laoszi Stipendium Hungaricum ösztöndíjas hallgató, Manila Phommavong (Oly) és Xaysawath Senenhakone (Noy) tartalmas és színes előadása. Mind nemzeti viseletükkel, mind előadásukkal kiérdemelték az ajándékcsokoládét.

A programot immár másodszor fejeztük be meglepetés műsorszámmal, parádés közös zenéléssel Rosita Widjojo, LKK-s indonéz Stipendium Hungaricum PhD hallgató jóvoltából. Rosita és honfitársai ismét megtanították az egybegyűlteket a bambuszból készült „angklung” nevű hangszer megszólaltatására. Nagyszerű élmény volt közösen eljátszani „A muzsika hangja” című musical két dalát, a Dó-ré-mi és Kisgyopár dalokat, ill. más népszerű, nemzetközileg ismert dallamokat.

A program sikeréről meggyőznek mindenkit a fényképek és videók, melyeket Dr. Facskó Ferencnek, Németh Tamás BPK-s kollégának és Somos Andrásnak köszönhetünk.

Köszönet minden résztvevőnek, előadónak és a rendezvényt támogató kollégáknak, valamint a Kisalföldnek és a Sopron TV-nek is a híradásért!

Sándor Márta
külügyi főelőadó

Galréria