Október 1.: A Mellrák Elleni Küzdelem Világnapja

Október 1-je a Mellrák Elleni Küzdelem Világnapja. Világszerte olyan eseményeket szerveznek, amelyek rávilágítanak a mellrákszűrések fontosságára. Ma Magyarországon évente közel 8000 új beteget diagnosztizálnak és sajnos 2000 hölgyet veszítünk el ebben a betegségben. Nem kellene így történnie, hiszen ez a betegség ma már nagyon jól gyógyítható.

 
A Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának egyik oktatója, Dr. Pásztor Enikő egyetemi adjunktus is érintetté vált 2019. januárjában. Kemoterápia, biológiai kezelések és műtétek vártak rá. Nehéz volt az ő küzdelme is, de neki a sok mozgás és az egyetemi munkája, melyet egyáltalán nem kellett megszakítania, erőt adtak a teljes gyógyuláshoz. Motivációs előadásokat tart ebben a témában, reményt adva sok betegtársának.
 
 
Október 1-jén Prof. Dr. Fábián Attila rektor úr egy sétát tett a Botanikus kertben Pásztor Enikővel és két hallgatójával, kifejezve azt, hogy az egyetem vezetése is rendkívül fontosnak tartja a megelőzést. Közös sétájukkal kívánják felhívni az egyetemi polgárok figyelmét a szűrővizsgálatok fontosságára.