Országos doktorandusz konferencia a Hűség városában

VI. MÉRFÖLDKŐ KONFERENCIA a Soproni Egyetemen 

  

A Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSz) és a Soproni Egyetem Doktorandusz Önkormányzatának (Soproni Egyetem DÖK) közös szervezésében 2018. november 17-18 között zajlott le a VI. Mérföldkő Konferencia.

 

A Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar főépületében rendezett megnyitó ünnepségen a közel száz fő doktorandusz önkormányzati vezetőnek köszöntőbeszédet mondott:

  • Prof. Dr. Faragó Sándor, egyetemi tanár, a Soproni Egyetem rector emeritusa, az Egyetemi Doktori és Habilitációs Bizottság elnöke,
  • Prof. Dr. Józsa János, egyetemi tanár, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora,
  • Prof. Dr. Szendrő Péter, professor emeritus, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke, a Szent István Egyetem rector emeritusa,
  • Dr. Birkner Zoltán, egyetemi docens, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke,
  • Prof. Dr. Kiss Ádám, professor emeritus, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség elnöke,
  • Szabó Péter, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke,
  • Széles Csongor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Ifjúságügyi Főosztályának főosztályvezető-helyettese,
  • Dr. Farkas Ciprián, Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának városi tanácsnoka,
  • Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke,
  • Pankotay Fruzsina Magda, a Soproni Egyetem Doktorandusz Önkormányzatának elnöke.

 

 

A plenáris ülés keretén belül került sor a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és a Doktoranduszok Országos Szövetsége közötti együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására. Az együttműködési megállapodást a MEFS részéről Prof. Dr. Kiss Ádám elnök, a DOSz részéről Szabó Péter elnök írta alá.

Szabó Péter az együttműködéssel kapcsolatosan kiemelte, hogy a két szervezet közötti közös munka deklarálása a Mérföldkő Konferencián szimbolikus jelentőségű is lehet, hiszen a DOSz életében formális keretek között eddig a sport nem kapott ekkora szerepet. A sport remek eszköz a doktoranduszok számára a sokszor monoton kutatás közben az aktív kikapcsolódásra és feltöltődésre. Ugyanakkor manapság az élsport a tudomány minden területén jelen van, hiszen felkészítés és versenyzés során a sportolók a legújabb kutatások eredményeit és módszereit használják ahhoz, hogy a teljesítményük még egy század másodperccel jobb legyen.

 

Pankotay Fruzsina Magda, a házigazda SOE DÖK elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy bár itt az Ipar 4.0 és a digitalizáció, a robotika korát éljük, az emberi tudást, így a doktoranduszokat sem tudják a robotok helyettesíteni. Kiemelte, hogy “múlthoz méltóan, de a jövőre figyelve, a jelent megélve kötelezték el magukat a tudományos pálya mellett, s a jelenlévők azzal is kitűnnek társaik közül, hogy közéleti társadalmi szerepet vállaltak a tudományos elhivatottság mellett. A jelenlegi doktoranduszok jelentik az ország szellemi jövőjét, így társadalmi felelősségük óriási - emelte ki a házigazda.

 

A Doktoranduszok Országos Szövetségének Elnöksége 2016-ban „A Tudomány Patrónusa” elnevezésű kitüntetést alapított, melyet idén Prof. Dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) elnöke vehetett át. „A Tudomány Patrónusa” kitüntetést a DOSz kiemelkedő partnerei kaphatják, akik munkájukkal, támogatásukkal és együttműködésükkel a Doktoranduszok Országos Szövetsége feladatait segítették. 

A DOSz az „Érdemjel Díjat” 2018-ban, Gulyás Tibornak, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnöke részére adományozta. Munkája nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy mind a HÖOK, mind a DOSz hatékonyon képviselje a hallgatók, illetve a doktoranduszok érdekeit. Kiemelt szerepe volt abban, hogy az utóbbi években kiválóan tudott együttműködni a két szervezet.

 

Átadásra kerültek a „Közösség a Tudományért” kitüntetések is, melyet az a volt doktorandusz (és/vagy doktorjelölt) kaphatja meg, aki tudományos fokozatot szerzett és a DOSz elnökségének vagy tudományos osztályának aktív tisztségviselője volt és tudományos munkájával, valamint elhivatottságával hozzájárult a DOSz szellemiségéhez és eszmei értékeinek gyarapításához.
„Közösség a tudományért” kitüntetésben részesültek:

 

Dr.  Asztalos Kata

Dr. Buda Lorina

Dr. Budai Gábor

Dr. Csapó László Attila

Dr. Dombi Edina

Dr. Gáspár Marcell

Dr. Rausch Attila

Dr. Szabó Katalin

Dr. Szőts Zoltán Oszkár

 

 

A plenáris ülést Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökének előadása zárta, aki “Az új innovációs ökoszisztéma elemei” címmel beszélt a NKFIH portfóliójáról, illetve az innováció helyzetéről.
A szombati nap délutánján a tudományos osztályok és a doktorandusz önkormányzatok vezetői tisztségviselőinek tanácskozására került sor.

A résztvevők esti idegenvezetésen ismerkedtek a várossal, kulturális, kulináris élményekkel gazdagodva vitték hírét Sopronnak.