Sztárvendég az Egyetemi Filmklubon - Interjú Farkas Franciska színésznővel

A Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karán 2022. május 4-én (szerdán) került sor az NFI Egyetemi Filmklub keretében a Brazilok című film vetítésére. A film soproni bemutatóján részt vett a produkció egyik főszereplője, Farkas Franciska és meglepetésvendégként a film társrendezője, Rohonyi Gábor. Az alkotás megtekintése után Dr. Molnár Csilla docens asszony moderálásával egy kötetlen beszélgetés során a vendégek meséltek a hallgatóságnak a filmmel kapcsolatos élményeikről, illetve a színésznő egy drámapedagógiai ritmusgyakorlatba is bevonta a közönséget.Amikor megkapta a felkérést, hogy jöjjön el a Soproni Egyetem filmklubjára, mi jutott eszébe Sopronról és az egyetemünkről?

A városról azt vettem észre először, hogy nagyon zöld, Budapesthez képest meg főleg. Akárhova nézek, mindenhol fák vannak, és ezt nagyon jó érzés volt látni, hogy ilyen sok zöld van.

Az egyetemről pedig az az első benyomásom, hogy nagyon kedvesek és nyitottak a hallgatók. Mikor a drámajátékra került a sor, nagyon szépen játszott mindenki. Hamar megértették a játék lényegét, és rendkívül jó ritmusérzékkel rendelkeztek. Nagyon büszke vagyok, és egyből be is indult a fantáziám, hogy mit lehetne még csinálni: egy rögtönzött jelenetet is lehetett volna rendezni esetleg. Nekem ez egy fantasztikus élmény volt, hogy ilyen együttműködőek és jó kedvűek voltak a résztvevők.

Külön meglepetés volt számomra, hogy itt volt Rohonyi Gábor is, a film egyik rendezője, mert fogalmam sem volt, hogy ő is jelen lesz. Nagyon jó érzés volt ezzel az ismerős arccal „száz év” után újra találkozni, hiszen a Brazilok című film 2017-ben készült.

Más egyetemekre is ellátogatott már, hogy meséljen a színészi karrierjéről? Ha igen, akkor olyan egyetemen volt már, amelyik nem színművészeti?

Az az érdekes, hogy általában kommunikáció szakos hallgatóknak szoktam előadást tartani. Legutóbb, mikor Budapesten voltam és kommunikáció szakosokkal találkoztam, ott például a kérdésekről beszéltem, mint interjúalany. Illetve roma szakkollégiumokba is el szoktam menni és motivációs tréningeket tartok A Tudás Hatalom csoporttal is tulajdonképpen ilyesmi foglalkozásokat szoktunk tartani. Ennek a csoportnak az a lényege, hogy tudással vértezzük fel a fiatalokat, hogy az esetlegesen szembekerülő problémákat ésszel meg tudják oldani.

A Brazilok nem csak a mai vetítésen, hanem országos szinten is nagy sikert aratott. Hogyan találta meg Önt ez a szerep?

Egyszerűen csak elhívtak egy castingra, és nem sokkal utána fel is kerestek, hogy elvállalnám -e a szerepet.

Az Aranyélet és a Brazilok castingjára egymás után mentem el körülbelül egy-két hét különbséggel és egyszerre kaptam meg mind a két szerepet. Úgyhogy a film és a sorozat párhuzamosan forgott, egyszer ide vittek, egyszer oda. Sokszor már azt se tudtam hol áll a fejem, olyan fáradt voltam, de ez olyan édes kimerültség volt. Szerencsém volt akkoriban, mert éppen olyan témájú filmeket forgattak, amikbe én pont beleillettem, és meg tudtam tenni, amire kértek.

Hogyan élte meg ennek a filmnek a sikerét?

Nagyon féltem attól, hogy hogyan fog hatni a film az emberekre. Egyik korábbi szerepemből, a Viktóriából indultam ki, ami után elég sok negatív megjegyzést kaptam. Így, amikor ez a film elkészült már fel voltam készülve arra, hogy kapunk majd hideget-meleget is. Viszont mivel egy családi filmet, egy vígjátékot készítettünk, ezzel meg tudtuk nyerni a nézőket. Emiatt ilyen szerethető a film, és a mai napig hallom a pozitív visszajelzéseket a Brazilokkal kapcsolatban.

Volt olyan jelenet, amivel Ön vagy a stáb nehezen birkózott meg?  

A meccsek forgatása meglehetősen nehéz feladatnak bizonyult. Augusztusban forgattuk a filmet, iszonyatosan meleg volt, és a fiúk órákon keresztül fociztak a tűző napon. Én nem játszottam, csak néztem a többieket, de nagyon sajnáltam őket akkor, viszont számomra technikailag nehéz jelenetek nem igazán voltak.

Csak érdekességképpen: ha lehetősége lenne rá, hogy átírja a forgatókönyvet, élne vele? Ha igen, akkor min változtatna?

Nehéz erre válaszolni. Már nem igazán emlékszem a film eredeti verziójára, mivel Andy Vajna átalakíttatta a filmet, hogy kedvesebb, családbarátibb legyen. Az élesebb jelenetek kimaradtak belőle, ahol kicsit komolyabb konfliktus volt, hogy ilyen pártatlan, “mindenkinek igaza van a saját részében” film legyen.

Mi volt a legemlékezetesebb pillanat, ami a forgatás alatt történt Önnel?

Az egész film csodálatos volt, nagyon jól éreztem ott magam. Nagyon jól bántak velem, szerettek és odafigyeltek rám. Az egész forgatás nagyon jó élményként maradt meg az emlékeimben.

Blankával, aki Biankát játssza a filmben, vele csodálatos volt együtt játszani, mert ő egy fantasztikus tehetség és nagyon kedves, jó ember. Abban a jelenetben, mikor teljesen kiborulva rohantam át hozzá és szeretett volna megnyugtatni, hogy megvan az új száma a Gáspár Lacinak, akkor el kellett sírnom magam. Volt egy pont, amit néztem és úgy kellett elsírnom magamat, ezt pedig egy rózsaszín kamera tape-pel jelölték meg. A későbbiekben sokszor nevettünk azon, hogy egy rózsaszín kamera tape-en kellett sírnom! Ezek után pedig Blanka előszeretettel viccelődött velem azzal, hogy “rózsaszín kamera tape”. Szóval ez egy igazán kellemes emlékként él bennem máig.

Köszönjük Farkas Franciskának az interjút. További sok sikert kívánunk a művészi pályáján.

 

Készítette:

Horváth Rebeka Petra, Taschner Georgina, Sebestyén Áron

II. évfolyam Kommunikáció- és médiatudomány szak

Fotó:

Sebestyén Áron