HÍRLEVÉL 11. SZÁM (2019. július-szeptember)

  • HARMINCKÉT LAP, AMELY MEGRENGETTE A VILÁGOT - A SOPRONI EGYETEM ÉS A MAGYAR NEMZETI BANK KIADVÁNYA
  • MECHATRONIKAI ÉS INFORMATIKAI TÁBOROKAT TARTOTTAK AZ SIMONYI KARON
  • AZ ALKALMAZOTT MŰVÉSZETI INTÉZET CSAPATA IS RÉSZT VETT A HELLO WOOD ÉPÍTÉSZ MUSTRÁJÁN
  • A SOPRONI EGYETEM IDÉN IS KITERJESZTI A VALÓSÁGOT A STRAND FESZTIVÁLON
  • BACSÁRDI LÁSZLÓ, A SOPRONI EGYETEM OKTATÓJA A NEMZETKÖZI ASZTRONAUTIKAI AKADÉMIA TAGJA LETT
  • SOPRON AZ ERDÉSZET ÉS A FAIPAR SZELLEMI KÖZPONTJA – MEGNYÍLT AZ INNOLIGNUM KIÁLLÍTÁS
  • A SOPRONI EGYETEM SZERZŐINEK HIÁNYPÓTLÓ FAIPARI SZAKKÖNYVEI
  • FAJÁTSZÓTÉR ÉPÜLT BRENNBERGBÁNYÁN SOPRON VÁROS ÉS A SOPRONI EGYETEM EGYÜTTMŰKÖDÉSÉBEN
  • GAZDASÁGI VÁLTOZÁSOK ÉS KIHÍVÁSOK - SOPRONI PÉNZÜGYI NAPOK
  • G. KEITH DOUCE, CÍMZETES EGYETEMI TANÁRUNK ELŐADÁSA

HARMINCKÉT LAP, AMELY MEGRENGETTE A VILÁGOT - A SOPRONI EGYETEM ÉS A MAGYAR NEMZETI BANK KIADVÁNYA

Július 8-án mutatták be a „Harminckét lap, amely megrengette a világot - Százéves a hozzáadottérték-adó rendszere” című tanulmánykötet Budapesten, a Kúria Mailáth-termében. A könyv a Magyar Nemzeti Bank és a Soproni Egyetem közötti együttműködés keretében jött létre.

A könyvben a szerzők közgazdaságtani, adótani, jogi, informatikai és történeti megközelítést alkalmaznak. A kötet az áfarendszer általános leírását tartalmazza, kiindulva a forgalmi adók osztályozásából, és eljutva a jelenleg is használt áfarendszerhez. Bár nem fedi a valóságot, de történeti okokból mégis a hozzáadottérték-adó elnevezést használják világszerte az adó megnevezésére. Az áfa lényegében összfázisú, halmozódás nélküli forgalmi adót jelent. A szerzők lényegében az adónem történetét követik végig a gondolat megszületésétől napjainkig és jelzik azt is, hogy helyesebb lenne általános fogyasztási adónak nevezni.

http://uni-sopron.hu/hirek/harmincket-lap-amely-megrengette-a-vilagot-a-soproni-egyetem-es-a-magyar-nemzeti-bank-kiadvanya

 

MECHATRONIKAI ÉS INFORMATIKAI TÁBOROKAT TARTOTTAK AZ SIMONYI KARON

Véget értek a négynapos "Így játszanak a mérnökök" és az "Infós tábor" elnevezésű, diákoknak tartott mechatronikai és informatikai tematikus bentlakásos táborok, melyeket a Simonyi Károly Kar munkatársai tartottak az adott területek iránt érdeklődő fiataloknak 2019. július 15-18. között a Soproni Egyetemen. 

http://uni-sopron.hu/hirek/mechatronikai-es-informatikai-taborokat-tartottak-az-simonyi-karon

 

AZ ALKALMAZOTT MŰVÉSZETI INTÉZET CSAPATA IS RÉSZT VETT A HELLO WOOD ÉPÍTÉSZ MUSTRÁJÁN

Egy hét intenzív munkával és közös gondolkodással töltött idő után véget ért a Hello Wood harmadik összegyetemi tábora, az Építész Mustra a Tokaji borvidéken. Július 5. és 12. között a hazai építészképzést nyújtó felsőoktatási intézmények és a Magyar Képzőművészeti Egyetem több mint 100 hallgatója és oktatóik hét településen tíz új alkotást hoztak létre. A fából készült, egyedi installációk, amelyek a borvidék épített és természeti környezetével való párbeszéd mellett a helyi közösségeket is megszólítják, mint megannyi kilátó, új nézőpontot kínálnak, ahonnan az Y-generáció szemén keresztül tekinthetünk a régióra, és ismerhetjük fel a megújulás lehetséges irányait.

http://uni-sopron.hu/hirek/az-alkalmazott-muveszeti-intezet-csapata-is-reszt-vett-a-hello-wood-epitesz-mustrajanak-taboraban

 

A SOPRONI EGYETEM IDÉN IS KITERJESZTI A VALÓSÁGOT A STRAND FESZTIVÁLON

A Soproni Egyetem idén augusztusban immár negyedszer vesz részt a Strand Fesztivál Civilpartjának programjában, ám idén még az eddigieknél is izgalmasabb programmal várják a fesztiválozókat.

http://uni-sopron.hu/hirek/a-soproni-egyetem-iden-is-kiterjeszti-a-valosagot-a-strand-fesztivalon

 

BACSÁRDI LÁSZLÓ, A SOPRONI EGYETEM OKTATÓJA A NEMZETKÖZI ASZTRONAUTIKAI AKADÉMIA TAGJA LETT

Az 1960-ban alapított párizsi székhelyű Nemzetközi Asztronautikai Akadémia levelező tagjává választotta a Soproni Egyetem oktatóját, Bacsárdi Lászlót.

A Nemzetközi Asztronautikai Akadémia (International Academy of Astronautics, IAA) 1960-ban alakult meg Kármán Tódor kezdeményezésére. Az ENSZ által 1996-ban elismert független nemzetközi szervezet célja az űrtevékenység fejlesztésének előmozdítása, és azon egyének szakmai teljesítményének elismerése, akik a tudomány és a technika űrkutatáshoz kapcsolódó ágaiban jelentőset alkottak. A szervezet székhelye Franciaországban található. 

http://uni-sopron.hu/hirek/bacsardi-laszlot-a-soproni-egyetem-oktatoja-a-nemzetkozi-asztronautikai-akademia-tagja-lett

 

SOPRON AZ ERDÉSZET ÉS A FAIPAR SZELLEMI KÖZPONTJA – MEGNYÍLT AZ INNOLIGNUM KIÁLLÍTÁS

Az erdészet és a faipar rendezvénysorozata immár XI. éve hivatott bemutatni az innovatív technikákat, fejlesztéseket, a faipari termékeket. A szervező Sopron Holding szándéka szerint az esemény célja bemutatkozási lehetőséget biztosítani a kiállítóinak és szakirányú oktatásban résztvevőknek, valamint teret adni a szakmai eredmények kölcsönös megismerésének.    

http://uni-sopron.hu/hirek/sopron-az-erdeszet-es-a-faipar-szellemi-kozpontja-megnyilt-az-innolignum-kiallitas

 

A SOPRONI EGYETEM SZERZŐINEK HIÁNYPÓTLÓ FAIPARI SZAKKÖNYVEI

2013-ban A fa gépi megmunkálásának mechanikája, 2015-ben A géppel megmunkált fa felületének minősége után 2019-ban egyszerre két könyv is megjelent a Soproni Egyetem szerzőitől a világhírű Springer könyv kiadóvállalatnál angol nyelven: "Fatermékek optimális tervezése és gyártása" és "A fapellet gyártás elmélete és gyakorlata."

Idén két új angol nyelvű könyvük jelent meg a világon jól ismert Springer kiadónál. Így már négy könyvük forog a szakmai világ kezében. Csanády Etele, Magoss Endre, Tolvaj László, Kovács Zsolt, Kocsis Zoltán és Ratnasingam, J., a könyvek szerzői különböző összeállításban. Valamennyi könyv lektora a még mindig aktív Dr Prof. Sitkei György DSc. akadémikus úr volt.

 

http://uni-sopron.hu/hirek/a-soproni-egyetem-szerzoinek-hianypotlo-faipari-szakkonyvei

 

FAJÁTSZÓTÉR ÉPÜLT BRENNBERGBÁNYÁN SOPRON VÁROS ÉS A SOPRONI EGYETEM EGYÜTTMŰKÖDÉSÉBEN

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Soproni Egyetem együttműködésének eredményeképpen valósulhatott meg az a játszótér, melynek létrejöttéhez hallgatók, oktatók, a Sopron Holding Zrt. és önkormányzati munkatársainak közös munkája volt szükséges. 

 

http://uni-sopron.hu/hirek/fajatszoter-epult-brennbergbanyan-a-soproni-egyetem-es-sopron-varos-egyuttmukodeseben

 

GAZDASÁGI VÁLTOZÁSOK ÉS KIHÍVÁSOK - SOPRONI PÉNZÜGYI NAPOK

Az idei esztendőben immár 13. alkalommal kerütl megrendezésre a Soproni Pénzügyi Napok a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karán. Az előadásokont a szakma képviselőin kívül az egyetem hallgatói is részt vettek. 

http://uni-sopron.hu/hirek/valtozoban-a-vilag-soproni-penzugyi-napok

 

G. KEITH DOUCE, CÍMZETES EGYETEMI TANÁRUNK ELŐADÁSA

2019. október 1-jén, 16:00-kor G. Keith Douce (University of Georgia, USA), Egyetemünk címzetes egyetemi tanára tart előadást "Wild Spotter: Engaging and empowering citizen science volunteers to protect against invasive species" címmel.

 

http://uni-sopron.hu/hirek/g-keith-douce-cimzetes-egyetemi-tanarunk-eloadasa-oktober-01-16-ora