HÍRLEVÉL 12. SZÁM (2019. október-december)

 • MAGYAR FELSŐOKTATÁSI LEVÉLTÁRI SZÖVETSÉG VÁNDORGYŰLÉSE A SOPRONI EGYETEMEN
 • AZ ALKALMAZOTT MŰVÉSZETI INTÉZET ÉS A SELMECI TÁRSASÁG IS RÉSZT VETT A KULTUTCÁK RENDEZVÉNYEN
 • KAPÁS BOGLÁRKA ÉS TELEGDY ÁDÁM A SOPRONI EGYETEMEN
 • MAGYAR FORMATERVEZÉSI DÍJAT KAPOTT CSICSICS GERGŐ, A SOPRONI EGYETEM HALLGATÓJA
 • PÉNZÜGYI TUDATOSSÁG DIÁK FÓRUM A SOPRONI EGYETEMEN
 • "BECSÜLETTEL A HAZÁÉRT" - VÖRÖS ÁKOS ELŐADÁSA A NYUGDÍJASEGYETEMEN
 • ZALAVÁRI JÓZSEF, AZ AMI OKTATÓJA BEMUTATTA ÚJ TERVEZÉSŰ, "SOPRON" ELNEVEZÉSŰ SZÉKÉT
 • 1956-OS MEGEMLÉKEZÉS A SOPRONI EGYETEMEN
 • SOPRONI EGYETEM A THAIFÖLDI OKTATÁSI KIÁLLÍTÁSON
 • KÉK BOLYGÓ KLÍMAVÉDELMI ALAPÍTVÁNY PÁLYÁZATAI
 • FENNTARTHATÓSÁG A FAIPARBAN KONFERENCIA A FALCO ZRT. SZERVEZÉSBEN A SOPRONI EGYETEM RÉSZVÉTELÉVEL

MAGYAR FELSŐOKTATÁSI LEVÉLTÁRI SZÖVETSÉG VÁNDORGYŰLÉSE A SOPRONI EGYETEMEN

A Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség a Soproni Egyetemen tartja vándorgyűlését. Az ország számos felsőoktatási intézményéből érkezett levéltáros kollégát Vajda Tamás, a szövetség elnöke köszöntötte. A szakmai rendezvényt Sörény Edina főosztályvezető, az Emberi Erőforrás Minisztérium Könyvtári és Levéltári Főosztály vezetője nyitotta meg, aki beszélt a levéltáros szakma előtt álló szakmai feladatokról, a készülő új törvényről, az új stratégiaalkotás szükségességéről, ezeken a területeken kérte és várta a levéltárosok véleményalkotását és együttgondolkodását. Köszönetét fejezte ki az esemény szervezőinek és örömének adott hangot, hogy ennyire gyönyörű környezetben kerül sor a rendezvényre. Prof. dr. Náhlik András rektor köszöntőjében felvázolta a Soproni Egyetem 1735-től íródó történelmének főbb állomásait, tájékoztatást adott a Soproni Egyetem működésének sikereiről és az intézmény előtt álló kihívásokról.

http://uni-sopron.hu/hirek/magyar-felsooktatasi-leveltari-szovetseg-vandorgyulese-a-soproni-egyetemen

 

AZ ALKALMAZOTT MŰVÉSZETI INTÉZET ÉS A SELMECI TÁRSASÁG IS RÉSZT VETT A KULTUTCÁK RENDEZVÉNYEN

A Pro Kultúra Sopron nagy sikerrel rendezte meg elmúlt hétvégén a KULTUTCÁK elnevezésű rendezvényt, mely a megújult soproni belvárosban hangulatos szórakozást kínált kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A Soproni Egyetem Simonyi Károly Karának Alkalmazott Művészeti Intézete különleges, alkalmi utcabútorokkal várta a látogatókat, akik kíváncsian próbálták ki az egyedi ülőalkalmatosságokat. A Selmeci Társaság, karöltve az Ars Historica Társulattal élőképeket adott elő az egyetem 100 évvel ezelőtti Sopronba költözéséről. 

http://uni-sopron.hu/hirek/az-alkalmazott-muveszeti-intezet-es-a-selmeci-tarsasag-is-reszt-vett-a-kultutcak-rendezvenyek

 

KAPÁS BOGLÁRKA ÉS TELEGDY ÁDÁM A SOPRONI EGYETEMEN

Kapás Boglárka világ- és Európa-bajnok, olimpiai érmes, és Telegdy Ádám többszörös magyar bajnok úszók tartottak ingyenes előadást a Soproni Egyetemen. 

A rendkívül sikeres és szimpatikus fiatal sportolók - akik a magánéletben egy párt alkotnak - a szakmai kérdések, az edzéstervezés elméleti és gyakorlati tudnivalói mellett beszéltek az élsportolók életének mindennapjairól, terveikről, tanulmányaikról és válaszoltak a hallgatók kérdéseire is. Az eseményre az EFOP-3.4.3-16-2016-00022 pályázati projekt keretében került sor, Magyarország kormánya és az Európai Unió finanszírozásával. 

http://uni-sopron.hu/hirek/kapas-boglarka-es-telegdy-adam-a-soproni-egyetemen

 

MAGYAR FORMATERVEZÉSI DÍJAT KAPOTT CSICSICS GERGŐ, A SOPRONI EGYETEM HALLGATÓJA

Átadták az idén negyvenéves Magyar Formatervezési Díjakat és a Design Management Díjat a Design Hét csütörtök esti megnyitóján Budapesten, a Hagyományok Házában. A diák kategória díját Csicsics Gergő, a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének hallgatója munkája, a Mediso Kft. számára készített Gyógyászati termékcsalád formatervezése nyerte el. 

A fiatal tervező a cég AnyScan termékcsaládjának néhány tagját tervezte újra a Soproni Egyetem MA-diplomaprojektje keretében. A moduláris orvosi képalkotó műszerek CT-, PET- és SPECT-szkennereket tartalmazhatnak.

http://uni-sopron.hu/hirek/magyar-formatervezesi-dijat-kapott-csicsics-gergo-a-soproni-egyetem-hallgatoja

 

PÉNZÜGYI TUDATOSSÁG DIÁK FÓRUM A SOPRONI EGYETEMEN

A Soproni Egyetem szakmai partnerségében, a privatbankar.hu szervezésében került megrendezésre a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karon az a fórum, melynek célja a fiatalok pénzügyi tudatosságának növelése volt. A fórumon Sopron Megyei Jogú Város nevében Tóth Éva, a gazdasági és pénzügyi bizottság elnöke, dr. Czeglédy Tamás, a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar dékánja és Gáspár András, a privatbankar.hu főszerkesztője köszöntötte. Bevezető előadásában dr. Kovács Tamás, a Soproni Egyetem docense beszélt a hallgatóságnak a családi költségvetésről, a kiadások és a bevételek megtervezésének szükségességéről. A programot kvízjátékok, tanulásmódszertani bemutatók színesítették. Az esemény a Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány támogásával jött létre. 

http://uni-sopron.hu/hirek/penzugyi-tudatossag-diak-forum-a-soproni-egyetemen

 

"BECSÜLETTEL A HAZÁÉRT" - VÖRÖS ÁKOS ELŐADÁSA A NYUGDÍJASEGYETEMEN

Megkezdődött a Soproni Nyugdíjasegyetem 18. szemesztere a Soproni Egyetem és a Kisalföld napilap társszervezésében. Az első előadást Vörös Ákos, a Soproni Egyetem mestertanára tartotta. A résztvevőket Bódvai Ildikó, a Kisalföld soproni szerkesztőségvezetője, valamint prof. dr. Faragó Sándor, egyetemünk rector emeritusa köszöntötte. Mint arról korábban hírt adtunk, a közelmúltban jelent meg Vörös Ákos: Becsülettel a hazáért című könyve, melyben a Szántó Róbert főhadnagynak, és a vörös terror soproni áldozatainak állít emléket. Ezt a témát dolgozta fel nagy érdeklődéssel kísért előadásában egyetemünk mestertanára. 

http://uni-sopron.hu/hirek/-becsulettel-a-hazaert-voros-akos-eloadasa-a-nyugdijasegyetemen

 

ZALAVÁRI JÓZSEF, AZ AMI OKTATÓJA BEMUTATTA ÚJ TERVEZÉSŰ, "SOPRON" ELNEVEZÉSŰ SZÉKÉT

Október 9-én a soproni Design hét keretein belül mutatta be Zalavári József DLA, az Alkalmazott Művészeti Intézet oktatója a "Sopron" elnevezésű széket. Zalavári József elmondása szerint a Sopron szék egy hosszú idő óta érlelt koncepció megvalósulása.

A névválasztás Max Bill, az ulmi design iskola akkori igazgatójaként, 1955-ben tervezett (Hochschule für Gestaltung Ulm) ikoniussá vált ulmi szék, az "Ulmer Hocker" elötti tiszteletadás.

A Sopron szék több itthoni céggel való együttműködéssel születhetett meg. A Stulwerk Kft. a fém változat kifejlesztésében müködött közre. A Multfelt Factory Kft. a flic párnák szin és formavariációit készítette el. Az EuropaDesign Kft. az 2019-es Budapest Szalonon mutatta be a prototípusokat. A hajlított fa változat elkészítésében Dr. Elek László terméktervező kolléga nyújtott segítséget.

http://uni-sopron.hu/hirek/zalavari-jozsef-az-ami-oktatoja-bemutatta-uj-tervezesu-sopron-elnevezesu-szeket

 

1956-OS MEGEMLÉKEZÉS A SOPRONI EGYETEMEN

A Soproni Egyetem polgárai és a hozzájuk csatlakozó megemlékezők a Botanikus Kertben található 1956-os emlékműnél hajtottak fejet a forradalom hősei előtt. A Hinnusz eléneklése után Jobbágy Károly: A rádió mellett című versét Kálmán Eszter Magdolna erdőmérnök hallgató adta elő. Ezt követően Bujdosó Alpár, az akkori világraszóló események egyik soproni főszereplőjének beszéde következett. Bujdosó Alpár 1956-ban harmadéves erdőmérnök hallgató volt. Október 22-én levezető elnöke volt az első soproni diákparlamentnek, ahol lebilincselő szónoklatával magával ragadta a hallgatóságot, és az est folyamán a soproni MEFESZ Ideiglenes Intéző Bizottságának elnökévé választották. Kiemelkedő szerepe, szervezőmunkája volt abban, hogy Sopronban vér nélkül győzött a forradalom. Munkatársaival egy független,  semleges és valóban demokratikus Magyarország megteremtésén fáradozott. Szenvedélyes és magával ragadó beszédében felidézte az akkori eseményeket, visszaemlékezésével közel hozta a helyi történéseket a hallgatóság számára.

Az ünnepség keretében elhelyezték a megemlékezés koszorúit.

http://uni-sopron.hu/hirek/1956-os-megemlekezes-a-soproni-egyetemen

 

SOPRONI EGYETEM A THAIFÖLDI OKTATÁSI KIÁLLÍTÁSON

A Távol-Kelet egyik legnagyobb oktatási kiállítása zajlott november első hetében Bangkokban. A világ minden tájáról érkeztek kiállítók, melyek közül az egyik legnagyobb standot a magyar egyetemek foglalták el: a mintegy tíz magyar egyetem közt a Soproni Egyetem is képviseltette magát.

http://uni-sopron.hu/hirek/soproni-egyetem-a-thaifoldi-oktatasi-kiallitason

 

KÉK BOLYGÓ KLÍMAVÉDELMI ALAPÍTVÁNY PÁLYÁZATAI

A Soproni Egyetem együttműködési megállapodást kötött a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvánnyal, mely megállapodás keretében lehetővé vált hallgatóink és kutatóink számára, hogy különböző ösztöndíjprogramokban vegyenek részt. 

http://uni-sopron.hu/hirek/kek-bolygo-kozalapitvany-osztondijprogramjanak-palyazata

 

FENNTARTHATÓSÁG A FAIPARBAN KONFERENCIA A FALCO ZRT. SZERVEZÉSBEN A SOPRONI EGYETEM RÉSZVÉTELÉVEL

A Falco Zrt. által szervezett esemény célja az volt, hogy szakmai összefogás keretében, a Soproni Egyetem bevonásával készüljön el egy olyan pilot projekt, amely elsősorban a faipari szakmát érintő fenntarthatósággal, hulladékgazdálkodással és környezetmenedzsmenttel kapcsolatos témakört kívánja kidolgozni. 

http://uni-sopron.hu/hirek/fenntarthatosag-a-faiparban-konferencia-a-falco-zrt-szervezesben-a-soproni-egyetem-reszvetelevel