HÍRLEVÉL 14. SZÁM (2020. április-június)

  • MIRE JÓ A SZAKSZERVEZET?
  • FULBRIGHT ÖSZTÖNDÍJAK A 2021-2022-ES TANÉVRE AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBA
  • INDUL A CAMPUS MUNDI UTOLSÓ ÉVE: A VIDÉKI EGYETEMEK HALLGATÓI NAGYOBB ESÉLLYEL PÁLYÁZHATNAK!
  • SIKERES VOLT A SOPRONI EGYETEM AKKREDITÁCIÓS ELJÁRÁSA!
  • A MODELLT VÁLTÓ EGYETEMEKEN TOVÁBBRA IS BIZTOSÍTOTT LESZ AZ ÁLLAMI ÖSZTÖNDÍJAS KÉPZÉS
  • TRIANON A VADÁSZAT TÜKRÉBEN 1920. JÚNIUS 4. – 2020. JÚNIUS 4. - DANI ÁGNES CIKKE
  • TRIANON EMLÉKPARK AVATÁS A SOPRONI PARKERDŐBEN - DR. IFJ. SARKADY SÁNDOR BESZÉDE
  • MEGÚJULÓ ERŐFORRÁSOKKAL KAPCSOLATOS ATTITŰDVIZSGÁLAT - HALLGATÓINK KUTATÁSA
  • "THE WORLD IN 2030" - UNESCO KÖZVÉLEMÉNY KUTATÁS

MIRE JÓ A SZAKSZERVEZET?

A szakszervezet eddigi, jövőbeli feladatai és céljai. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének mottói: szolidaritás, igazságosság, méltányosság. Bár a fogalmak a mára elavultnak számító eszmékre hajaznak, nem szabad elfeledkezni arról, hogy nyugaton a dolgozók jó életszínvonalát a szakszervezetek harcolják ki. Magyarországon a szakszervezetiség még mindig inkább billog, mint erény.

http://uni-sopron.hu/hirek/mire-jo-a-szakszervezet-1

 

 

 

FULBRIGHT ÖSZTÖNDÍJAK A 2021-2022-ES TANÉVRE AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBA

Továbbtanulási / kutatási lehetőség a 2021-2022-es tanévben bármely tudományterületen vagy művészeti ágban. Alapfeltétel a pályázott témában legkésőbb 2020. július 31-ig szerzett legalább BA/BSc szintű diploma. A pályázók az Egyesült Államok bármelyik egyetemét választhatják. Az ösztöndíj időtartama 3-9 hónap. Aktív hallgatói jogviszony nem szükséges és a jelentkezésnek nincs felső korhatára.

http://uni-sopron.hu/hirek/fulbright-osztondijak-a-2021-2022-es-tanevre-az-egyesult-allamokba

INDUL A CAMPUS MUNDI UTOLSÓ ÉVE: A VIDÉKI EGYETEMEK HALLGATÓI NAGYOBB ESÉLLYEL PÁLYÁZHATNAK!

Campus Mundi kiválósági ösztöndíjprogram megközelítőleg 9000 – részben ERASMUS+ önfinanszírozó státuszú – hallgató számára biztosít ösztöndíjat külföldi tapasztalatszerzéshez. Az ösztöndíjprogramot a Tempus Közalapítvány a felsőoktatási intézményekkel közösen szervezi és adminisztrálja. A hallgatók részképzés mellett szakmai gyakorlatra és rövid tanulmányutakra is pályázhatnak. 

http://uni-sopron.hu/hirek/indul-a-campus-mundi-utolso-palyazati-eve

SIKERES VOLT A SOPRONI EGYETEM AKKREDITÁCIÓS ELJÁRÁSA!

A testület akkreditációs eljárása rendszerint fontos mérföldkövet jelent az egyes egyetemek életében, hiszen az intézmények önértékelésén és a helyszíni látogatáson alapuló, rendkívül alapos és sokrétű vizsgálat átfogó képet nyújt az ott folyó munkáról, valamint az akkreditáció több évre előre meghatározhatja az adott intézmény sorsát.

http://uni-sopron.hu/hirek/sikeres-akkreditacion-van-tul-a-soproni-egyetem

A MODELLT VÁLTÓ EGYETEMEKEN TOVÁBBRA IS BIZTOSÍTOTT LESZ AZ ÁLLAMI ÖSZTÖNDÍJAS KÉPZÉS

A hatékonyabb és korszerűbb felsőoktatás érdekében hat egyetem alapítói és fenntartói jogai vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnek augusztus 1-jétől a parlamenti döntésre váró törvényjavaslatok szerint. Az intézkedés elsődleges célja a jelenleginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet megteremtése a felsőoktatás versenyképességének növelése érdekében. Az új működési modell az eddigiekhez hasonlóan továbbra is biztosítja minden hallgatónak az állami ösztöndíjas képzés lehetőségét az érintett egyetemek mindegyikén - nyilatkozta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára az MTI-nek.

 

http://uni-sopron.hu/hirek/a-modellt-valto-egyetemeken-tovabbra-is-biztositott-lesz-az-allami-osztondijas-kepzes

 

 

TRIANON A VADÁSZAT TÜKRÉBEN 1920. JÚNIUS 4. – 2020. JÚNIUS 4. - DANI ÁGNES CIKKE

Dani Ágnes vadgazda, erdőpedagógus, a Soproni Egyetem egykori hallgatójának jelent meg írása a hunormagazin.hu oldalon, a mai napon történelmi aktualitással.

http://uni-sopron.hu/hirek/trianon-a-vadaszat-tukreben-1920-junius-4-2020-junius-4-dani-agnes-cikkeda

TRIANON EMLÉKPARK AVATÁS A SOPRONI PARKERDŐBEN - DR. IFJ. SARKADY SÁNDOR BESZÉDE

A trianoni békediktátum aláírásának 100 évfordulóján Emlékparkot avattak a Soproni Parkerdőben. A parkot az Agrárminisztérium kezdeményezésére hozta létre a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. a Soproni Parkerdő leglátogatottabb részén, a Károly-kilátó közelében. Az avatáson részt vett Zambó Péter, az erdőkért és földügyekért felelős államtitkár, dr. Farkas Ciprián polgármester és prof. dr. Náhlik András, a Soproni Egyetem rektora. Az eseményen beszédet mondott dr. ifj. Sarkady Sándor, a Soproni Egyetem tudományos kutatója, melyet az alábbiakban közlünk. 

http://uni-sopron.hu/hirek/trianon-emlekpark-avatas-a-soproni-parkerdoben-dr-ifj-sarkady-sandor-beszede

MEGÚJULÓ ERŐFORRÁSOKKAL KAPCSOLATOS ATTITŰDVIZSGÁLAT - HALLGATÓINK KUTATÁSA

Kiss Boglárka és Laár Eszter a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karának első éves hallgatói. A Gidai Erzsébet Közgazdasági Szakkollégium Nemzeti Tehetség Programjának keretében egy kutatást végeznek Sopron város lakosságának megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos attitűdjeiről. 

http://uni-sopron.hu/hirek/megujulo-eroforrasokkal-kapcsolatos-attitudvizsgalat-hallgatoink-kutatasa

"THE WORLD IN 2030" - UNESCO KÖZVÉLEMÉNY KUTATÁS

Az UNESCO világszervezete az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságán keresztül egy példa nélküli közvélemény kutatásban való részvételre kér annak érdekében, hogy a szervezet minél mélyebben érzékelhesse a világ békéjét fenyegető legfőbb kihívásokat és az azokkal kapcsolatban felmerülő megoldásokat. Az eredményeket az UNESCO a következő évtized globális programjának meghatározásához használja majd fel.

http://uni-sopron.hu/hirek/-the-world-in-2030-unesco-kozvelemeny-kutatas