HÍRLEVÉL 16. SZÁM (2020. október-december)

HÍRLEVÉL 16. SZÁM 
(2020. október-december)

 

  • OKTÓBER 1. MELLRÁK ELLENI KÜZDELEM VILÁGNAPJA
  • MŰSZERES ÉLŐFA VIZSGÁLATI BEMUTATÓ A SOPRONI EGYETEMEN
  • INTEGRÁLT VÁLLALATI HÉT A LÁMFALUSSY SÁNDOR KARON
  • V. MEGHÍVÁSOS FAIPARI SZAKMAI VERSENY ÉS WORKSHOP A SOPRONI EGYETEMEN
  • A MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE SZÉCHENYI ISTVÁN EMLÉKNAPJA
  • MI FÁN TEREM AZ ERDŐ? - PROF. DR. FÁBIÁN ATTILA AZ ÖKOSZISZTÉMÁRÓL AZ OEE FILMJÉBEN
  • A SOPRONI EGYETEM A LEGZÖLDEBB EGYETEMEK VILÁGRANGLISTÁJÁN

 

A Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának egyik oktatója, Dr. Pásztor Enikő egyetemi adjunktus is érintetté vált 2019. januárjában. Kemoterápia, biológiai kezelések és műtétek vártak rá. Nehéz volt az ő küzdelme is, de neki a sok mozgás és az egyetemi munkája, melyet egyáltalán nem kellett megszakítania, erőt adtak a teljes gyógyuláshoz. Motivációs előadásokat tart ebben a témában, reményt adva sok betegtársának.
http://uni-sopron.hu/hirek/oktober-1-mellrak-elleni-kuzdelem-vilagnapja


Érdeklődők, a témával napi szinten foglakozó szakemberek, településvezetők, egyetemi oktatók és hallgatók is elfogadták a Soproni Egyetem meghívását arra a gyakorlati bemutatóra, melynek keretében az élőfák roncsolásmentes műszeres vizsgálatának lehetőségei kerültek terítékre. A program elején Dr. Bejó László, a Soproni Egyetem Bódig József Roncsolásmentes Faanyagvizsgálati Laboratórium vezetője bemutatta a 30 éves múltra visszatekintő, nemzetközi hírnévvel rendelkező laboratórium tevékenységét.
http://uni-sopron.hu/hirek/muszeres-elofa-vizsgalati-bemutato-a-soproni-egyetemen

 

A rendezvényen a közgazdász hallgatóknak lehetőségük nyílt, hogy az üzleti szférában jártas szakemberek, állami, és civil szereplők által nyújtott színvonalas előadások alkalmával elmélyítsék tudásukat a digitalizáció témakörében. A projekt különlegessége, hogy a Kar oktatási rendjét képezi, ami azt mutatja, hogy az oktatók hozzájárulnak ahhoz, hogy az előadásokon, szemináriumokon megtanult elméleti tudást a hallgatók gyakorlati oldalról is elsajátíthatják. A rendezvény két napja alatt 240 hallgató vett aktívan részt 2 helyszínen és a digitális térben. Az egészségügyi előírások maximális biztosítsa miatt a rendezvény kinőte a kar auláját és így az egyik nagy előadóba élő közvetítésben követhették a hallgatók, akik kiszorultak az aulából. Valamint a Doktoranduszok Országos Szövetségévél közös kooperáció jegyében az ország PhD hallgatói online követhették a rendezvényt. A magas részvételi szám is mutatja, hogy egyre többen érdeklődnek a digitalizáció szerteágazó szegmenseiről.
HTTP://UNI-SOPRON.HU/HIREK/INTEGRALT-VALLALATI-HET-A-LAMFALUSSY-SANDOR-KARON

A Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara öt évvel ezelőtt kötött szerződést bázisiskoláival annak érdekében, hogy az egyetem - lehetőségeihez képest - hozzájáruljon a faipari szakiskolák képzésének sikerességéhez, illetve, hogy a bázisiskolák bekapcsolódhassanak az intézmény életébe.
HTTP://UNI-SOPRON.HU/HIREK/MEGHIVASOS-FAIPARI-VERSENY-A-SOPRONI-EGYETEMEN
A Magyar Tudományos Akadémia Nagycenken, a Széchényi-mauzóleumban emlékezett meg az alapító gróf Széchenyi Istvánról. Az ünnepségen Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke – aki ebben a minőségében először vett részt a nagycenki megemlékezésen – beszédében a tudomány jövőformáló szerepéről szólt.
HTTP://UNI-SOPRON.HU/HIREK/-A-MAGYAR-TUDOMANY-UNNEPE-SZECHENYI-ISTVAN-EMLEKNAPJA
A Soproni Egyetem általános rektorhelyettese, prof. dr. Fábián Attila, mondta el gondolatait az Országos Erdészeti Egyesület "Mi fán terem az erdő?" sorozatában az erdei ökoszisztémáról. Az erdei ökoszisztéma komplexitása és összetettsége mindannyiunk számára fontos. A biodiverzitás az egyedek és a génállomány sokféleségében is megmutatkozhat. A mi küldetésünk pedig az, hogy az erdőben megőrizzük ezt a sokszínűséget. Ha az erdei ökoszisztémát megvédjük és nem telepítünk bele olyan fajokat, amelyek megborítják ezt a rendet, akkor jól cselekszünk.
HTTP://UNI-SOPRON.HU/HIREK/MI-FAN-TEREM-AZ-ERDO-PROF-DR-FABIAN-ATTILA-GONDOLATAI-AZ-OEE-FILMJEBENL
A Soproni Egyetem idén első alkalommal indult az Universitas Indonesia által kidolgozott Green Metric Zöld Egyetemi Világrangsorolásban. A rangsort 2010-ben hívták életre az egyetemi kampuszok fenntarthatóságáért tett erőfeszítések mérésére. Az akkor, a világ 35 országának 95 egyetemével induló kezdeményezés, 2019-re már 780 intézményt foglalt magába, míg 2020-ra 84 ország 912 legzöldebb egyetemét tömöríti. Egyre népszerűbb a felsőoktatási intézmények körében, olyan szervezetekkel, mint a ranglista világelsője a holland „Wageningen University & Research”, a második helyezett brit Oxfordi Egyetem vagy mint a harmadik helyezett brit Nottinghami Egyetem. A felmérés idén különösen nagy hangsúlyt fektetett az egyetemek felelősségének kérdéseire az ENSZ Agenda 2030 – Fenntartható Fejlődési Célok és a világszintű komplex kihívások vonatkozásában.
HTTP://UNI-SOPRON.HU/HIREK/SOPRONI-EGYETEM-A-LEGZOLDEBB-EGYETEMEK-VILAGRANGLISTAJAN