HÍRLEVÉL 17. SZÁM (2021. január-március)

HÍRLEVÉL 17. SZÁM
(2021. január-március)

 • A SOPRONI KÖZGÁZRÓL A SAJTÓFOTÓZÁS VILÁGELITJÉBE
 • A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK KINEVEZTE FÁBIÁN ATTILÁT A SOPRONI EGYETEM REKTORÁVÁ
 • MINDEN ELSŐS HALLGATÓJA UTÁN FÁT ÜLTET A SOPRONI EGYETEM
 • 100 SZAKEMBERREL CSATLAKOZIK A SOPRONI EGYETEMHEZ AZ ERDÉSZETI TUDOMÁNYOS INTÉZET
 • A SIMONYI KAR HALLGATÓI TERVEZHETIK A VÍZIMENTŐK MAGYARORSZÁGI SZAKSZOLGÁLATÁNAK ESZKÖZEIT
 • SIKERESEN BEFEJEZŐDÖTT A „SOPRONI EGYETEM KÉPZÉSEINEK NÉPSZERŰSÍTÉSE, A MATEMI BEVEZETÉSE” PROJEKT
 • ÓVODAPEDAGÓGUS ÉS IPARI TERMÉK- ÉS FORMATERVEZŐ HALLGATÓK JÁTÉKKÉSZÍTŐ PROJEKTJE
 • ERDÉSZETI TUDÁSKÖZPONTOT TERVEZNEK
 • A VADÁSZATI TURIZMUSSAL KAPCSOLATOS NEMZETKÖZI KUTATÁSBAN VESZ RÉSZT AZ ERTI
 • BECHTOLD FÜLÖP HALLGATÓNK SIKERE AZ OMDK VERSENYEN
 • GYETKÓ SZILVIA VADGAZDAMÉRNÖK KÜLÖNDÍJA AZ OTDK AGRÁRTUDOMÁNYI SZEKCIÓJÁBAN
 • SOPRON AZ EGYETEMI KÖZGAZDÁSZKÉPZÉS FŐVÁROSA - MEGKEZDŐDÖTT AZ OTDK A LÁMFALUSSY KARON

A SOPRONI KÖZGÁZRÓL A SAJTÓFOTÓZÁS VILÁGELITJÉBE

National Geographic, New York Times, Wall Street Journal, Time. Csak néhány nagynevű folyóirat, melyben már megjelentek Horváth Eszter - soproni születésű - öregdiákunk fotói az elmúlt években. Ugyanakkor tehetségét, elhivatottságát, és szakmai tudását nem csak a fentiek, hanem a 2020-as World Press Photo díj is fémjelzi. A sajtófotózás legrangosabb nemzetközi díjának elnyerésével Eszter lett az első magyar női fotós, akinek odaítélték ezt az elismerést. Ideje nagy részét egészen extrém helyeken tölti, például a sarkvidéken, a civilizált ember számára elképzelhetetlen hidegben, és több hónapig tartó, fényszennyezés nélküli (igazi) sötétben, éjszakában. Erről azonban mindig lelkesen, örömmel és csodálattal mesél! Mostani beszélgetésünkben azonban nem a fotózásról, hanem elsősorban a Soproni Egyetemen eltöltött diákévekről kérdeztük.

 

http://uni-sopron.hu/hirek/a-soproni-kozgazrol-a-sajtofotozas-vilagelitjebe

 

 

 

A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK KINEVEZTE FÁBIÁN ATTILÁT A SOPRONI EGYETEM REKTORÁVÁ

Dr. Áder János államfő dr. Fábián Attila egyetemi tanárt 2021. január 1-től 2025. december 31-ig terjedő időszakra megbízta a Soproni Egyetem rektori feladatainak ellátásával.

Prof. dr. Fábián Attila, aki már a Soproni Egyetem modellváltása, 2020. augusztus 1. óta általános rektorhelyettesként vezette az intézményt, január 13-án vette át rektori megbízólevelét Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelenlétében a Sándor-palota Tükörtermében. 

 

http://uni-sopron.hu/hirek/a-koztarsasagi-elnok-kinevezte-fabian-attilat-a-soproni-egyetem-rektorava

 

 

MINDEN ELSŐS HALLGATÓJA UTÁN FÁT ÜLTET A SOPRONI EGYETEM

A Soproni Egyetem már régóta elkötelezett a fenntartható, környezetbarát működés mellett, mely szemlélet az Egyetem négy karán a kutatásokban és az oktatott tantárgyakban is nagy hangsúlyt kap, valamint egyre inkább átszövi a mindennapi működést is. A Soproni Egyetem idén felkerült a legzöldebb, környezettudatos egyetemek világranglistájára, a széles körben elismert Green Metric rangsorba is. Kimagasló pontszámot ért el a fenntarthatósággal kapcsolatos „Oktatás és kutatás”, valamint az „Elhelyezkedés és infrastruktúra” területén, köszönhetően a témához kapcsolódó nagyszámú kurzusnak és tudományos kutatásnak, valamint az egyetem csodálatos zöld környezetének, a 17 hektáron elterülő botanikus kertnek, ami az intézmény saját parkja is egyben.

http://uni-sopron.hu/hirek/minden-elsos-hallgatoja-utan-fat-ultet-a-soproni-egyetem

 

 

100 SZAKEMBERREL CSATLAKOZIK A SOPRONI EGYETEMHEZ AZ ERDÉSZETI TUDOMÁNYOS INTÉZET

A Soproni Egyetem 2020-ban indult modellváltásának következő lépéseként az Erdészeti Tudományos Intézet 2021. február 1-től kiválik a megszűnő Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központból, és a Soproni Egyetemhez csatlakozik. Az átalakulás célja a fenntarthatóságot előtérbe helyező zöld egyetem keretein belül az egységes oktató-kutató bázis létrehozása.

http://uni-sopron.hu/hirek/100-szakemberrel-csatlakozik-a-soproni-egyetemhez-az-erdeszeti-tudomanyos-intezet

 

A SIMONYI KAR HALLGATÓI TERVEZHETIK A VÍZIMENTŐK MAGYARORSZÁGI SZAKSZOLGÁLATÁNAK ESZKÖZEIT

A Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara eszközök tervezésére szóló együttműködési megállapodást írt alá a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával. A megállapodás keretében a Kar hallgatói olyan eszközöket, építményeket, kommunikációs felületek tervezünek, melyek a vízibalesetek megelőzését, a balesetekben veszélyeztetett emberéletek megóvását szolgálják. A Soproni Egyetem hallgatói és oktatói számára egyaránt nagy örömet és kihívást jelent, hogy olyan tervezési feladatokat oldjanak meg, melyek a való életben emberéletek megmentéséhez járulnak hozzá. 

http://uni-sopron.hu/hirek/a-simonyi-kar-hallgatoi-tervezhetik-a-vizimentok-magyarorszagi-szakszolgalatanak-eszkozeit

 

SIKERESEN BEFEJEZŐDÖTT A „SOPRONI EGYETEM KÉPZÉSEINEK NÉPSZERŰSÍTÉSE, A MATEMI BEVEZETÉSE” PROJEKT

Lezárult az EFOP-3.4.4-16-2017-00027 számú, „QUALITAS” - A Soproni Egyetem képzéseinek népszerűsítése, a MATEMI program bevezetése című pályázati program. A projekt finanszírozásához az Európai Unió és Magyarország Kormánya összesen 137 610 851 forinttal járult hozzá. A projekt megvalósításában a Soproni Egyetem mellett az IAESTE - Magyar Mérnökhallgatók Egyesülete és az Országos Erdészeti Egyesület vett részt. A projekt fő küldetése a felsőoktatásba való bekerülést elősegítő készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósítása, valamint az MTMI, azaz a matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai szakok népszerűsítése volt. Fontos célként fogalmaztuk meg a felsőoktatásba való bekerülés fokozását, a hátrányos földrajzi, társadalmi, gazdasági helyzetű fiatalok képzettségi szintjének javítását, felsőfokú végzettséghez történő jutásuk elősegítését, különösen a jelenleg általuk kevésbé preferált MTMI-szakokon.

http://uni-sopron.hu/hirek/sikeresen-befejezodott-a-soproni-egyetem-kepzeseinek-nepszerusitese-a-matemi-bevezetese-projekt

 

ÓVODAPEDAGÓGUS ÉS IPARI TERMÉK- ÉS FORMATERVEZŐ HALLGATÓK JÁTÉKKÉSZÍTŐ PROJEKTJE

A félév kezdetével (2021. február) elindult az óvodapedagógus hallgatók (BPK, 1. évfolyam G4S-SP csoport) és az ipari termék- és formatervező mérnökhallgatók (SKK, 2. évfolyam) közös játékkészítő és játéktervező projektje.  A Ped-Ing-Toy elnevezésű projekt keretében Dr. Hartl Éva (BPK, intézetigazgató, egyetemi docens, kurzus: A játék pedagógiai feltételei II.) és Dr. Horváth Péter György (SKK, egyetemi docens, kurzus: Integrált terméktervezés 2.) önálló kurzusaikat kapcsolták össze azzal a céllal, hogy az eltérő területen tanuló hallgatóik ezen csoportmunkával is újabb lehetőséget kapjanak szakmai ismereteik bővítésére.  

http://uni-sopron.hu/hirek/ovodapedagogus-es-az-ipari-termek-es-formatervezo-hallgatok-jatekkeszito-projektje-

 

ERDÉSZETI TUDÁSKÖZPONTOT TERVEZNEK

A Soproni Egyetem és a Kisalföldi Agrár Szakképzési Centrum kezdeményezésére erdészeti tudásközpont kialakítását tervezik. Az ágazati oktatási intézmények és a gazdálkodó szervezetek bevonásával elindított kezdeményezés célja a minél inkább gyakorlatorientált képzés megvalósítása a hazai erdők kezelésében érintett szakterületeken.

http://uni-sopron.hu/hirek/erdeszeti-tudaskozpontot-terveznek

 

A VADÁSZATI TURIZMUSSAL KAPCSOLATOS NEMZETKÖZI KUTATÁSBAN VESZ RÉSZT AZ ERTI

A Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézete finn, szerb és cseh partnereivel együttműködve három évre szóló támogatást nyert a vadászati turizmussal kapcsolatos kutatásokhoz. Ez a speciális turisztikai terület, amelyben Magyarország kétségkívül kiemelt szerepet játszik, folyamatosan átalakul a környezetünkben zajló gazdasági, társadalmi és környezeti változások hatására. A kutatók célja a jelenleg zajló folyamatok feltárása és jobb megértése, valamint az eredmények közvetítése a döntéshozók és az oktatás felé.

http://uni-sopron.hu/hirek/a-vadaszati-turizmussal-kapcsolatos-nemzetkozi-kutatasban-vesz-reszt-az-erti