HÍRLEVÉL 7. SZÁM (2018. július-szeptember)

  • Jövőbe fektetett ismeretek - rendhagyó órák a Soproni Tankerületi Központ intézményeiben
  • A brazil ABRUEM rektori delegációja a Soproni Egyetemen
  • A Soproni Egyetem kiterjeszti a valóságot a Strand Fesztiválon
  • Zöld városok – Nemzetközi Nyári Iskola a Soproni Egyetemen
  • A Simonyi Károly Kar hallgatóinak munkái a klagenfurti nemzetközi faipari kiállításon
  • WELCOME DAY A SOPRONI EGYETEMEN 2018
  • Hogy kerül a csizma az asztalra? - 25 éves a szakmai tanárképzés Sopronban
  • A Soproni Egyetem csatlakozott a Magna Charta Universitatumhoz
  • Szülők Egyeteme – „Szeress, nevelj okosan!” program októbertől a Benedek Karon
  • Faépítészeti alkotótábor a Soproni Egyetemen

Jövőbe fektetett ismeretek - rendhagyó órák a Soproni Tankerületi Központ intézményeiben
A Soproni Tankerületi Központ EFOP-3.2.5-17-2017-00028 számú „Pályaorientáció, kiemelten az MTMI készségek és kompetenciák fejlesztése a Soproni Tankerületi Központ Intézményeiben” című projektben az elmúlt oktatási félévben megkezdődött a Rendhagyó tematikus tanórák c. program, amely még további négy féléven keresztül mutatja be a továbbtanulás előtt álló fiataloknak a műszaki, természettudományos, matematikai és informatikai pályák izgalmas lehetőségeit, szépségeit.
Cikk megtekintése >>

A brazil ABRUEM rektori delegációja a Soproni Egyetemen
Az MRK meghívására 2018. június 25. és július 6. között Brazília egyik meghatározó, 45 egyetemet tömörítő rektori szövetsége, az ABRUEM (Brazilian Association of Rectors of State and Municipal Universities) látogatott Magyarországra, ennek a látogatásnak a keretében felkeresték a Soproni Egyetemet is.
Cikk megtekintése >>

BLUES – Soproni Egyetem a Hello Wood Építész Mustrán
A Hello Wood program célja, hogy a fiatalok és vezetőik ráhangolódjanak a helyi jellegzetességekre és az Y-generáció friss ötleteivel bővítsék a régió megújulásának gondolatvilágát. Az egyetemek saját csapatvezetőkkel és csapattal indulhattak, hogy összemérjék erejüket.
Cikk megtekintése >>

A Soproni Egyetem kiterjeszti a valóságot a Strand Fesztiválon
A Soproni Egyetem idén harmadszor vesz részt a Strand Fesztivál Civilpartjának programjában, ám idén még az eddigieknél is izgalmasabb programmal várják a fesztiválozókat. Az Egyetem által fejlesztett, különleges kiterjesztett valóság applikáció bevonásával több ezer fiatalnak mutatják be a természettudományok szépségét.
Cikk megtekintése >>

Zöld városok – Nemzetközi Nyári Iskola a Soproni Egyetemen
Hasonlóan a korábbi évekhez, 2018. augusztus 26. és 31. között újra megrendezésre került a Nemzetközi Nyári Iskola a Soproni Egyetemen. Az idei program fókuszában a zöld városok témaköre áll.
Cikk megtekintése >>

A Simonyi Károly Kar hallgatóinak munkái a klagenfurti nemzetközi faipari kiállításon
A Soproni Egyetem Simonyi Károly Karának hallgatói munkáiból is beválogattak a 2018. augusztus 29-szeptember 1. között Klagenfurtban megrendezett nemzetközi faipari kiállítás termékei közé. A kiválasztott munkák prototípusai az „Innovation Area” területen kaptak helyet.
Cikk megtekintése >>

WELCOME DAY A SOPRONI EGYETEMEN 2018
Harmadik alkalommal került sor a Soproni Egyetemen központi szervezésű tanév eleji WELCOME DAY eseményre, melyen ünnepélyes keretek között köszöntöttük az európai partnerintézményeinkből az őszi szemeszterre érkező Erasmus+ hallgatóinkat, teljes képzésre érkező új Stipendium Hungaricum ösztöndíjasainkat, második és harmadik évüket kezdő Stipendium Hungaricum ösztöndíjasainkat.
Cikk megtekintése >>

Hogy kerül a csizma az asztalra? - 25 éves a szakmai tanárképzés Sopronban
Hogy kerül a csizma az asztalra? - ezzel a kérdéssel szembesült visszaemlékezése szerint Dr. Lükő István azon a tanácsülésen, ahol először felvezette a soproni szakmai tanárképzés ötletét és koncepcióját. Szerencsére az idő azóta bebizonyította, hogy ennek a képzésnek itt jó helye van. A Benedek Elek Karon 2018. szeptember 20-án konferencián emlékeztek meg a Tanárképző Intézet megalakításának 25. évfordulójáról.
Cikk megtekintése >>

A Soproni Egyetem csatlakozott a Magna Charta Universitatumhoz
Szeptember 17-18-n tartotta a Magna Charta Observetory és a Salamancai Egyetem közös konferenciáját, amelyen Prof. Dr. Náhlik András rektor és Dr. Alpár Tibor kutatási és külügyi rektorhelyettes képviselte a Soproni Egyetemet. A konferencia kettős jubileum kapcsán szerveződött: idén 800 éves a Salamancai Egyetem, és 30 éves a Magna Charta Universitatum szövetség, amelyet a Bolognai Egyetem 900 éves fennállása alkalmából alapított több ország számos egyeteme. A mintegy 250 fős konferencia témája az egyetemi értékek szerepe volt a változó világban.
Cikk megtekintése >>

Szülők Egyeteme – „Szeress, nevelj okosan!” program októbertől a Benedek Karon
A Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karán 2018 októberétől nyitja meg kapuit a Szülők Egyeteme. A „Szeress, nevelj okosan!” mottóval meghirdetett program tudománynépszerűsítő céllal szólítja meg a Sopronban és környékén élő, gyermeket váró vagy kisgyermekeket nevelő családokat. Az országban - tudomásunk szerint - egyedülálló kezdeményezés hozzájárul ahhoz, hogy a Soproni Egyetem és a Benedek Elek Pedagógiai Kar aktív és interaktív kapcsolatba kerüljön a városban élő családokkal, egyúttal szerves része legyen Sopron város közéletének és tudományos „vérkeringésének”.
Cikk megtekintése >>

Faépítészeti alkotótábor a Soproni Egyetemen
Ígéretes eredményekkel zárult szeptember 21-én a PANFA Klaszter által a Soproni Egyetem Ligneum látogatóközpontjában szervezett INNOWOOD INNOVATION CAMP. A tábor öt napja alatt a Soproni Egyetem, a Mödling Höhere Technische Lehranstalt és a győri Széchenyi István Egyetem hallgatói, több mint 70-en alkottak, ötleteltek együtt.
Cikk megtekintése >>