HÍRLEVÉL 8. SZÁM (2018. október-december)

  • Duális képzés lehetősége a faipari mérnökképzésben
  • Magyar Formatervezési Díj: AMI-s sikerek
  • II. Soproni Egyetem Mobility Day
  • Méhcsaládokra alapozott biomonitoring rendszer fejlesztése a Soproni Egyetemen
  • Az informatika széleskörű alkalmazása - gazdaságinformatikai konferencia a Soproni Egyetemen
  • Országos doktorandusz konferencia a Hűség városában
  • Képzők képzése – Tréning a duális képzésben részt vevők mentoroknak a Soproni Egyetemen
  • Magyar Asztalos Tanulmányi Verseny a Soproni Egyetemen

Duális képzés lehetősége a faipari mérnökképzésben
A Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Karán a duális képzés az egyetemi oktatással karöltve az ipari vállalatok gyakorlati képzésben való részvételén alapul. Ennek megfelelően a duális képzés, mint gyakorlatorientált oktatás, lehetőséget nyújt a hallgatóknak, hogy gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek és a mérnöki készségeket megalapozzák a felsőoktatásban eltöltött évek alatt. A képzésben részt vevő vállaltoknak lehetőségük nyílik a munkaerőforrás problémáik részbeni kezelésére azáltal, hogy a képzés közben kisebb projektekben tud a hallgató részt venni, valamint a képzést követően 3,5 éves munkatapasztalattal rendelkező ember állhat a vállalat rendelkezésére. A faipari mérnöki alapképzési szakon 2015-től működtetjük a duális képzési formát. Így egy kiforrott rendszerről beszélhetünk, melynek eredményeként a jelenlegi félévet követően már végzett hallgatóink is lesznek.
Cikk megtekintése >>

Magyar Formatervezési Díj: AMI-s sikerek
A Magyar Formatervezési Díj majd négy évtizede hívja fel a figyelmet a hazai design legkiemelkedőbb, innovatív és piacképes produktumoaira és a fejlesztésekre. A 2018-as év díjazottjai között ketten is szerepelnek a Soproni Egyetem SKK Alkalmazott Művészetek Intézetéből.
Cikk megtekintése >>

II. Soproni Egyetem Mobility Day – #ERASMUSDAYS
A külügyekért és a mobilitási programok intézményi szintű adminisztrációjáért felelős rektorhelyettesi iroda (TUDRh/KKRhI) munkatársainak szervezésében második alkalommal került megrendezésre a Soproni Egyetem LIGNEUM Látogatóközpontjában az Erasmus+ mobilitási lehetőségeket népszerűsítő Mobility Day, amelyet az #ErasmusDays 2018 – Szervezz Te is Erasmus Napot! című rendezvénysorozathoz csatlakozva 2018. október 12-én tartottunk meg.
Cikk megtekintése >>

Méhcsaládokra alapozott biomonitoring rendszer fejlesztése a Soproni Egyetemen
A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának kutatói, ipari partnerek bevonásával 2015-ben méhcsaládokra alapozott biomonitoring rendszer fejlesztésébe kezdtek. A környezeti monitoring rendszer működésének első tapasztalatairól konferenciát tartottak az Egyetem Ligneum Látogatóközpontjában. A konferencia a Köztársasági Elnöki Hivatal támogatásával valósult meg.
Cikk megtekintése >>

Az informatika széleskörű alkalmazása - gazdaságinformatikai konferencia a Soproni Egyetemen
Jubileumi konferenciának adott otthont a Soproni Egyetem, az ország különböző intézményeiből és külföldi országokból is érkeztek résztvevők a kétnapos rendezvényre november 9-10 között.
Cikk megtekintése >>

Országos doktorandusz konferencia a Hűség városában
A Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSz) és a Soproni Egyetem Doktorandusz Önkormányzatának (Soproni Egyetem DÖK) közös szervezésében 2018. november 17-18 között zajlott le a VI. Mérföldkő Konferencia.
Cikk megtekintése >>

Az ország legjobb gazdaságinformatikus középiskolásai vívtak meg Sopronban
November 16-án, pénteken hetedik alkalommal rendezték Sopronban az Infósok Viadala országos gazdaságinformatikai verseny döntőjét. A Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar Informatikai és Gazdasági intézete által szervezett verseny döntőjén idén is sok izgalmas feladattal várták a szervezők az eddig legjobbnak bizonyult 12 csapatot.
Cikk megtekintése >>

Képzők képzése – Tréning a duális képzésben részt vevők mentoroknak a Soproni Egyetemen
A Soproni Egyetem – az Egyetemi Duális Képzési Tanács szervezésében, a Benedek Elek Pedagógiai Kar, a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar és a Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar közreműködésével – 2018. november 15–16-án tartotta oktatásmódszertani képzéseit vállalati szakemberek és a soproni egyetem duális képzéseiben részt vevő mentorai részére. Az LKK és az SKK tréningjei fél napos eltolással valósultak meg.
Cikk megtekintése >>

Magyar Asztalos Tanulmányi Verseny a Soproni Egyetemen
A jövő szakmai utánpótlása ma formálódik. Ha ösztönözzük a szakmák után érdeklődő fiatalokat és elismeréssel díjazzuk, értékeljük a szakmai fejlődésüket, valójában saját jövőbeni munkatársainkat neveljük ki. És ez a folyamat most kezdődik!
A Magyar Asztalos Tanulmányi Verseny, az ország egyetlen asztalos csapatversenye, mely 2018-ban már a hetedik alkalommal került megrendezésre a Magyar Asztalos újság kiadója az X-Meditor Kft., az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség, a Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar, valamint Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara összefogásában.
Cikk megtekintése >>