Hogyan utazzunk és miképp utazunk a világban?

A turizmusnak három alapfeltétele van: ez a szabadidő, a rákölthető pénz, valamint a motiváció. S hogy melyik ország utazói költenek a legtöbbet, alaposan megváltozott a helyzet az utóbbi időben – derült ki dr. Jandala Csilla előadásában.

 

A turizmus nemzetközi folyamatairól  adott átfogó képet a Soproni Nyugdíjasegyetem legutóbbi előadásán dr. Jandala Csilla, a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar egyetemi docense, a téma egyik hazai szaktekintélye. Elöljáróban kifejtette: a turizmust kezdetben egyszerű helyváltoztatásként definiálták, s csak később kapta sokrétű és árnyalt  jelentéstartalmát a határokon átívelő, tömeges, rendszeres és békés személyforgalom. Ma már sokféle turizmusról beszélhetünk, így például rekreációs-, vallási-, egészségügyi, sport-, öko-, vagy éppen konferencia-turizmus is külön kategóriát jelent. Persze az idegenforgalomnak három alapfeltétele van: a szabadidő, a ráfordítható anyagiak és a késztetés, hogy új tájakat, városokat  lássunk, élményeket szerezzünk. A nemzetközi turizmus 53 százalékát repülő, 39 százaléka autóbusz vagy személyautó, 3 százalékát vonat, s 5 százalékát hajó bonyolítja le. Magyarországon az arányok egészen mások: a hozzánk látogatók több mint 80 százaléka közúton érkezik. S hogy melyik országbeliek költenek a legtöbbet a világon? Korábban a németek, a japánok és az amerikaiak jelentették az élmezőnyt. Most Kína, USA és Németország a sorrend. (Az előadásról részletesen az Ezüstkor rovatban olvashatnak majd.)


– Nagyon jól mondta az előadó érdekes és információkban gazdag óráján, hogy a turizmushoz motiváció és pénz szükséges. Az átlagnyugdíjasoknak többnyire csak a vágy marad. Mindazonáltal megadta a sors, hogy voltam már Rómában, Párizsban, Barcelonában is, ennek tükrében még érdekesebb volt az előadás – véleményezett Oroszné Ács Mária nyugalmazott adminisztrátor. – Most Sopronban és Budapesten vannak unokáink, a velük töltött idő felér egy-egy utazással...
A program kezdetén átadták a legutóbbi nyugdíjasegyetemi előadás kvízkérdéseire helyes válaszokat beküldők között kisorsolt Kisalföld-könyveket. Ezeket Baróczi Miklós és Kovács Lajosné soproni nyugdíjasegyetemisták nyerték.

Gosztonyi Miklós/ Kisalföld

fotók: Magasi Dávid

Galéria>>