IN MEMORIAM AGÓCS JÓZSEF

Életének 80. évében, hosszú szenvedés után elhunyt az Erdőmérnöki Kar Növénytani Tanszékének nyugalmazott egyetemi adjunktusa, Agócs József.

Erdőmérnöki oklevelét 1963-ban szerezte meg, rövid balassagyarmati gyakorlati kitérő után nyugdíjazásáig a Növénytani Tanszék dolgozója volt, ahol az erdőmérnök hallgatóknak Növényrendszertan és Dendrológia gyakorlatokat, az erdészeti növényvédelmi szakmérnök hallgatóknak Gyomnövényismeret kurzust tartott. Generációk próbálták elsajátítani tőle a növényfajok ismeretét. Sajátos stílusa, fanyar humora, szokatlan gondolkodásmódja különlegessé tették őt, mellyel az egyetemi ifjúság köreiben általános tiszteletet és megbecsülést, az oktatói gárdában viszont több esetben megrökönyödést váltott ki.

A gondolkodó erdész szokatlan, egyik első képviselője volt ő, az általa kifejlesztett komplex, elsősorban a folyamatokra, s kevésbé a jelenségekre koncentráló elemző módszerével előbb az erdőbiológia, majd később a bioszférabiológia tanokat „alapította meg”. Ezek ismertetésére, terjesztésére nagy energiát fordított, de rendszerint zárt ajtókat, csukott füleket talált. Az ő kezdeményezésére, kitartó szorgalmazására került kijelölésre végül is a hazai erdőrezervátum-hálózat. Tanulmányaiból ízelítő IDE  kattintva érhető el.