Indul a Soproni Egyetem sportolókat támogató programja

Közös képzést indít a Soproni Egyetem és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem a következő tanévben. – jelentette be Prof. Dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora. A kedd délután megtartott sajtótájékoztatón elhangzott, a tervek szerint a diákok sportszervező illetve rekreáció és életmód BSC szakokon szerezhetnek majd kettős diplomát Sopronban.  Az egyetem aktív sportolók támogatására indít programot, melynek célja a Sopronban sportoló fiatalok kettős életútjának támogatása.

 

Fábián Attila elmondta: A Soproni Egyetem oktatási palettája folyamatosan bővül a magyar és angol nyelven választható képzésekkel. Az egyetemnek azonban a sport és ezen belül a versenysport is fontos. Ahhoz, hogy még több aktívan sportoló tanuló válassza a Soproni Egyetemet, az intézmény most sportösztöndíjat alapít az aktívan sportoló hallgatók számára.  A magas szintű egyetemi tanulmányokat folytató, élsportoló hallgatókat nemcsak honorálni de ösztönözni is szeretnék, ezért egyéni tanrendet biztosítanak számukra. A cél, hogy a válogatott sportoló soproni diákok középfokú tanulmányaik végeztével itthon maradjanak, felsőfokú tanulmányaikat a városban folytassák és dicsőséget hozzanak a Soproni Egyetem és Sopron számára.

Csiszár Szabolcs, Sopron Megyei Jogú Város Alpolgármestere a város támogatásáról biztosította az egyetem első emberét. „Sopron nem létezik az egyetem nélkül, az Egyetem nem létezik Sopron nélkül”- mondta el Alpolgármester Úr, aki beszédében a SMAFC munkáját is méltatta.

Török Zoltán, a Soproni Darazsak alapítója, a Sopron Basket ügyvezetője is a sajtótájékoztató vendége volt. Ügyvezető Úr felidézte a SMAFC 1995-ös újjáélesztését és „második aranykorát”.  Rektor Úr és a Sopron Basket vezetőjének közös vágya, hogy SMAFC női kosárlabda szakosztálya elinduljon a régi elődök sikerrel kikövezett útján.

Csiszár Ákos, az SC Sopron elnöke elmondta, régi vágya volt, hogy a labdarúgók a Soproni Egyetemhez csatlakozhassanak. Terv, hogy több sportolójuk Sopronban valósítsa meg álmát a labdarúgásban és a tanulásban egyaránt.

Szekeres Csaba a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia elnöke is támogatásáról biztosította az Egyetem vezetőjét. Elmondta, hogy a Sportiskola és az Egyetem 15 éves közös munkája folytatódni fog, hiszen a Sportiskola otthon van a Soproni Egyetemen.

 Horváth József, a SMAFC elnöke beszédében kiemelte Soproni Műegyetemi Atlétikai és Football Club Európa 2. legrégebi sportegyesülete. Beszámolt arról, hogy másfél éve még csak 6, most már 23 szakosztály várja az sportolni vágyó egyetemistákat. Az egyesület taglétszáma ezen a héten már 1000 fölé nőtt. Horváth József kiemelte, stratégiai partnereiknek is köszönhető, hogy biztosítani tudják az egyetemi diákság számára a sokoldalú sportolási lehetőséget. Idéntől kötelező a testnevelés az első éves hallgatók számára, ők kedvezményekre is számíthatnak.  A SMAFC célja az is, hogy élsportolókat ne csak a városba tartsák, de többeket Sopronba is csábítsanak.

 

Horváth József egy közelgő rendezvényre is felhívta a figyelmet. A Soproni Egyetemi Napokhoz ugyanis sportprogramok is kapcsolódnak.

 

Szeptember 15. (csütörtök):

SMAFC (Soproni Egyetem) és TFSE (Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem) utánpótlás csapatai mérkőznek meg egymással kosárlabda, röplabda és sakk sportágakban.

A programot rönkfűrészelő verseny, kötélhúzás, büntetődobó verseny színesíti.

 Helyszín: Krasznai Ferenc Sportcsarnok és parkolója (bejárat az Ady Endre út felől)

 Szeptember 16. (péntek) Ezen a napon a SMAFC szakosztályai mutatkoznak be

10:00 – 18:00 óráig.

Helyszín: Krasznai Ferenc Sportcsarnok és parkolója (bejárat az Ady Endre út felől)