Irodalmi szakestély a költészet napján

Április 11-én, a magyar költészet napján Irodalmi Szakestélyt tartottunk az Egyetemi Ifjúsági Házban (KISZ-ház). Az elképzelést több tényező ihlette: először is az, hogy a selmeci diákok, már Selmecbányán is önképző köröket hoztak létre a magyar nyelv és irodalom megismerése az önfejlesztés jegyében, valamint a centenárium decemberi programjában rendkívül felemelő volt az Orbán Júlia és Bende Attila szervezésében létrejött ,,Selmeci hangulatok c. előadás, melyben Selmechez köthető szépirodalmi műveket hívtak életre. A magyar költészet napja ezek után már adta magát, tökéletes időpontot kínált fel az eseménynek.

A szakestélyen olyan felszólalásokat vártunk, melyek a magyar irodalom kiemelkedő alkotóinak életével, munkásságával kapcsolatosak, továbbá vártuk a selmeci hagyományokhoz, a centenáriumhoz kapcsolódó irodalmi töltetű komoly és vidám poharakat. Lehetett kedvenc vagy akár saját költeményt is előadni, hozzáfűzve a személyes gondolatokat.

A szakestély remekül sikerült, a felszólalások közben szinte csak a papír sercegését lehetett hallani, mikor lapoztak a felszólalók, ha éppen nem fejből mondták el gondolataikat. Visszagondolva feltűnt, hogy egyszer sem hangzott el a ,,silentium” bekiabálása és az etalon sem került felszólításra. Selmeci dalkincsünket is remekül intonálták cantusaink és a nóták alatt sem ürült ki a terem! Ha négy szóban kéne összefoglalni, akkor úgy jellemezném, hogy: minőségi, humoros, kulturált, selmeci! Felemelő este volt, melyről egy gravírozott vörösboros poharat is haza lehetett vinni emléknek, ami az alkalomra készült.

A szakestély természetesen nem jöhetett volna létre a szalagos tisztségviselők nélkül, akik remekül és gyakorlottan végezték el a rájuk bízott feladatokat!

elnök: a. Professzor cantusok: a. Kaméleon a. ZeneMűvész Contrák: a. Pimasz Poéta a. Zala

majorok: a. Spanyol a. Infantilis kREDitvadász 

 

(Az összefoglalót készítette: kREDitvadász)