Ismét a soproni erdőmérnök hallgatók győztek a csehországi Forestry Versatility versenyen

Az idei évben is sikerrel vettek részt soproniak a 31. Forestry Versatility (erdész sokoldalúsági verseny), melynek hagyományosan a brno-i Mendel Egyetem ad otthont. A versenyre 12 ország 13 csapata nevezett be, összesen 52 aktív erdőmérnök hallgató mérte össze tudását, tapasztalatát. A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának csapatát a tavalyival megegyezően a következő hallgatók alkották: Török Tímea, Deák István, Hosszú Csaba és Tima Gábor.

A 2016-os sikerek után a cél a címvédés volt. És hogy pontosan hogyan is néz ki egy ilyen, több napos verseny? Elsősorban gyakorlatorientált versenyszámokból állt a rendezvény, de sok elméleti tudásra is szükségünk volt, hiszen például a felismerési anyagokat tudományos névvel kellett megnevezni.


Első nap favágással kapcsolatos versenyszámok voltak, így lánckímélő darabolás (vízszintes helyzetben lévő rönkből 1-1 korong vágása, lehetőleg minél kevesebbet belevágva a rönk alatt elhelyezett pallóba); vízszintes korong vágása (függőleges helyzetű rönkből minél párhuzamosabb korong vágása); gallyazás (15 gally leütése); motorfűrész szerelés (vezetőlemez fordítás). Idén egy „új” versenyszámot is teljesítenie kellett 2 embernek, a STIHL Timbersports szériában használatos kézi fűrészekkel kellett vágni 1-1 korongot, a másik két embernek pedig keresztvágó fűrészelés volt a feladata. Természetesen minden versenyszámnál az időmérésnek is nagy hangsúlya volt. A soproni csapatnak egészen jó eredményekkel sikerült zárnia ezeket a számokat, hiszen hármat csapatszinten meg is nyertek a magyar erdőmérnök hallgatók (gallyazás, kézi fűrészelések, szerelés). Ugyanezen a napon tartották a harvester szimulátoros versenyszámot, amely feladat végrehajtására 1 embert sorsoltak a csapatokból. Itt 5 perc gyakorlási idő után 5 perc volt minél több fa kitermelésére, illetve pont elérésére, mert a rendszer elég komoly büntetőpontokat adott, ha fát, vágószerkezetet, és egyéb részeket rongált a kezelő.


Második nap lövészet következett. Sörétes puskával összesen 10 skeet, és 10 trap korongra kellett mindenkinek lőnie, mindegyik korongra egy lehetőség volt. 0.22-es kaliberű puskával pedig két próbalövés után öt értékelt lövést kellett lőlapra tenni, szabad kézből, nyílt irányzékkal, kb. 35 m- re. Szerencsére sikerült a tavalyi jó eredményeken is javítani, így csapatversenyben mindhárom versenyszámot megnyerte a soproni egyetem csapata.

 

Harmadik nap következett az egyik leginkább megterhelő versenyszám, a tájfutás, illetve az erdőbecsléssel kapcsolatos versenyek. Tájfutásnál egy térképet kaptak a versenyzők, amelyen 6 pont volt jelölve, és egy iránytű segítségével kellett azokat megtalálniuk. Mindezt természetesen időre, a pontokon pedig felismerési feladatok várták a versenyzőket, összesen 60 különböző felismerési anyagot kellett meghatározniuk, amelyek lágyszárúakból, lombos hajtásokból, kőzetekből, rovar és rágásképből, lábnyomokból, koponyák és korbecslésből, fakockákból, védett madarakból álltak. A megközelítőleg 5,5 km-es távot, mely nagyon változatos domborzati viszonyokat rejtett magában, a magyar versenyzőknek 2 óra 25 perc alatt sikerült megtenniük. Az időket és a felismerési pontokat is figyelembe véve a középmezőnyben zárták ezt a versenyszámot. Kis pihenő után fatérfogat becslés következett, amely feladatban 25*25 méteres mintaterületet kellett felvenni, és a hektáronkénti fatérfogatot kellett meghatározni. Az egyéni fabecslés feladatnál csapat szinten elsők lettek a soproniak, illetve Török Tímea a 2. helyen végzett. A versenyeket követően nemzetközi estet tartottak a résztvevő országok tradícióinak, gasztronómiájának bemutatásával.

 

A záró napon a verseny résztvevői bepillantást nyerhettek a Mendel Egyetem erdészeti kampuszának életébe, a képzési módokba, valamint a brno-i erdőgazdálkodásba és erdészeti képzésébe. Ezt követte a várva várt ünnepélyes eredményhirdetés, amelyen végre kiderült, hogy sikerült-e elérni a kitűzött célt. A csapatversenyben szorosan, mindössze 1 ponttal megelőzve a lengyel versenyzőket, sikerült a tavalyi címet megvédenie a soproniaknak. Harmadik helyen Szlovákia csapata végzett.

 

Egyéniben a következő eredmények születtek: Török Tímea 5., Hosszú Csaba 3., Deák István 2., Tima Gábor pedig 1. helyezést ért el, így nemcsak a csapat győzött, az egyéni első helyet is sikerült megvédeni mind a fiúk, mind a lányok versenyében.

 

Összességében a nemzetközi kapcsolatok ápolását, és a versenyeredményekben tükröződő szakmai felkészültség fejlesztését is elősegítette a szakmai megmérettetés, ami a soproni erdőmérnök hallgatók számára nagyon eredményes volt.

 

(kisalfold.hu)