KEHOP-5.2.11-16-2016-00056

A projekt címe: Soproni Egyetem intézményeinek napelemes rendszere
Projekt azonosító száma: KEHOP-5.2.11-16-2016-00056
Kedvezményezett: Soproni Egyetem (9400 Sopron, Bajcsy-Zsilinszky u. 4.)
Támogatás összege: 235 656 399 Ft
A Projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2017.01.01.
A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2017.12.31.
Szakmai vezető: Csizmadia Zoltán
Pénzügyi vezető: Brazsil Márti
Közreműködő szervezet: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programok Irányító Hatósága

KAA projekt összefoglalója:

A napenergia hasznosításának egyik módja a napsugárzás közvetlen elektromos árammá alakítása úgynevezett fotovoltaikus napelemcellák segítségével. A Soproni Egyetem a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 235 656 399 forint értékű vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el, melynek felhasználásával 2017 végére hét egyetemi épületet szerelnek fel az erre a technológiára építő napelemes rendszerrel. Ezzel az intézmény újabb jelentős lépést tesz a környezettudatosság irányába.

A „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása központi költségvetési szervek részére” pályázati konstrukció keretein belül a „Soproni Egyetem intézményeinek napelemes rendszere” című (A KEHOP-5.2.11-16-2016-00056 azonosító számú) projekt fejlesztési folyamatai nyomán hét egyetemi épületen valósul meg hálózatra kapcsolódó fotovoltaikus rendszer telepítése az ingatlanok villamosenergia igényének kielégítésére.

A fotovoltaikus rendszer kiépítése gyakorlatilag egy egyszeri beruházást jelent, ahol a technológiának köszönhetően saját magunk tudjuk megtermelni a felhasznált energiaigényünk jelentős részét, ez pedig komoly megtakarításokat eredményez az éves üzemeltetési és rezsiköltségeinkben. Így kevesebb fosszilis energiahordozót fogyasztunk, ezzel pedig hozzájárulunk Egyetemünk „ökológiai lábnyomának” csökkentéséhez.

A 7 épületre tervezett rendszer - amely nem csak közvetlen napsugárzással, hanem bármilyen (pl. szórt) fénnyel is működik, azaz borult időben is lehetővé teszi az energiatermelést - működtetésének becsült éves energiahozama 364 MWh. Összehasonlításképp: ez az energiamennyiség körülbelül száz családi ház egy éves elektromosáram igényének kielégítését teszi lehetővé.

A fejlesztés emellett jelentősen csökkenti az intézmény CO2 kibocsátását is: a tervezett 338 tonna széndioxiddal egyenértékű kibocsátás-csökkenés egy ezer fős település éves CO2 termelésével egyenlő mennyiségű terheléstől mentesíti környezetét.

A fejlesztés kiterjed a Bajcsy-Zsilinszky utcai Campus területén található NRRC kutatólaboratóriumi épületére, Régi Kollégiumra, a Baross utcán lévő LUK-VUK kollégium épületére, a Közgazdaságtudományi Kar épületére, valamint az Erzsébet kert közelében található P épületre, de új rendszerrel szerelik fel a Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda és az Aranykapu Gyakorló Óvoda épületeit is.

A projekt oldala