Kincs a lábunk alatt - Prof. Dr. Bidló András előadása a Nyugdíjasegyetemen

Egyetlen gramm egészséges talaj ásványi felülete nagyjából akkora, mint egy focipálya - mondta prof. dr. Bidló András, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának dékánja

Bidló András 

Nagy sikert aratott a Soproni Nyugdíjasegyetem előadója, Prof. dr. Bidló András „Kincs a lábunk alatt - a talajok sokszínű világa” című értekezésében olyan érdekességekről hallhatott a közönség, mint a podzolosodás, a szologyosodás vagy a kovárványképződés. Szó esett persze a talaj mibenlétéről, annak képződéséről, funkcióiról és a talajfajtákról is. Kiderült, hogy hazánk legsavanyúbb talaja a Károly-magaslaton található. A Föld szilárd részének tizenegy százalékát fedi termőföld. Az EU-ban ez az arány közel harminc, míg hazánkban hatvan százalék. A talajnak van öntisztító képessége is.
- Igen tetszett az értekezés, mert sok újdonsággal találkoztunk. Ámulattal töltött el, hogy milyen sokféle talaj létezik, s nagyon tanulságos volt az is, hogy hallhattuk: a talajvédelemnek is van tízparancsolata. A termőföld védelme érdekében bizony mindenkinek be kellene azt tartania - véleményezett Tóth Endre soproni nyugdíjasegyetemi hallgató.

Nyugdíjasegyetem

Az előadás előtt prof. dr. Faragó Sándor prorektor köszöntötte a hallgatókat, s átadták a legutóbbi előadás kvízkérdéseire helyes válaszokat beküldők között kisorsolt Kisalföld-könyveket. A „Magyar radír” című novelláskötetet Kristályné Elek Mária, míg a „Gyógyító ételek” című könyvet Saly Jenő soproni hallgatók vehették át.
(Köszönet a fotókért és a tudósításért a Kisalföld napilapnak.)