Kopogtatnak otthonainkban a gombák és a rovarok

Döbbenetes, milyen pusztításokra képesek a faszerkezetes házban a gombák, a rovarok és a bogarak. Ellenük persze többféle módon is védekezhetünk – világosította fel nyugdíjasegyetemista hallgatóit dr. Csupor Károly egyetemi docens.

– Sajnos, a házakban, faszerkezetekben,  gerendákban és bútorokban hívatlan vendégekkel találkozhatunk, ezek a gombák, a rovarok és a bogarak. Akinek van, az nem örül, akinek nincs, az még nem tud róla – kezdte nagy sikerű előadását dr. Csupor Károly, a faanyagtudomány hazai szaktekintélye, egyetemi docens. Részletezte: a fa mint építőanyag rengeteg kiváló tulajdonsággal rendelkezik, ugyanakkor állapotát a klimatikus hatások, továbbá biológiai tényezők, gombák, rovarok és bogarak, egyszersmind az emberi tényező, a gondatlanság is befolyásolja. Vannak olyan gombák, amelyeknek felderítő gombafonala keresi és megtalálja a fát. S vannak farontó rovarok, mint a  piros korongcincér vagy a daliás cincér; s akadnak olyan fakárosító bogarak is, amelyek szabályos „fúrókészülékkel" is rendelkeznek.
Az előadó hozzátette, az adott esetben – mint például a csíksomlyói templomnál – a kár teljes feltárást, szakszerű mentesítést és részleges vagy teljes pótlást kíván. (Az előadásról részletesebb beszámoló a Kisalföld Ezüstkor rovatában olvasható.)
– Az ember nem is gondolná, mekkora odafigyelést és gondoskodást kíván egy faház vagy faszerkezet. Dr. Csupor Károly értekezése igen tanulságos volt, s óhatatlanul is arra hívta fel a figyelmünket, mennyire érdekes, izgalmas a természet – véleményezett Sulyok Jánosné nyugdíjas könyvelő.    
A program kezdetén nyújtották át a „Hazai ízek újragondolva", és a „Magyar utónévkönyv" Kisalföld-könyveket, a korábbi nyugdíjasegyetemi előadás kvízkérdéseire helyes választ beküldők között jutalomként kisorsolt kiadványokat. A szerencse Zách Zoltánné és Varga Andrásné soproni hallgatóknak kedvezett.


Gosztonyi Miklós/Kisalföld