Közgazdász Klub – Dr. Kopányi Mihály a Világbank pénzügyi tanácsadója előadása

A Közgazdász Klub következő előadását 2017. április 5-én, szerdán, 16:30 órai kezdettel tartjuk a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar aulájában (Sopron, Erzsébet u. 9.).

 

Dr. Kopányi Mihály, aki jelenleg Világbank pénzügyi tanácsadója, ellátogat a Közgazdász Klubba. Kenyából érkezik pár napra Magyarországra és megtisztel bennünket előadásával.
Dr. Kopányi Mihály 18 évig tanított a Közgazdaságtudományi Egyetemen. Alapító vezetője volt Kelet-Európa első Mikroökonómia tanszékének, és író–szerkesztője egy tucat egyetemi, középiskolai, és tanfolyami jegyzetnek, könyvnek, amik megalapozták a modern közgazdaságtan oktatását Magyarországon. Most is használjuk a középiskolai és az egyetemi oktatásban közkedvelt könyveit.

Az alábbi gondolatokkal várjuk az Érdeklődőket:
Az előadás több-tucat országban végzett terepmunka eseteit meg tanulságait összegezi, s bemutatja, hogyan dolgozik egy nemzetközi tanácsadó. Számos érdekes kérdéssel szembesíti a hallgatóságot. Például:
  •     Hogyan fonódik össze, s lendíti előre egymást az elméleti és az alkalmazott közgazdaságtan?
  •     Miért kell komolyan tanulni a matematikát, a statisztikát, az ökonometriát, meg a számvitelt a diákoknak meg fiatal közgazdászoknak?
  •     Miért fontosak ezek a terepmunkákban?
  •     Kell-e meg lehet-e, s ha igen hogyan átültetni a fejlett országok pénzügyi gyakorlatát a fejlődő országok realitásába?
  •     Miért kell foglalkozni a jogi és intézményi keretekkel is a számokon, meg elméleti modelleken kívül?
  •     Hogyan működik az ingatlanadó az USA-ban, Ugandában, vagy Ruandában, de Magyarország is egy érdekes eset.
  •     Lehet-e meg kell-e ma lehetetlennek tűnő kérdéseket felvetni a közgazdasági kutatások során, például lesz-e globális pénz a bitcoinból?
  •     Lehet-e, kell-e eddig nem tesztelt elméleteket fabrikálni?

Ezekre határozott válasza az, hogy igen, lehet meg kell is, de a részletes kutatások meg az élet/piac adnak majd válasz arra, hogy egy új elmélet vagy új megközelítés reális-e vagy ködfelhő szurkálásának minősült. Mi az alkalmazott közgazdaságtan és a politika viszonya, s mi a kutatók meg tanácsadók felelőssége a politikai szempontok és az empirikus eredmények konfliktusában?
Kérem, készüljenek érdeklődő kérdésekkel!
Ingyenes rendezvényünkre invitáljuk a Soproni Egyetem polgárait, Sopron város és vonzáskörzete téma iránt érdeklődő lakosait.