Kutatók éjszakája 2020

 
Erdőmérnöki Kar előadásai

Antioxidánsok fűben, fában

Hofmann Tamás

Mik azok az antioxidánsok és miért fontosak? Mire jól - és mire nem? Néhány szó arról, ami a TV reklámokból kimaradt…Antioxidáns kapacitás meghatározása laboratóriumi módszerekkel

 

 

 

 

Ökológiai túllövés, avagy a Globális Túlfogyasztás Napja

Dr. Polgár András

Az előadásban bemutatjuk az Ökológiai túllövés, avagy a Globális Túlfogyasztás Napja kiszámításának módszerét. Bemutatjuk a túllövés dátumainak alakulását az elmúlt 50 év tekintetében. Bemutatjuk az ökölógiai lábnyom értékének értelmezését és globális alakulását is. Az előadás kitér a koronavírus járvány okozta csaknem három hetes Túlfogyasztási Nap visszatolódásának okaira 2020-ban.

 

 

Benedek Elek Pedagógiai Kar előadásai

Hungarian and English Bilingual Kindergarten Teacher Training at Benedek Elek Faculty of Pedagogy

Dr. Kitzinger Arianna

Az Angol nyelv az óvodában specializáció unikális képzésként indult a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karán 2006-ban. Az angol nyelvű előadás megrajzolja a specializáció elméleti hátterét (kétnyelvűség típusai, nyelvelsajátítás vs. nyelvtanulás), s bemutatja, miképp zajlik a képzés a Karon (tantárgyak, fókuszpontok). Képet ad arról, milyen hozadékai vannak a korai nyelvfejlesztésnek az óvodában, röviden összehasonlítja a gyermekkori és a felnőttkori nyelvtanulás sajátosságait. Mindemellett számba veszi azokat az érveket, melyek a korai idegennyelv-fejlesztés mellett és ellen szólhatnak.

 

Erdei állatok, állatcsaládok

Mesterházy Helga

A gyermek képeken, történeteken és meséken keresztül ismerkedik az őt körülvevő világgal, ami által érzelmi közelségbe kerül a természeti környezettel. Pozitív viszonyulása a természeti környezetéhez élményeken alapul. Ebben a folyamatban segítségére van a szülő és a pedagógus is. A szülő szerepe a megismerési folyamatban elengedhetetlen, melyhez pontos, hiteles információkra van szükség, melyek nem minden esetben vannak birtokunkban. Jelen előadás egy betekintést ad a vadon élő állatok témakörébe. Ez tartalmazza a fajok egyedeinek pontos megnevezését, élőhelyüket és táplálkozásukat is érintve. A diasor végén egy mesékből álló ajánlás is szerepel, melyben főszerepben a vadon élő állatok vannak.

 

Újrahasznosítási ötletek

Dr. Molnár Katalin

Az újrahasznosítás az egyik legkedveltebb barkácsolási terület napjainkban a fiatalok között. Számos fórumon találkozhatunk jobbnál jobb megoldási ajánlásokkal, mely gyakran csak egy vágy marad: „Majd én is megcsinálom, ha lesz időm!” E munkák kis serkentéssel ☺ kurzuskövetelményként készültek, azonban itt is sokféle technikai megoldást, anyagot, azok megmunkálását ismerhetjük meg.

 

 

 

"Bennem a kép, máris rajtam kívül, határolatlan és mégis határolt."

Rajzelemzési módszerek az óvodáskorú gyerekek személyiségének megismeréséhez

Dr. Zsubrits Attila

A Rajzelemzések az óvodáskorú gyerekek személyiségének megismeréséhez című előadás elsősorban az óvodapedagógia területe iránt érdeklődő hallgatóknak és pedagógusoknak mutatja be a kisgyerekek személyiségmegismerési eszközei közül azokat a releváns módszereket, amelyek pedagógiai szempontból hasznos információkat közvetítenek. Emellett pedig a prezentáció a meserajz módszer alkalmazását hivatott érzékeltetni több gyermekrajz közreadásával.

 

 

Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar előadásai

Újragondolt Sopron

Jaime Santos, Pappné dr. Vancsó Judit (témavezető)

Egy mexikói turizmus-vendéglátás szakos hallgató képeslapjainak elkészítése, motivációk és a produktumok

 

 

 

 

 

A Kambodzsai Királyság

Prum Sovankannika, Pappné dr. Vancsó Judit (témavezető)

A videó gyakorlati házi feladatként Kambodzsa legfontosabb paramétereit mutatja be a prosperáló turisztikai látványosságoktól a rurális terekig végigkövetve az ország gazdasági teljesítőképességét jelző legfontosabb statisztikákat.

 

 

 

Kína regionális gazdasági integrációi

Zhang Xiaoling, Pappné dr. Vancsó Judit (témavezető)

A videó a vizualitást erősen hangsúlyozva mutatja be Kína három feltörekvő gazdasági régiójának legfontosabb ismérveit rámutatva arra, hogy gazdasági integrációk nemcsak országok között, hanem országhatáron belül is kialakulhatnak.

 

 

 

Netflix Hotel

Jaime Santos, Tóth Tímea Zsófia (témavezető)

A Szállásadás című tárgy keretében a hallgatóknak egy teljesen önálló és kreatív ötlet alapján kellett létrehozniuk saját szállodai koncepciójukat. Milyen piaci elemeket érdemes figyelembe venni egy szálloda alapításakor? Milyen szállodai tevékenységek kialakítására van szükség?  Milyen szállodai részlegek elengedhetetlenek a működéshez? Ezekre a kérdésekre ad választ Jamie Santos igazán egyedi és formabontó előadása a Netflix Hotelről.

 

 

Soproni Egyetem Központi Könyvtár és Levéltár programja

Történeti kvíz - Játsszon velünk online!

 

Központi Levéltár

Történeti kvíz - Játsszon velünk online! A papír régiségek történeteket mesélnek. Vajon mikor, kinek íródhatott a megsárgult levél? És ki rejtőzik az utcanevek mögött? Felismeri-e, milyen növényt ábrázol a régi metszet? A kvízkérdésekkel bárki próbára teheti tudását.