NEMZETKÖZI FÉLÉVZÁRÓ RENDEZVÉNY A SOPRONI EGYETEMEN

A tavasszal lezajlott nemzetközi rendezvényeink sikerén felbuzdulva szerveztünk egy félévzáró találkozót, melyre az őszi szemeszterben nálunk vendégeskedő Erasmus+ hallgatóink, teljes képzésre beiratkozott új Stipendium Hungaricum ösztöndíjasaink, második évüket nálunk töltő Stipendium Hungaricum ösztöndíjasaink, valamint részképzésre érkezett költségtérítéses mexikói hallgatóink és költségtérítéses formában teljes képzésük vége felé járó kínai hallgatóink mellett meghívtuk magyar hallgatóinkat is és a Mikulást.

A „NEMZETKÖZIESEDÉS ITTHON – TÖLTS EGY DÉLUTÁNT ERASMUS ÉS STIPENDIUM HUNGARICUM HALLGATÓINKKAL!” felhívásnak főként a Benedek Elek Pedagógiai Karon volt pozitív visszhangja. A Kar hallgatói és tanáruk, Koloszár Ibolya felajánlották, hogy a november 21-i kari „Nemzetközi Esten” tartott premier után a LIGNEUM-ban szervezett központi rendezvényen is bemutatják a világ talán leghíresebb nevelőnőjének, Mary Poppinsnak musical-szerű változatát, saját feldolgozásban, saját rendezésben.  A II. évfolyam ebben az évben is  az Erasmus  diákokat bevonva készült műsorral.

A december 8-i központi rendezvény programja Barton Iván EMK doktorandusz hallgató „Satellite Earth observation” előadásával indult, melyet Sarah Strohbusch német Erasmus+ hallgató „ABC of Germany” prezentációja követett. Edwin Monte kenyai Stipendium Hungaricum hallgató “Being African” címmel adta elő versben az afrikai kultúrával, sorssal, múlttal és jelennel kapcsolatos mély gondolatait. Utána Nigériával, Indonéziával és Jordániával ismerkedhettünk Emmanuel Okonjo, Rosita Widjojo és Doa'a Jarrar Stipendium Hungaricum hallgatók jóvoltából. Leonora López és María Montes mexikói hallgatók prezentációja előtt betoppant a Mikulás, aki megtanította a külföldi diákoknak a magyar Mikulás kedvenc „HO-HO-HO” üdvözlését, és szaloncukorral jutalmazta közönségét. A Mikulás kedvéért előre hoztuk a Mary Poppins előadást, aminek ezúttal is nagy sikere volt. Ezután kaptak szót a mexikói lányok.

A program második felében a Benedek Elek Pedagógiai Kar hallgatóival kézműveskedtek külföldi diákjaink Dr. Molnár Katalin felajánlásának köszönhetően, ill. néhányan Mandah Bayarsaihan, az LKK mongol Balassi ösztöndíjasa és Somos András SKK mesterhallgató kamerája előtt mondták el gondolataikat arról, hogy mit jelent számukra Sopron, milyen soproni Erasmus+ vagy Stipendium Hungaricum diáknak lenni. A Varsóból érkezett Olga Ostrowska EMK Erasmus+ hallgató vallomása különösen megható volt, de öröm volt hallgatni a többiek nagyon pozitív véleményét is. Reméljük, Mandah jóvoltából hamarosan megoszthatjuk egy promóciós videó formájában ezeket a felvételeket is. Most beszéljenek a program sikeréről a fényképek és a Mikulás látogatását, valamint a Mary Poppins előadást megörökítő videók, melyeket Dr. Facskó Ferenc készített.

Köszönet minden résztvevőnek, előadónak, a Mikulásnak és a rendezvényt támogató kollégáknak!

Sándor Márta